Programma
Nieuwsoverzicht

Dieter van der Westen maakt bandalbum om de inspirerende teamgeest

27 februari, 2018

Dieter van der Westen Band 2018

Is die eindelijk een keer solo met een singer-songwriterplaat (Old Oak Tree) die klinkt als een klok, komt Dieter van der Westen toch weer met een bandalbum. Niet met Kasba, waarmee hij Noord-Afrikaanse muziek maakt, maar met de Dieter van der Westen Band. Via een uitgekiende crowdfunding-actie op Voordekunst heeft hij de financiering rond gekregen. In Mickey Smid heeft hij de perfecte producer gevonden. De werktitel luidt nu nog Heart of Mine. Voor bijna 80% zekerheid wordt het ook effectief de naam van het album, dat op zondagmiddag 15 april een releaseshow gaat beleven in de kleine zaal.

Crowdfunding

Als Sugar Mountain belt met Dieter, heeft hij nog exact twee dagen te gaan om het beoogde bedrag van €6.500 op te halen op Voordekunst. Op dat moment zit hij al op 91% van het eindbedrag en is hij positief gestemd over de afloop. ‘Je weet het natuurlijk nooit, maar we zijn goed bezig,’ zegt hij.

‘Smells like teamspirit’

We zijn benieuwd waarom iemand die net als soloartiest zijn naam heeft gevestigd ineens toch weer met een bandplaat komt. Hij spreekt zelfs over het debuutalbum van de Dieter van der Westen Band wat naar de letter van de muzikale wetten ook klopt. ‘Dit album is gemaakt door de band. Het zijn wel mijn liedjes, in de zin van dat de hoofdmelodie en de teksten door mij zijn geschreven, maar we hebben alles samen uitgewerkt. Dat teamgevoel is belangrijk voor mij,’ benadrukt hij. ‘Dat is echt wat anders dan soloartiest te zijn met een begeleidingsband. Daar ben ik niet zo voor. De jongens vinden het ook te gek om te doen. Iedereen is er mee bezig in zijn vrije uren. Dat is heel tof dat ze er zo in staan.’

Een van die bandleden is Dieters oudere broer, contrabassist Eric van der Westen, voorheen in de band van de Turkse popster Sezen Aksu. De bezetting van de band wordt gecompleteerd door gitarist Aron Raams, dobrospeler Joost Abbel (ook banjo en pedalsteel) en drummer Gijs Anders van Straalen.

Dieter kwam met tien liedjes waar de band mee ging stoeien. Als producer werd Mickey Smid erbij gehaald, de man die bluesband My Baby van zo’n onweerstaanbare sound heeft voorzien. Dieter: ‘Mickey kan zo goed die J.J. Cale sound bij ons naar boven halen. Hij mixt het ook zo lekker droog.’ De basistracks zijn opgenomen in de Electric Monkey studio in Amsterdam Noord, waar ze veel vintage jaren zeventig opnameapparatuur hebben. ‘Dat klinkt héél tof,’ zegt hij begeesterd. Ze zijn er op het moment van schrijven nu zo’n vijf maanden mee bezig. En de releaseparty is op 15 april al. Dat wordt haasten.

Is die eindelijk een keer solo met een singer-songwriterplaat (Old Oak Tree) die klinkt als een klok, komt Dieter van der Westen toch weer met een bandalbum. Niet met Kasba, waarmee hij Noord-Afrikaanse muziek maakt, maar met de Dieter van der Westen Band.

For The Lost Ones - Live @ Paradiso

Race tegen de klok

Dieter beaamt dat het een beetje een race tegen de klok is, maar hij heeft alle vertrouwen in de goede afloop. Niet alleen in de crowdfunding-actie. Er komt bij het maken van een plaat heel wat meer kijken, vooral als je ook een tastbaar product in de verkoop wil hebben. ‘Die liedjes op tijd afhebben, gaat wel lukken. Productioneel is het vooral een hele toer om daadwerkelijk een fysiek product te hebben op de releasedatum. Het moet eigenlijk drie weken daarvoor al helemaal klaar zijn, want er moet ook nog promo worden gedaan natuurlijk.’ Je zou voor minder dood nerveus worden maar Dieter blijft kalm.

Is die eindelijk een keer solo met een singer-songwriterplaat (Old Oak Tree) die klinkt als een klok, komt Dieter van der Westen toch weer met een bandalbum. Niet met Kasba, waarmee hij Noord-Afrikaanse muziek maakt, maar met de Dieter van der Westen Band.

She Is Taking Me Higher - Live @ Paradiso

Terug in Paradiso

Afgelopen zomer stond Dieter van der Westen met band al eens in de bovenzaal. Dat was in het naprogramma van Sam Outlaw en Jim Lauderdale in de grote zaal. Daar had hij de show laten opnemen om professionele video’s van enkele nummers te kunnen maken. Speelde hij toen ook al nummers van het komende album Heart of Mine? ‘Twee van de tien liedjes speelden we toen al,’ bevestigt hij. ‘Miss You More en She Is Taking Me Higher.’ De nieuwe liedjes, allemaal van de laatste drie jaar, gaan goeddeels over relaties. ‘Ik heb weer een leuke vriendin,’ voegt hij eraan toe. Een ‘nieuwe muze’ dus, altijd goed. Misschien kan ze hem inspireren bij het bedenken van het artwork, want dat is nog niet af. Hij heeft nog een maandje, dus de tijd begint te dringen. Bij zijn vorige album werd zijn moeder Lena als voormalige kleermaakster nog achter de naaimachine gezet om 230 denimhoesjes te vervaardigen. Nu zal er iets anders gaan gebeuren, maar wat precies, dat weet Dieter zelf nog niet eens. Daar kunnen we te zijner tijd achter komen door naar de albumpresentatie te komen op 15 april in de bovenzaal. Via de crowdfunding-actie kun je zelf een kaartje en album in de voorverkoop aanschaffen. Handig toch? Doen!

Tekst door: Robbert Tilli

Koop hier je kaarten voor het middagconcert van Dieter van der Westenband op 15 april.

Ga hier naar Voordekunst voor de crowdfunding-actie van de Dieter van der Westen Band.