Programma
Hoes front uitsnede website

Ton Lebbink: Luchtkastelen

Ton Lebbink: Luchtkastelen

zondag 6 oktober 2019

zondag 6 oktober 2019

In Paradiso - Bovenzaal

Zaal open: 19:30, Hoofdprogramma: 20:00

Een avond rond dichter, muzikant en Paradisoportier Ton Lebbink (1943-2017) ter gelegenheid van de re-release van zijn debuutalbum 'Luchtkastelen'. 

Ton Lebbink was portier bij Paradiso, soms liet hij punkers binnen zonder kaartje, en speelde drums in onder meer newwaveband Mecano. Hij ontdekte de ritmebox - voorloper van de drumcomputer - en ging experimenteren met zijn gedichten op elektronische klanken. Hij werd tweede bij een talentenjacht in Paradiso en werd uitgenodigd voor het One World Poetry festival. Daarna ging Lebbink solo optreden als popdichter, met een backingtape, stroboscoop, rookmachine en een flinke dosis punk mentaliteit. Het album ‘Luchtkastelen’ (1981) werd goed ontvangen en single ‘Voetbalknieën’ haalde net niet de hitparade. Na een korte tijd toeren begon hij een sportschool en werd later naar eigen zeggen miljonair door te investeren in 'iets met applicaties voor telefoons'. Hij bleef gedichten schrijven, die hij verspreidde via een email-lijst. In 2010 werden zijn gedichten gebundeld onder de titel ‘Ik hou mijn hart vast’. Lebbink overleed in 2017 aan kanker.

Een generatie (ook bij onze zuiderburen) groeide op met Ton Lebbink, hij bracht poëzie van stoffige zolders naar doorzweette jeugdpodia en effende zo het pad voor toekomstige optredende dichters en spoken word artiesten. “In Engeland hadden ze John Cooper Clarke en Linton Kwesi Johnson. Wij hadden Diana Ozon, Bart Chabot en Ton Lebbink.” aldus Peter van Brummelen in Lebbinks necrologie. En nog steeds is Lebbinks werk een inspiratie, want ‘Voetbalknieen’ kun je zomaar op een festival als Dekmantel voorbij horen komen en verschenen nummers van hem op new wave compilaties. Het was dan ook wachten op een re-release van Luchtkastelen, op het Belgische label Walhalla Records.

Met gesproken woord en muziek van onder meer:
Diana Ozon - voordracht
Arie van Vliet (Lewsberg) & Niek Hilkmann - muziek
Sabotage in de Speeltuin - muziek & spoken word
Remco Doorn (ex-Paradisoportier) - voordracht
Rodney Rijsdijk (auteur & Ajax fan) - voordracht
Leonor Faber-Jonker - lezing
Hans Dagelet & Yan - muziek & spoken word
Dirk Polak & Mark Ritsema als Polar Twins
Peter Klashorst & Rogier van der Ploeg
Bert Blanken
Dj Lieven de Ridder

Videos: clips & performances van Ton Lebbink

Speciale uitgave ‘Gewoon Een Geintje’ in gelimiteerde oplage door Leonor Faber-Jonker en Lula Valletta. 

Deze avond wordt tevens het album ‘Luchtkastelen’ gepresenteerd, dat opnieuw is uitgebracht op vinyl (plus extra track) door Walhalla Records.

Bekijk evenement op Facebook

Line-up

Bovenzaal

  Ton Lebbink ~ voetbalknieen

  Ton Lebbink ~ voetbalknieen

  Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

  Route naar Paradiso

  Paradiso is gevestigd aan de Weteringschans 6-8. Dat is dicht bij het Leidseplein en goed bereikbaar met het openbaar vervoer (metro 52 en diverse trams). Je kunt je fiets gratis en bewaakt parkeren in de ondergrondse parkeergarage op het Leidseplein. In de buurt van Paradiso zijn meerdere parkeergarages.

  Paradiso Programme

  Programma