Programma
Nieuwsoverzicht

The Secret Sisters komen sterker terug uit ellende

5 maart, 2018

The Secret Sisters 2017

Het enige wat voor release nog zo’n beetje geheim was aan The Secret Sisters, alias ‘The Everly Sisters’, was dat hun derde plaat gebouwd is op een hoop miserie. Wie had dat nou verwacht na twee prachtalbums met T Bone Burnett en een tour met diens oude baas Dylan? Dan kan het toch alleen maar crescendo gaan? Nou, vergeet het maar! Alles ging mis. Een faillissement volgde, weten we nu. Hun alom gewaardeerde vakgenote Brandi Carlile bood aan You Don’t Own Me Anymore te produceren. Met een crowdfunding-campagne financierden de fans het album, dat New West vervolgens uitbracht. Vorig jaar nog stonden ze te schitteren op TakeRoot, op 8 april doen ze het nog eens dunnetjes over in de kleine zaal.

Harde val na bliksemstart

Sommige carrières beginnen misschien wel te mooi. De zoetgevooisde zusjes Laura and Lydia Rogers schoten na hun ontdekking in 2009 als een komeet omhoog. The sky was the limit, in alles. Twee platen uit op major Universal Music’s Republic label. Werken met producers T Bone Burnett en Dave Cobb, toeren met ‘His Bobness’. Het kon niet op. Totdat de rekening werd ingediend. Wie hoog zit, kan flink omlaag vallen. Universal dropte de dames zonder pardon. Een hebzuchtige manager perste de dames volledig uit als een citroen. Het bittere einde laat zich voorspellen: een faillissement was onvermijdelijk.

Het enige wat voor release nog zo’n beetje geheim was aan The Secret Sisters, alias ‘The Everly Sisters’, was dat hun derde plaat gebouwd is op een hoop miserie. Wie had dat nou verwacht na twee prachtalbums met T Bone Burnett en een tour met diens oude baas Dylan?

Tennessee River Runs Low

Herwonnen levensvreugde en zelfvertrouwen

Maar zie: ze hebben een derde plaat uit op New West, de grootste indie in Americana. You Don't Own Me Anymore is een monument voor herwonnen levensvreugde en zelfvertrouwen. Daarin zullen Brandi Carlile en haar twee handlangers, de gebroeders Tim en Phil Hanseroth, een grote rol hebben gespeeld. Vooral La Brandi, want geen mens blijft onberoerd, als dit fenomeen haar aandacht vraagt. Als vrouw kon ze waarschijnlijk ook gemakkelijker onder de huid kruipen van de gezusters Rogers. Noem het vrouwelijke intuïtie. Feit is dat de Sisters weer fonkelen en kwinkeleren als nooit tevoren. En dat is fijn.

Eindelijk dan is de plaat ook officieel uit in ons land, wat raar is, want Spotify kent geen grenzen. Voordeel van een officiële distributie is dat er ook promotie wordt gedaan en die hebben ze nodig ook. Want de dames zijn artistiek dan wel op hetzelfde plan, maar economisch nog ver verwijderd van hun Zweedse evenknieën van First Aid Kit, ook twee zusjes, zij het met iets grotere bankrekeningen. Samenzang en songs, tunes die je meteen meezingt vanaf de eerste luisterbeurt zijn het handelsmerk van beide country/folk duo’s. The Secret Sisters voegen nog een bepaalde melancholie toe, die ze tot de ‘vrouwelijke Everly Brothers’ maakt. Hun repertoire schurkt heel dicht tegen ‘de klassieken’ aan.

Overwinning op de miserie

Het album luistert weg als de klinkende overwinning op de miserie uit het verleden. Het nieuwe zelfvertrouwen spat eraf. Tekstueel zitten er een paar steken onder water, die enerzijds op de liefde lijken te duiden, maar anderzijds zouden kunnen slaan op alle malheur die achter de rug is, het gedoe met hun oude management op kop. Neem nou de tekst van het titelnummer You Don't Own Me Anymore. Op de keper beschouwd is het een liefdesliedje. Tegelijkertijd lijkt het een aanklacht tegen mensen die denken dat je artiesten als lijfeigenen kunt beschouwen, waar je zomaar een (juridische) claim op kunt leggen, of zoeken wij er nu iets teveel achter? Zelf plaatsten ze in elk geval de volgende disclaimer bij de vergezellende video: This is dedicated to the women in our lives who have shown us the power that resides within. Oordeel zelf of die dubbele bodem er is, het zou zomaar kunnen:

You don't own me anymore.
What am I still fighting for?
You don't own me anymore
Why am I still crying?

You gotta lot of nerve.
Staking a claim on me.
Taking my heart away.
Making a girl believe.

Het enige wat voor release nog zo’n beetje geheim was aan The Secret Sisters, alias ‘The Everly Sisters’, was dat hun derde plaat gebouwd is op een hoop miserie. Wie had dat nou verwacht na twee prachtalbums met T Bone Burnett en een tour met diens oude baas Dylan?

You Don't Own Me Anymore

Hitmateriaal

Bedrog in de liefde is zo klaar als een klontje in het nummer He’s Fine, waarin de beoogde bruidegom met een ander schatje de lakens deelt in een of ander stadje in Tennessee. Als dit nummer per ongeluk onder Zweedse vlag zou zijn uitgebracht, dan was het allang een dikke hit geweest. Op zeker.

Davy White.
Where is he tonight?
He’s sleeping with her in a Tennessee town and he's fine.
I think I lost my mind.
And my wasted time.
I’m dreaming alone in a hotel bed that he's mine.

Het enige wat voor release nog zo’n beetje geheim was aan The Secret Sisters, alias ‘The Everly Sisters’, was dat hun derde plaat gebouwd is op een hoop miserie. Wie had dat nou verwacht na twee prachtalbums met T Bone Burnett en een tour met diens oude baas Dylan?

He's Fine

Fantastische live act

De plaat staat bol van zulke edelstenen, de een nog mooier dan de ander. Andere singles van het album zoals Tennessee River Runs Low en Carry Me bevestigen dat we hier te maken hebben met twee uitzonderlijk getalenteerde jonge vrouwen. Moge de herstart of doorstart van hun carrière hun brengen waar ze recht op hebben, namelijk succes en onafhankelijkheid, zowel artistiek, juridisch als financieel. Wie erbij was in Groningen in november, kan bevestigen hoe briljant die twee live zijn en ook hoe goed ze een show aan elkaar kunnen praten. Dat staat ons nu weer te wachten in de bovenzaal op 8 april.

Tekst door: Robbert Tilli

Koop hier je kaarten voor het optreden van The Secret Sisters op 8 april.