Programma
Nieuwsoverzicht

Margo Price perfectioneert haar kunst verder op live ‘tussendoortje’

25 mei, 2020

Margo Price Perfectly Imperfect at The Ryman Cover Art

Wat doe je als door toedoen van corona je lang verwachte derde album wordt uitgesteld? Dan geef je tussendoor een uit liefdadigheidsoverwegingen tot stand gekomen livealbum uit. Dat is hoe Margo Price, de koningin van de nieuwe generatie countryartiesten, het doet althans. Hup That’s How Rumors Get Started, oorspronkelijk gepland voor een release op 8 mei, gaat tijdelijk op de plank naast de voorgenomen albumtour. ‘Op zolder’ lagen nog mooie tapes van haar drie avonden op rij in het Ryman Auditorium in Nashville (2018). Brengen we die toch uit? Zogezegd zo gedaan. De opbrengsten van Perfectly Imperfect at the Ryman, alleen te koop op afhaaladres Bandcamp, gaan naar het MusiCares' COVID-19 Relief Fund.

De officiële troonsoverdracht

Margo Price doet zichzelf met de titel van haar live ‘tussendoortje’ Perfectly Imperfect at the Ryman ernstig te kort. Vindt ze de energie soms te onstuimig? Het is toch vooral een mooie live samenvatting van haar twee tot op heden verschenen studioplaten, Midwest Farmer’s Daughter (2016) en All American Made die haar in één klap op de kaart zetten als de enige ware troonopvolgster van Emmylou Harris met wie ze overigens op het live album het duet Wild Women zingt. Het klinkt als de officiële troonsoverdracht.

Op het podium heeft ze haar muziek met haar onberispelijk spelende band, inclusief manlief Jeremy Ivey, verder geperfectioneerd. Het is het soort perfectionisme dat tenminste nog ademt. Misschien dat ze dat bedoelt met ‘imperfect’? Wie zal het zeggen?

Wat doe je als door toedoen van corona je lang verwachte derde album wordt uitgesteld?

All American Made

Zonder Willie ditmaal, en toch ook een beetje met

Naar verluidt heeft ze in de voorbereidingen op die shows meer tijd en geld gestopt dan in haar trouwerij. De setlist voor iedere avond stelde ze steeds met de uiterste zorg samen. De beste liedjes van die drie avonden hebben de plaat gehaald. Van de elf tracks komen er - eerlijk verdeeld - drie stuks van elk van haar twee albums. Er staan drie covers op en twee nieuwe nummers.

Eigenlijk staan er nog meer covers op, maar die zitten deels verwerkt in Hurtin’ (On the Bottle) Medley, waar we Merle Haggards I Think I’ll Just Stay Here and Drink en Willie Nelsons Whiskey River horen in dit van alcoholische misère doordrenkte lied. Nee, helaas geen Willie Nelson zelf ditmaal. Wie hoopte op een live uitvoering van Learning to Lose, Margo’s duet met hem op All American Made moeten we teleurstellen.

Sturgill als guitar slinger

Producer van het uitgestelde derde studioalbum Sturgill Simpson is er wel bij op Rodney Crowells Ain’t Livin Long Like This. Hij laat zijn gitaar lekker gieren. Die andere volledig gespeelde cover is Proud Mary van Creedence Clearwater Revival, die dankzij het damesgospelkoortje - Gale Mayes’ Nashville Friends Choir - wat meer de kant op gaat van de versie van Ike & Tina Turner.

De derde cover is Honey, We Can’t Afford to Look This Cheap van The White Stripes, gebracht met de furie Jack White himself. Hij was het ook die Price na haar jarenlange vergeefse zoektocht naar een platendeal, onderdak bood bij zijn Third Man Records label. Haar derde studioalbum gaat echter uitkomen bij Loma Vista Recordings.

Nieuwe versies

Door nummers veel te spelen beginnen ze meer te leven. Arrangementen veranderen gaandeweg, zo blijven artiesten er zelf ook lol aan beleven om ze avond aan avond te spelen voor hun publiek. A Little Pain van haar tweede plaat heet na transformatie met strijkers in een walsje ineens A Little Pain Waltz, terwijl Weekender van haar onvolprezen debuut dankzij de opgelaaide groove ineens de toevoeging Funk Version heeft gekregen.

Wellicht dat de tekst over een vrouwelijke weekendbajesklant (een recidiviste!) wat minder direct overkomt dan op de oorspronkelijke countryversie. Maar dan ben je echt een kniesoor, die klaagt om te klagen. Slottrack World’s Greatest Loser blijft dichter bij de oorspronkelijke studioversie, alleen duurt het twee keer zo lang. Mooist van alles is en blijft de politieke maar menselijke ballad All American Made.

Wat doe je als door toedoen van corona je lang verwachte derde album wordt uitgesteld?

Worthless Gold | Live @ Ryman, Nashville, (20-5-2018)]

Twee nieuwe nummers

Voor wie baalt dat het nu door corona wachten is op nieuw werk van Margo, bieden de nummers Revelations en Worthless Gold soelaas. Echtgenoot Jeremy Ivey schreef het voor negentig proces vertelt ze. Het tweede nummer is een gospeleske rocker met wederom Gale Mayes’ Nashville Friends Choir.

Wat doe je als door toedoen van corona je lang verwachte derde album wordt uitgesteld?

Twinkle Twinkle

Nog even geduld

En voor wie dat niet genoeg is: er zijn al twee nieuwe tracks van That’s How Rumors Get Started vrijgegeven. Twinkle en Stone Me, die beiden duidelijk de sporen van een Sturgill-productie met zich meedragen: net iets scherper aan de randen. Zowel Jeremy als Sturgill hebben corona gehad.

Uitstel van het nieuwe album tot 10 juli is in alle opzichten een redelijke optie. Nu gewoon nog je geduld bewaren en de tijd doden met dat exclusief op Bandcamp verkrijgbare livealbum Perfectly Imperfect at the Ryman. Door aanschaf help je ook nog de door corona (financieel) getroffen artiesten.

Tekst door: Robbert Tilli

PS: Als je niet genoeg krijgt van Margo Price, check dan ook YETI Presents | The Midnight Hour Episode 2, waarin Ryan Bingham Margo Price ontmoet.