Programma
Nieuwsoverzicht

Darius Rucker zet elke song naar zijn hand

20 september, 2018

Darius Rucker 2018

Wat hebben Darius Rucker en Tim Knol gemeen? Ze zijn allebei groot fan van Kevn Kinney. Zowel onze eigen Tim ā€“ zoals onlangs nog te horen viel op Once In A Blue Moon - als de zanger van de zo nu en dan nog actieve band Hootie & The Blowfish kiezen beiden er momenteel voor om de song Straight To Hell van Kinneyā€™s band Drivin N Cryin te coveren. Goede keus vinden wij bij Sugar Mountain. Darius zingt dat lied op zijn vijfde soloalbum When Was the Last Time. Dat is alvast een eerste goede reden om naar zijn show te gaan in Paradiso op 30 oktober. Er zijn er nog meer, zoals we hieronder zullen pogen aan te tonen.

Een neusje voor de juiste liedjes kiezen

Laten we er niet omheen draaien, en doen alsof het er niet toedoet of dat we het ā€˜niet zienā€™. Een zwarte countryzanger is geen alledaags verschijnsel. Op de Sugar Mountain agenda is Darius Rucker pas de eerste in drie jaar. Hij is ook nog eens niet de eerste de beste. Met Hootie & The Blowfish behoorde hij al tot de canon van de wat beter in het gehoor liggende Amerikaanse collegerock van de jaren tachtig en negentig. Een hele generatie is opgegroeid met die muziek. Countryelementen waren toen al hoorbaar. Zijn acceptatie op de lelieblanke countrymarkt vanaf de eerste dag als countryzanger in 2008 toont aan dat zijn keuze de juiste was. Beter dan voorspelbaar voor R&B te gaan. Zijn warme stem leent zich gewoon beter voor country. Daarbij heeft hij als geen ander een neusje voor passend repertoire kiezen.

Wat hebben Darius Rucker en Tim Knol gemeen? Ze zijn allebei groot fan van Kevn Kinney.

Straight to Hell feat. Jason Aldean, Luke Bryan & Charles Kelley

Van zeldzame nummer 1, naar vaste bezetter van de toppositie

Zijn eerste poging, de single, Don't Think I Don't Think About It in 2008 was direct raak. Sinds Charley Pride in 1983 was er geen Afro-Amerikaan meer in zijn eentje op de eerste plaats in de Billboard countrycharts geweest. Ray Charles had voor hetzelfde feit in 1985 nog de hulp nodig gehad van zijn maatje Willie Nelson. Samen zongen ze destijds Seven Spanish Angels de hoogste toppen in. Darius Rucker heeft sindsdien een waar abonnement op de nummer 1 positie in die belangrijke charts, terwijl het serieus Grammy Awards is gaan regenen plus kreeg hij een prestigieuze plek in the Grand Ole Opry (2012). Dat is geen geringe prestatie voor een man die openlijk een standpunt inneemt tegen het zwaaien van de uiterst controversiƫle confederate flag op overheidsgebouwen. Hij staat onaantastbaar boven dat conservatieve wereldje, dat hij tegelijkertijd op de knieƫn weet te krijgen voor zijn kunsten.

Wat hebben Darius Rucker en Tim Knol gemeen? Ze zijn allebei groot fan van Kevn Kinney.

Don't Think I Don't Think About It

De perfecte een op een match

Behalve met zijn warme timbre onderscheidt Darius zich met zijn goede hand van liedjes kiezen. Laten we nog maar eens zijn uitvoering van Wagon Wheel van Old Crow Medicine Show voor de geest halen. Die door OCMS-zanger Ketch Secor afgemaakte Dylan outtake Rock Me Mama paste Darius Rucker als het glazen muiltje Assepoester. Kortom: dat was de perfecte een op een match en de zoveelste voltreffer in de hitlijsten. Het publiek hoort meteen dat Darius de songs die hij zingt snapt. Elk woord klinkt echt. Zelfs als het om flauwigheden en trivialiteiten gaat zoals in het George Strait-achtige Count The Beers.

Wat hebben Darius Rucker en Tim Knol gemeen? Ze zijn allebei groot fan van Kevn Kinney.

Wagon Wheel

Straight to Hell

Datzelfde gebeurt nu weer met de ā€˜upbeat tearjerkerā€™ Straight To Hell waar Darius de hulp krijgt van gastzangers Jason Aldean, Luke Bryan en Charles Kelley. Het slaat als het ware een brug tussen zijn huidige en zijn vorige wat meer traditionele album Southern Style uit 2015. Deze bijzonder geslaagde cover staat niet zo gek ver af van de oorspronkelijke versie van Kevn Kinneyā€™s Drivin N Cryin op het topalbum Mystery Road uit 1989. Je kunt hem gerust op een lijn zetten met Tim Knols versie. Dat is niet de enige overeenkomst tussen Darius en Tim: eerstgenoemde staat in de grote zaal van Paradiso op 30 oktober, laatstgenoemde op 5 januari 2019. Voor beide shows zijn nog kaarten beschikbaar.

Tekst door: Robbert Tilli

Koop hier je kaarten voor Darius Rucker in Paradiso op 30 oktober.
Koop hier je kaarten voor Tim Knol in Paradiso op 5 januari 2019.