Programma
Nieuwsoverzicht

U-Bahn en Automatic: de coolste combi-avond van februari

3 februari, 2020

U Bahn Automatic

Komend weekend is er in Paradiso een double bill om je vingers bij af te likken. Het, ondanks hun bandnaam, toch echt uit Melbourne afkomstige U-Bahn en het minstens zo boeiende Automatic (eerder een van de smaakmakers tijdens de afgelopen editie van het London Calling festival) spelen beide in de bovenzaal op zondag 9 februari.

Meestal is het bij een concertavond overduidelijk wie de headliner en wie de support is, maar in dit geval zijn we eigenlijk in gelijke mate gecharmeerd van beide bands. Ze bevinden zich alle twee in het schemergebied tussen onderkoelde electropop en frivole wave (eerder blij dan neerslachtig) met hier en daar wat lekker hoekige postpunk en krautrockritmes.

Ze zijn vers van de pers en ogen en klinken helemaal 2020, hoewel onwetenden bij vlagen ook zouden kunnen denken dat ze met bandjes uit de tachtiger jaren van doen hebben. Er weerklinken ook wel de nodige invloeden uit dat decennium in de liedjes van U- Bahn en Automatic, maar mode beweegt zich nou eenmaal in cirkels. Dus je bent ook meer dan welkom in je gebreide, winterse DDR-trui!

Hqdefault 200203 151805

U-Bahn

Beta Boyz

Luister bijvoorbeeld maar eens naar Beta Boyz, een spannende mix van stijlen waar Talking Heads moeiteloos stoeien met The Rapture en Battles, terwijl het eindproduct toch een liedje met een kop en een staart is. Right Swipe is doomier, maar ook zo freaky dat je je al snel afvraagt hoe een vijftal Australiërs zo Leipzig kunnen klinken.

Of check Too Much Money van Automatic, een track die zo vet is (kort aangezette drum-beats, voortstuiterende ritmiek, catchy vocalen) dat hij zomaar tot een incrowd dansvloerhit zou kunnen uitgroeien. Elders, bijvoorbeeld op Calling It, heeft dit vanuit Los Angeles opererende damestrio ook wel wat weg van een electroband als Ladytron. Yep, heerlijk!

Hqdefault 200203 151805 1

Automatic

Too Much Money

Voor aankomende zomer liggen voor U-Bahn en Automatic al de nodige festivalplannen klaar, maar tot die tijd kun je je alvast plezierig laten verrassen. Bijvoorbeeld door de video van Beta Boyz, die zo uitdagend en freaky is dat hij je wellicht een flinke frons op je voorhoofd bezorgt. Dat is prima. Om te voorkomen dat we verzanden in een protocollaire wereld die wel heel veel regels kent, is het soms juist erg welkom om iets te zien en te horen dat je op aangename wijze op het verkeerde been zet. Ja, dit wordt een erg ‘Blitz’ avondje.

Hqdefault 200203 151805 2

U-Bahn

Right Swipe

Automatic en U Bahn spelen op zondag 9 februari  in de bovenzaal van Paradiso. Geef je op en wandel als Indiestadpas-houder gratis naar binnen.