
De Circulaire Kosmos: Paradisolezing 2 - Ewine van Dishoeck
De Circulaire Kosmos: Paradisolezing 2 - Ewine van Dishoeck
1 Mar 2020
1 Mar 2020
Paradiso
Zaal open: 10:30, Hoofdprogramma: 11:00
VPRO leden: €10,50
Studenten, CJP en Stadspas: €5,50
incl. servicekosten
De mens heeft de aarde in haar greep. Er wordt wel gezegd dat we in het Antropoceen zijn beland – het tijdperk van de mens. Van de circa acht miljoen soorten dieren en planten die de aarde kent, worden er bijna een miljoen met uitsterven bedreigd. De lange – maar in het perspectief van de eeuwigheid nog maar korte – geschiedenis van planeet Aarde heeft soorten zien komen en zien gaan. Is de mens een blijvertje of zijn ook wij gedoemd te verdwijnen?Wanneer we spreken over de kosmos, spreken we per definitie van cycli. Alles komt en gaat, wordt gebruikt en opnieuw gebruikt. In de Paradisolezingen 2020 benaderen acht topwetenschappers verschillende aspecten van de evolutie, het ontstaan en verdwijnen van soorten en de mens in dit geheel.
Op zondag 1 maart 2020 houdt Prof. dr. Ewine van Dishoeck (hoogleraar Moleculaire astrofysica, Universiteit Leiden) de tweede Paradisolezing in de serie 'De Circulaire Kosmos'. Haar lezing is getiteld 'We zijn allemaal sterrenstof.'
"Verdrijf de natuur met geweld, steeds keert ze terug." - Heraclitus
De Paradisolezingen worden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso en worden mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van NEMO Kennislink, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, Rijksmuseum Boerhaave en de VPRO.
Line-up
Paradiso: Grote Zaal
Programma Paradisolezingen 2020: De circulaire Kosmos
De mens heeft de aarde in haar greep. Er wordt wel gezegd dat we in het Antropoceen zijn beland – het tijdperk van de mens. Van de circa acht miljoen soorten dieren en planten die de aarde kent, worden er bijna een miljoen met uitsterven bedreigd. De lange – maar in het perspectief van de eeuwigheid nog maar korte – geschiedenis van planeet Aarde heeft soorten zien komen en zien gaan. Is de mens een blijvertje of zijn ook wij gedoemd te verdwijnen? Wanneer we spreken over de kosmos, spreken we per definitie van cycli. Alles komt en gaat, wordt gebruikt en opnieuw gebruikt.Â
In de Paradisolezingen 2020 benaderen acht topwetenschappers van januari t/m juni verschillende aspecten van de evolutie, het ontstaan en verdwijnen van soorten en de mens in dit geheel.
Wetenschap nieuwsbrief Paradiso
Meld je aan voor de wetenschap nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle wetenschappelijke programma's in Paradiso.
Route naar Paradiso
Paradiso is gevestigd aan de Weteringschans 6-8. Dat is dicht bij het Leidseplein en goed bereikbaar met het openbaar vervoer (metro 52 en diverse trams). In de buurt van Paradiso zijn ook een aantal parkeergarages.