sm.ll museum

W316 900015 Guiding Light

Het small museum is een heel klein museum, alleen 's nachts zichtbaar, gehuisvest in een van de mededelingenkastjes aan de voorgevel van Paradiso. Bijna onzichtbaar voor het publiek, te midden van het drukke dagelijkse leven van Amsterdam en de voorbijrazende forenzen op de Weteringschans, wacht het small museum stilletjes tot de zon ondergaat. Zodra de zon onder is, de stad rustiger begint te worden en het bruisende nachtleven tot leven komt, begint het museum haar licht te schijnen.

Alleen geopend van zonsondergang tot zonsopgang, het small museum zoomt in op kleinere, minder prominente onderwerpen en vraagt ons te vertragen in ons drukke, soms hectische leven.

T/m vrijdag 12 januari exposeert kunstenaar, onderzoeker en curator Bogomir Doringer in het museum. Daaropvolgend, in 2024, zullen kunstenaars Gabey Tjon a Tham en Heleen Blanken in het museum exposeren. Voorheen exposeerde Lernert & Sander, Our Polite Society, Machine, Charlott Markus en nog veel meer in het Small Museum.

Het small museum is een initiatief van Paradiso.

Nu te zien in small museum: I Dance Alone door Bogomir Doringer

Vlcsnap 2017 01 18 15h07m53s050 1024x576

I Dance Alone (2014 - ongoing) by Bogomir Doringer

I Dance Alone door Bogomir Doringer

Van vrijdag 13 oktober tot vrijdag 12 januari 2024 presenteert het Small Museum met trots het doorlopende onderzoeksproject I Dance Alone van kunstenaar Bogomir Doringer, dat in 2014 van start ging. Deze fascinerende visuele studie duikt in het hart van clubcultuur, waar Doringer vanuit vogelperspectief bruisende dansvloeren wereldwijd vakkundig documenteert. Door camera's boven deze energieke dansvloeren te hangen, observeert en documenteert hij de unieke uitdrukkingen van de zwelgende dansers die bewegen op de muziek.

In 2015 begon Doringer de levendige dansvloer van Paradiso voor het eerst te observeren tijdens het Amsterdam Dance Event. Na de corona pandemie werd Doringer uitgenodigd door het small museum om Paradiso's diverse nachtleven opnieuw te documenteren. De sociaal-politieke veranderingen die zich in de afgelopen acht jaar hebben ontwikkeld, roepen nieuwe vragen op bij de kunstenaar: Hoe heeft de clubcultuur zich de afgelopen acht jaar ontwikkeld? Welke invloed hebben sociaal-politieke veranderingen op de ritmes, rituelen en dansgebaren op de dansvloer? Hoe worden deze sociaal-politieke verschuivingen uitgedrukt en geïnterpreteerd door middel van dans? Voor Doringer zijn deze dansende mensenmassa's als wolken die een verandering van weer aankondigen: "Er is echt iets betoverends en magisch aan het zien van individuen die zich vrij bewegen in een ruimte."

Ingezoomd perspectief

In I Dance Alone zoomt Doringer in op de individuele lichamen die deel uitmaken van deze collectieve dansvloeren. De montage van de gefilmde dansers, uitgevoerd door Doringers creatieve partner Rafael Kozdron, brengt de kijker dichter bij de bewegingen van elke danser en creëert een intieme close-up van deze individuen op de dansvloer. Doringer vraagt ons na te denken over de bedoelingen achter deze bewegingen: Welke verhalen worden via deze dansen overgebracht en door wie? De kunstenaar legt de vraag ook bij ons neer en vraagt ons te reflecteren op de betekenis van onze eigen beweging en dans op de dansvloer.

De focus op deze dansende lichamen en hun unieke gebaren heeft Doringer kennis en inzicht opgeleverd in het steeds veranderende landschap van clubcultuur en hoe deze reageert of reflecteert op sociaal-politieke transformaties. Doringer's onderzoek heeft bijgedragen aan de herziene Nachtvisie van de gemeente Amsterdam op de nachtcultuur. Daarnaast blijft Doringer pleiten voor het belang van het nachtleven en dansen als een praktijk van vrijheid van expressie en beweging.

Live podcastopname en Q&A op 15 oktober

Op maandag 15 januari 2024 organiseert het small museum een live podcastopname waarbij een uitgebreide discussie en Q&A met Doringer wordt gehouden in Paradiso en nieuwe inzichten die dit project heeft opgeleverd verder worden uitgediept.

Vanaf 13 oktober 2023 tot 12 januari 2024 zal dit fascinerende werk te zien zijn in het small museum. Daarnaast kan meer van het I Dance Alone project ervaren worden als onderdeel van de groepstentoonstelling Wie danst is vrij, te zien in het Stadsarchief Amsterdam van 14 oktober 2023 tot 18 februari 2024.

Deze tentoonstelling is onderdeel van het overkoepelende onderzoeksproject: Nachtmakers. In dit project onderzoekt het small museum de rol van kunst en cultuur in het nachtleven. Met steun van het Mondriaanfonds leidde dit onderzoek tot een serie van drie verschillende kunstwerken van kunstenaars Bogomir Doringer, Gabey Tjon a Tham en Heleen Blanken.

Credits

Camerawerk:
2014-2016 Ben Geraerts
2018-2023 Rafael Kozdron
Editing and Post-productie: Rafael Kozdron
With support from: AFK, Mondriaan Fonds, Stimuleringsfonds, Stichting Paradiso, City Archive Amsterdam

Met dank aan Rosa Cherim en Sanne Lohof

Kunstenaars die eerder hebben geëxposeerd in het small museum:

Lernert en Sander x De Jeugd van Tegenwoordig (2015)
Tereza Ruller (2016)
Our Polite Society (2016)
Bart de Baets (2016)
Job, Joris en Marieke (2017)
Our Machine (2018)
Studio Remco van Bladel (2018)
Paul Nassenstein (2018)
Annegien van Doorn (2018)
Simon Wald-Lakowski (2018)
ADRIAN & GIDI (2019)
212 Fahrenheit (2020)
Charlott Markus (2020)
Martin La Roche (2021)
Studio A Heart That Works (2021)
Kwinnie Lê (2021)

Bekijk het kunstenaarsarchief hier
Small Museum2020 logo 1
Small Museumtalk website

Podcast: small museum talk

small museum maakt ook een podcast! Hoewel het kleine museum niet gigantisch veel ruimte biedt voor kunstwerken, is er oneindig veel ruimte om over de kunstwerken in gesprek te gaan. In de podcast 'small museum talk' zoomed curator Rosa Cherim in op de verhalen rondom de kunstwerken in het museum en gaat in gesprek met verschillende kunstenaars die hebben geëxposeerd in het museum. 

Nachtmakers:
Naast de podcast small museum talk heeft het small museum een eenmalige podcast serie gemaakt over nachtmakers. Deze podcastserie was onderdeel van het research project dat small museum in het najaar van 2021 uitvoerde om onderzoek te doen naar de rol van kunst en cultuur in het nachtleven. Het resultaat van dit onderzoek is een vijf-delige podcastserie en drie verschillende kunstwerken van Bogomir Doringer, Gabey Tjon a Tham en Heleen Blanken die in 2023/2024 worden geëxposeerd in het museum. 

Beluister de podcast

Contact

Oprichter: Jeldau Kwikkel
Curator & Conservator: Rosa Cherim
Productie: Paradiso
Communicatie: Paradiso
Vormgeving: Sander Puhl

Weteringschans 6-8
1017 SG Amsterdam
020 626 452

[email protected]