Programma
2741 NPO C online beeld Mahler in Paradiso Facebook 1200 x 628

Het Nederlands Kamerorkest Mahler in Paradiso

Het Nederlands Kamerorkest Mahler in Paradiso

donderdag 21 maart 2019

donderdag 21 maart 2019

In Paradiso - Grote Zaal

Zaal open: 20:00, Hoofdprogramma: 20:30

  • Programma met zitplaatsen

‘Hoe hou je het uit in een stad waar het altijd regent en zo’n lawaai is?’, zei Gustav Mahler tegen collega-componist Alphons Diepenbrock vlak voordat hij in het najaar van 1903 de trein terug pakte van Amsterdam Centraal naar Wenen. Met de stad en zijn klimaat had hij misschien niets, maar over de musici en het Amsterdamse publiek raakte Mahler niet uitgepraat. Hij keerde er nog vaak terug, en zo werd Amsterdam uiteindelijk een echte Mahlerstad. Het Nederlands Kamerorkest speelt op donderdag 21 maart zijn meest intieme muziek tijdens Mahler in Paradiso.

Het eerste stuk van de avond is het aangrijpende Adagietto uit Symfonie nr. 5, dat behoort tot de meest gespeelde werken van Mahler. De componist schreef het als liefdeslied voor zijn vrouw Alma en die diepe hunkering voel je in elke noot. Het stuk kreeg in 1972 een revival door het gebruik in Death in Venice (1971), de film van Luchino Visconti die losjes gebaseerd is op Mahlers leven.

Na het beroemde Adagietto zingt mezzosopraan Karin Strobos Mahlers Lieder eines fahrenden Gesellen, een cyclus van vier liederen over het verlies van een geliefde. Het schijnt dat Mahlers onbeantwoorde liefde voor de operazangeres Johanna Richter de inspiratie was voor dit indrukwekkende werk. Het Nederlands Kamerorkest sluit af met Verklärte Nacht van Arnold Schönberg. De eveneens Oostenrijkse componist was een protegé van Mahler en een groot bewonderaar van zijn werk. Verklärte Nacht is een stuk vol sensualiteit en smachtend verlangen en sluit dus perfect aan bij de intieme Mahler.

Mahler in Paradiso is de opvolger van zes eerdere concerten in Paradiso: Tsjaikovski in Paradiso (2018), Pärt in Paradiso (2018), Lucas Jussen in Paradiso (2018), Dvořák in Paradiso (2017), Stravinsky in Paradiso (2016) en Sjostakovitsj in Paradiso (2015). De presentatie is in handen van Floris Kortie, bekend van het tv-programma Podium Witteman.

Bekijk evenement op Facebook

Line-up

Grote Zaal

    Route naar Paradiso

    Paradiso is gevestigd aan de Weteringschans 6-8. Dat is dicht bij het Leidseplein en goed bereikbaar met het openbaar vervoer (metro 52 en diverse trams). Je kunt je fiets gratis en bewaakt parkeren in de ondergrondse parkeergarage op het Leidseplein. In de buurt van Paradiso zijn meerdere parkeergarages.

    Paradiso Programme

    Programma