Programma
Nieuwsoverzicht

W.I.T.C.H., de Zambiaanse rockband uit de 70’s

29 augustus, 2017

Witch

Ook in Zambia waren het roerige tijden in de 70’s, gekenmerkt door fluorescerende kleuren, flare jeans, extravagante hair-do’s en sociale onrust. Verschillende Afrikaanse koninkrijken gingen verder onder één naam: Republiek Zambia.

Door de migratie die ontstond richting de meer welvarende delen van Zambia, ging er voor veel muzikanten een wereld aan muziekstijlen en -instrumenten open. Traditionele instrumenten, zoals de babatone en kalimba, klonken samen met de door de Britten meegenomen instrumenten als de accordeon en gitaar. Een van de stijlen die hierdoor ontstond werd Zamrock genoemd en dit genre werd de muzikale belichaming van de economische malaise van ‘73 en ‘74.

Zamrock7 yt

THE WITCH - INTRODUCTION (FULL ALBUM)

Een van de bekendste zamrock-bands is W.I.T.C.H., een afkorting die staat voor We Intend To Cause Havoc. De charismatische leadzanger is Emmanuel Chanda, die de bijnaam ‘Jagari’ draagt (de Afrikaanse versie van Mick Jagger’s naam). Ondanks de wat agressieve naam, vurige lyrics en snoeiende rockgitaren is de stijl is zoveel meer dan dat. De muziek is ontzettend dansbaar, met funk-invloeden à la James Brown en hypnotiserende gitaarsolo's à la Jimi Hendrix. Luister maar eens naar het nummer Like A Chicken, waarin zulke gitaren goed te horen zijn.

De muziek raakte in de vergetelheid door de opkomst van reggae, ragga, hiphop en gospel, maar dat betekende niet dat Zamrock helemaal van de kaart werd geveegd. Pogingen om het genre weer onder de aandacht van muziekliefhebbers te brengen zijn er gelukkig genoeg. Zo ging Jagari onlangs een samenwerking aan met de Nederlandse multi-instrumentalist Jacco Gardner. Nu touren ze, vergezeld van een multi-culti band, door heel Europa. Maandag 18 september maken ze hun opwachting in Paradiso Noord. Verwacht rockritmes van The Rolling Stones, de gitaren van Cream en traditionele kalindularitmes. Kom dit fantastische muziekgenre live aanschouwen en ontdek waarom Zamrock een meer dan welverdiende comeback maakt.

Door Liselot van Kesteren