Programma
Nieuwsoverzicht

Vaarwel winter: Girl Ray laat de lente spontaan beginnen

25 februari, 2020

Girl Ray website

Zoetgevooisd, frivool, charmant. Je hoeft maar naar Girl Ray te luisteren en je gaat automatisch dit soort bijvoeglijke naamwoorden hanteren. Het Londense drietal staat garant voor ‘diepe grooves’ die steevast voorzien worden van het omfloerste stemgeluid van Poppy Hankin.

De muziek van Girl Ray doet al vrij snel aan een veelvoud van mogelijke invloeden denken, maar het eindresultaat is toch heel eigen. Net zoals klassieke cult-band Luscious Jackson (ooit getekend door Grand Royal, het label van de Beastie Boys) zich ergens tussen indie, subtiele elektronica en zwoele pop in bevond, is ook Girl Ray niet vies van flink wat stilistische kruisbestuivingen. Funky gitaartjes, r&b-structuren, downtempo elektronische melodielijnen, het zit er allemaal in. Toch ogen Poppy, Iris en Sophie flink indie, hoewel ze op persfoto’s soms gewoon een Ariana Grande-sweater dragen. Wat dat betreft stoeien de drie Londense muzikanten voortdurend met je perceptie.

Hqdefault 200225 070255

Girl Ray

Girl

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Geen wonder dus dat hun tweede album Girl, net als debuut Earl Grey, wederom is uitgekomen bij het eclectische kwaliteitslabel Moshi Moshi. Op het spannende Takes Time doet rapper PSwuave mee, Keep It Tight is een heerlijk onderkoelde mijmertrack en titeltrack Girl en Show Me More zitten boordevol met losjes ingespeelde funky gitaartjes die je volop naar de lente doen verlangen.

Girl is echt een klein fijn werkje. Geen collectie nummers die nadrukkelijk schreeuwt om aandacht, meer het soort album dat je zelf ongemerkt vaak gaat op zetten. Live is natuurlijk de ideale setting, maar Girl Ray doet het over een paar maanden vast ook opvallend goed als je op je rug in het prikkelende zonnetje in het park ligt. Wat dat betreft is de hoesfoto van Girl prima gekozen: we zien Poppy, Iris en Sophie met zijn drieën onderuit leunend in een rode auto zonder dak, de armen achter hun hoofd gevouwen, vanachter hun zonnebrillen naar de blauwe lucht turend.

Show Me More

Girl Ray

Show Me More

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Ging hun debuut inhoudelijk vaak over moeilijke liefdes en momenten van twijfel, toen Girl Ray-zangeres Poppy Ariana Grande’s Thank You, Next hoorde wist ze dat het roer enigszins om moest. Met behoud van hun eigen klankkleur, maar ze wilde graag een volledig genreloos album schrijven. De gitaar kreeg daarom een andere rol toebedeeld, terwijl de keyboards een stuk nadrukkelijker aanwezig zijn. Het zal je dan ook niet verbazen dat het drietal ervoor koos om hun nieuwe nummers op te nemen met producer Ash Workman die eerder met Christine and the Queens en Metronomy werkte. Doel hierbij was om de intieme sfeer te behouden, maar te mikken op een echt ‘feelgood’ gevoel. En ja hoor: spijker op de kop wat dat betreft.

Girl Ray speelt met support Vanity Fair op zondag 1 maart in Cinetol.