Programma
Nieuwsoverzicht

Waan je in zonnig Californië met Sonny & The Sunsets

29 augustus, 2019

Sonny blog 1

Wie laatst nog bij de show van Tim Presley's White Fence in Bitterzoet of bij het concert van Oh Sees in Paradiso was, weet dat er iets aan het gebeuren is, daar in Californië. De artistieke garagescene is daar springlevend. En over diezelfde mistige straten loopt ook de excentrieke Sonny Smith rond, met zijn wisselende groep muzikanten: The Sunsets.

Eigenzinnig cultfiguur

Het verhaal van Sonny & the Sunsets begint bij favoriete doe-het-zelver en eigenzinnig cultfiguur Sonny Smith, een creatieve geest. Naast muzikant is hij filmmaker en schrijft hij toneelstukken. Voor zijn muziek tapt hij uit een aangenaam ‘60s garagerock-vat, zoals eerder genoemde White Fence en Oh Sees dat ook zo fijn kunnen. Maar waar zijn tijdgenoten alleen maar harder gaan, blijft Smith zijn psychedelische muziek juist aanhikken tegen folk-getinte en relaxte nummers. Centraal in de muziek zijn de absurdistische teksten en de Jonathan Richman-achtige DIY-esthetiek.

Hqdefault 190829 124030

Sonny & The Sunsets

Pretend You Love Me

The Sunsets groepeerden zich in 2007 rondom Smith en er is sprake van een roterende sterrenline-up van stamgasten uit San Francisco, waaronder multi-instrumentalist Kelley Stoltz, Tahlia Harbor (The Dry Spells), John Dwyer (Thee Oh Sees), Tim Cohen (The Fresh & Onlys) en Shayde Sartin (Skygreen Leopards). Een supergroep rechtstreeks uit de hemel gezonden om de aarde een mooiere plek te maken. In 2009 was daar dan het debuut van Sonny en zijn consorten, ‘Tomorrow Is Alright’, en we weten zeker dat de zon net wat meer is gaan schijnen en de vogels nét wat harder fluiten. 

Hqdefault 190910 120821

Sonny & The Sunsets

Death Cream

Nu, toch wel een decennium later en met meerdere soloplaten en Sunsets-albums op zak, keert het cultfiguur en de zijnen terug met het intrigerend getitelde ‘Hairdressers From Heaven’, geproduceerd door James Mercer van The Shins. Dan kan er natuurlijk weinig meer mis gaan. 

Hqdefault 190910 120821 1

Om lekker met nog wat namen te blijven strooien: in 2018 produceerde Black Keys-frontman Dan Auerbach Smiths soloalbum ‘Rod For Your Love’ en op zijn beurt produceerde Smith albums van Shannon and the Clams en Cool Ghools. Voor het uit 2016 afkomstige Sonny & The Sunsets album ‘Moods Baby Moods’, werd Merrill Garbus van Tune-Yards ingeschakeld. Het lijkt wel alsof alle coole mensen elkaar kennen daar in San Fran.