Programma

sm.ll museum

W718 3081994 Gabey Tjon a Tham Vec4

Het small museum is een heel klein museum, alleen 's nachts zichtbaar, gehuisvest in een van de mededelingenkastjes aan de voorgevel van Paradiso. Bijna onzichtbaar voor het publiek, te midden van het drukke dagelijkse leven van Amsterdam en de voorbijrazende forenzen op de Weteringschans, wacht het small museum stilletjes tot de zon ondergaat. Zodra de zon onder is, de stad rustiger begint te worden en het bruisende nachtleven tot leven komt, begint het museum haar licht te schijnen.

Alleen geopend van zonsondergang tot zonsopgang, het small museum zoomt in op kleinere, minder prominente onderwerpen en vraagt ons te vertragen in ons drukke, soms hectische leven.

T/m dinsdag 16 juli exposeert kunstenaar Heleen Blanken in het museum. Voorheen exposeerde Lernert & Sander, Our Polite Society, Machine, Charlott Markus, Bogomir Doringer en nog veel meer in het small museum.

Het small museum is een initiatief van Paradiso.

Nu te zien: Frame of Reference door Heleen Blanken

W736 3138049 Heleen Blanken Frame of Reference cropped

Frame of Reference

Frame of Reference door Heleen Blanken

Van 19 april t/m 16 juli presenteert het small museum met trots Frame of Reference door kunstenaar Heleen Blanken.

Het werk 'Frame of Reference' van Heleen Blanken heeft als doel het perspectief van de kijker te manipuleren. Geïnspireerd door de kwantumfysica en het 'superposition principle' speelt het werk met het wetenschappelijke idee dat kleine deeltjes zoals atomen en elektronen tegelijkertijd in meer dan één staat (en plaats) kunnen zijn, zolang de kijker ze niet controleert. Frame of Reference speelt en reflecteert op deze concepten, door onzekerheid te creëren over de daadwerkelijke positie van een object door lichtveranderingen en zonder een definitieve plaats aan te geven. Het intrigeert bezoekers met zijn mysterieuze aard en roept daardoor vragen op over de objectiviteit van onze perceptie van de werkelijkheid.

Het uiterlijk van het werk verwijst naar een religieus icoon, maar hier dient het eerder de praktijk van de wetenschap dan dat van de religie. Het hallucinerende effect legt een verband met de historische en hedendaagse betekenis van Paradiso. Ooit werd het bewoond door de Vrije Gemeente, een gemeenschap die sterk verbonden was met spiritualiteit en mystiek, nu doet het dienst als tempel voor het nachtleven, een rijk waar we vaak ondergedompeld worden in een alternatieve realiteit en waar onze percepties transformeren.

Heleen Blanken is een beeldend kunstenaar die woont en werkt in Amsterdam. Ze beweegt zich op het terrein van installatiekunst, nieuwe media, cinematografie, scenografie en beeldhouwkunst. Ze heeft een graad in Fine Arts van de Gerrit Rietveld Academie. Beïnvloed door de complexe uitwisseling tussen de mensheid en de natuurlijke omgeving, verkent haar artistieke praktijk de verschillende lagen van onze esthetische perceptie van de natuurlijke wereld terwijl ze traditionele artistieke dichotomieën zoals het organische versus het kunstmatige en analoog versus digitaal definieert. In haar werk roept ze vragen op over hoe we ideeën over de natuur beschouwen.

Credits:
Kunstwerk door Heleen Blanken
Technische engineering: Daniël de Bruin
Curatie: Rosa Cherim
Productie: Sanne Lohof & Tom Lavrenenko

Kunstenaars die eerder hebben geëxposeerd in het small museum:

Lernert en Sander x De Jeugd van Tegenwoordig (2015)
Tereza Ruller (2016)
Our Polite Society (2016)
Bart de Baets (2016)
Job, Joris en Marieke (2017)
Our Machine (2018)
Studio Remco van Bladel (2018)
Paul Nassenstein (2018)
Annegien van Doorn (2018)
Simon Wald-Lakowski (2018)
ADRIAN & GIDI (2019)
212 Fahrenheit (2020)
Charlott Markus (2020)
Martin La Roche (2021)
Studio A Heart That Works (2021)
Kwinnie Lê (2021)
Bogomir Doringer (2023-2024)
Gabey Tjon a Tham (2024)

Bekijk het kunstenaarsarchief hier
Small Museum2020 logo 1
Gabey Tjona Tham BT Svideo

Video door Sans Studio Amsterdam

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Volg ons

Small Museumtalk website

Podcast: small museum talk

small museum maakt ook een podcast! Hoewel het kleine museum niet gigantisch veel ruimte biedt voor kunstwerken, is er oneindig veel ruimte om over de kunstwerken in gesprek te gaan. In de podcast 'small museum talk' zoomed curator Rosa Cherim in op de verhalen rondom de kunstwerken in het museum en gaat in gesprek met verschillende kunstenaars die hebben geëxposeerd in het museum. 

Nachtmakers:
Naast de podcast small museum talk heeft het small museum een eenmalige podcast serie gemaakt over nachtmakers. Deze podcastserie was onderdeel van het research project dat small museum in het najaar van 2021 uitvoerde om onderzoek te doen naar de rol van kunst en cultuur in het nachtleven. Het resultaat van dit onderzoek is een vijf-delige podcastserie en drie verschillende kunstwerken van Bogomir Doringer, Gabey Tjon a Tham en Heleen Blanken die in 2023/2024 worden geëxposeerd in het museum. 

Beluister de podcast

Contact

Oprichter: Jeldau Kwikkel
Curator & Conservator: Rosa Cherim
Productie: Paradiso
Communicatie: Paradiso
Vormgeving: Sander Puhl

Weteringschans 6-8
1017 SG Amsterdam
020 626 452

[email protected]