Programma
Nieuwsoverzicht

Zo nu en dan verschijnt er muziek waardoor woorden tekortschieten

27 januari, 2023

Ninalynn mrt

Het eerste Sugar Mountain ambassadeursblog van 2023 is er nu al één voor in de boeken. Wanneer een ambassadeur zegt dat woorden tekortschieten om uit te leggen hoe goed een album is en de ander 'ga dat luisteren!' schrijft, dan weet je dat het menens is. Wie denkt dat dit alleen grote namen betreft heeft het mis, want ook muziek van eigen bodem wordt volop getipt. Hieronder lees je alle tips en kun je de link naar de afspeellijst als vanouds vinden.

Patrick van Sante

1. The Bad Ends – The Power And The Glory
Wat een lekkere alternatieve rockband is dit zeg! Met op de drums de comeback van R.E.M. drummer van het eerste uur Bill Berry, met zijn herkenbare drumstijl. Topnummers, topalbum!
2. Micah P. Hinson – I Lie to You
Heerlijk sombere muziek, inclusief strijkers, gezongen met een verslavend krakende stem à la Vic Chesnutt. Daar worden we blij van. Hoogtepunt: het hartverscheurende Carelessly.
3. Rattlesnake Milk – Chicken Fried Snake
Dit is wat we op de Sugar Mountain burelen een "fijn bandje" noemen. Deze Chicken Fried Snake smaakt bijzonder lekker. Sfeervolle woestijncountry, snel naar Paradiso halen deze Texas cowboys!

4. Kevn Kinney – Think About It
De Dryvin N Cryin frontman met de verweerde stem komt met een bijzonder fraai soloalbum op de proppen. M.m.v. leden van R.E.M. en Drive By Truckers en inclusief wat jazzy spoken word liedjes. Zeer de moeite waard!
5. Aaron Frazer – Live From Easy Eye Sound (EP)
Ook live klinkt de zoetgevooisde soul van de drummer (en soms zanger) van Durand Jones & The Indications geweldig.

Bonus:
Houd de nieuwe van Allard J.J. en de nieuwe Dylan box in de gaten!

Robbie Klanderman

1. Sunny War - Anarchist Gospel
Anarchist Gospel is haar vierde album en daarin is ze meer dan openhartig over haar turbulente verleden en over haar aan overdoses overleden vrienden. Maar wat de plaat vooral zo ongelooflijk goed en fascinerend maakt, zijn haar stem, haar gitaarspel en haar composities. Ze krijgt hulp van onder andere Jim James en David Rawlings, maar ze is zelf de absolute ster. Dit is traditionele rootsmuziek die concurreert met het beste werk van Hurray For The Riff Raff en North Mississippi All Stars. Anarchist Gospel verdient met gemak vijf sterren!
2. Jenny Don’t and The Spurs - Fire On The Ridge
Jenny Don’t And The Spurs komen uit Portland, Oregon, de leden hebben een verleden in punk- en garagebands (Pierced Arrows/formerly Dead Moon, The Wipers, P.R.O.B.L.E.M.S.), maar zijn inmiddels toe aan hun derde plaat als hardcore honky tonk-band. Fire On The Ridge is een formidabel album geworden dat in staat is iedere bar op stelten te zetten.

3. Emily Nenni - On The Ranch
On The Ranch, Emily's langspeeldebuut. Honky tonk, zoals die ooit bedoeld was. Een stem, zo doordringend als een sirene, muziek zonder franje en teksten waar je beurtelings om kunt lachen en huilen. Naast geweldige eigen nummers is er een verrassende cover van ABBA’s Does Your Mother Know. Het maakt van On The Ranch een prachtplaat en van Emily Nenni een superster in wording.
4. The Snarlin ‘ Yarns - It Never Ends
It Never Ends is de tweede plaat van The Snarlin’ Yarns uit Utah en die is even bijzonder als het debuut. Tien eigen nummers, opgenomen in Mississippi, die wortels hebben in de bluegrass, maar in hun roekeloosheid ook een grote liefde voor Bob Dylan, Holy Modal Rounders, folk, punk en The Pogues verraden. Zo nu en dan verschijnt er gelukkig nog muziek waarvoor woorden tekortschieten; It Never Ends van The Snarlin’ Yarns is zo’n album waarvoor dat geldt.

5. The Bad Ends - The Power and The Glory
The Bad Ends bestaat uit vijf mannen die allemaal een lange geschiedenis hebben in de muziekscene van Athens, Georgia. Bekendste lid is drummer Bill Berry, een van de oprichters van R.E.M., die zijn comeback maakt na een lang pensioen. Het debuutalbum van The Bad Ends heet 'The Power and The Glory' en die titel dekt honderd procent de lading. Powerpop afgewisseld met fraaie ballads, catchy melodieën, genadeloos goed gespeeld.

Bonus:
Het nieuwe album van NinaLynn  A Taste of The Wild. De cd-presentatie is op 11 maart in Tolhuistuin.

Hqdefault 230127 163017

The Bad Ends

All Your Friends Are Dying

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Joost Abbel

1. Emily Nenni – On The Ranch
Country met een hang naar de jaren 70. Dat blijkt ook uit de verrassende ABBA cover van Does Your Mother Know.
2. Doug Paisly – Sometimes it's So Easy
Nieuwe single van de Canadese songwriter Doug Paisley kabbelt heerlijk. Krijg er Tony Joe White en JJ Cale vibes van.
3. Tip Jar – Songs about love and life on the Hippie Side of Country
Tip Jar is al jaren een vaste waarde in het Nederlandse Americana-landschap. Met hun laatste plaat bewijzen ze weer waarom.
4. Old Crow Medicine Show – Paint This Town
Hun nieuwste album is alweer bijna een jaar oud en ik had het bijna over het hoofd gezien, maar is zeker de moeite waard. Nummers als Hillbilly Boy zijn vintage OCMS. (Op 8 maart staat de band in Paradiso)
5. Crosby, Stills, Nash & Young – Deja Vu
Behoeft geen uitleg toch? Op Spotify ontbreken de nummers van Neil Young, dus draai 'm op vinyl!

Bonus:
Dubbele concerttip: NinaLynn speelt 11 maart in de Tolhuistuin voor Sugar Mountain Presents. Zij is ook onderdeel van een nieuw Folk & Roots festival met artiesten van eigen bodem: Flat Mountain. Verder spelen Tip Jar (die ik hierboven al noemde), The Lasses & Kathryn Claire, Dieter van der Westen, Johnny & the Dinosaurs, Lewin en Gitta de Ridder op 26 maart in Bergen op Zoom.


Eddie Aarts

1. James Yorkston, Nina Persson & Second Hand Orchestra - The Great White Sea Eagle
2. Town Mountain - Lines in the Levee
3. Trampled by Turtles - Alpenglow
4. Jerry Joseph and the Stiff Boys - Tick
5. Margo Price - Strays


Hqdefault 230127 163425

Emily Nenni

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.