Programma
Nieuwsoverzicht

The Allman Betts Band past in de ‘vinyl renaissance’

14 juni, 2019

The Allman Betts Band 2019

Hoe een bandnaam alles kan weggeven… The Allman Betts Band, als je dat leest, dat kan toch niets anders zijn dan de ‘zonen van’? En ja hoor, naamgevers zangers/gitaristen Devon Allman en Duane Betts zijn inderdaad de zoons van Gregg Allman en Dickey Betts van de legendarische Allman Brothers. Dan blijkt bassist Berry Oakley Jr. weer de zoon te zijn van de oorspronkelijke bassist. Vijftig jaar na oprichting van hun vaders band doen ze met hun debuutalbum Down To The River op 24 juli ook Paradiso aan.

1971 Never A Dull Moment

In het schitterende tijdsdocument 1971 Never A Dull Moment trekt de Britse journalist David Hepworth ook een paar pagina’s uit voor The Allman Brothers. Het is immers in dat magische jaar dat het dubbelalbum Live At The Fillmore East uitkwam. Zeven nummers uitgesmeerd over vier plaatkanten met ook een glansrol voor producer Tom Dowd. Het is het verhaal van die tijd. Échte muzikanten die zich al jammend laten leiden door hun muziek. Dan mag een song even duren, soms wel een plaatkant lang. Als je niets van de gebroeders in huis hebt, dan is dit de niet te missen plaat. Dat hoor je terug bij de zonen. De erfenis is in goede handen bij de heren Allman, Betts en Oakley junior c.s. Ze hebben het helemaal begrepen. Hun eigen plaat is in de studio opgenomen, maar de uitgangspunten zijn duidelijk.

Hoe een bandnaam alles kan weggeven…

Live at Paste Studio New York, 2019

De opnames moesten analoog zijn

Die studio was overigens de beroemde Muscle Shoals in Alabama waar hun vaders en talloze soulartiesten ook hun klassiekers opnamen. Voor de productie trokken ze een gelijkgestemde van Dowd aan, te weten Matt Ross-Spang (Jason Isbell, Margo Price, John Prine en Elvis Presley). Het moest analoog worden opgenomen, want de bandleden van The Allman Betts Band hebben een pesthekel aan digitale opnames. De ‘nullen en enen’ van Pro Tools laten geen ruimte voor elk geluidje tussen die getallen in. Ze zeggen zelf iets gemaakt te hebben dat een feest is nu middenin de ‘vinyl renaissance’.

Hoe een bandnaam alles kan weggeven…

Shinin’

Uitgescheurde pagina uit het familiealbum

Luister zelf naar het album Down By The River dat op 28 juni officieel uitkomt en je hoort de liefde die er ingegaan is. De single Shinin’ bijvoorbeeld klinkt als een uitgescheurde pagina uit het familiealbum dat nog op zolder lag. All Night is ook zo’n nummer waar de appel niet ver van de boom is gevallen. Blues- en countryrock vormen de basis voor een potje rocken op niveau. Live spelen ze ook nummers van hun soloprojecten en uiteraard songs uit de familieannalen. Ze kunnen emmers vol halen uit een bodemloze put. Vanaf 27 maart de vijftigste verjaardag van de oprichting van The Allman Brothers zijn ze al tournee.

Hoe een bandnaam alles kan weggeven…

All Night

Drie gitaristen

Die tour heeft de naam van hun debuutalbum meegekregen Down To The River. Op die plaat speelt trouwens ook nog een prominente oud-lid van The Allman Brothers mee, Hammond B3-speler Chuck Leveal. Die draait inmiddels al ruim dertig jaar mee in de live entourage van The Rolling Stones. Ook die andere Hammond-specialist Peter Levin, die nog heeft gespeeld in de Gregg Allman Band, doet mee. Behalve de twee – pardon drie – ‘zonen van’ telt de line-up van de band nog vier leden: slide-gitarist Johnny Stachela, toetsenman John Ginty en de percussionisten R. Scott Bryan en John Lum.

Met drie gitaristen in de band heb je dan wel een idee welke kant het zal uitgaan op het Paradiso-podium op 24 juli. Behalve muziek van hun eigen album komen ook klassiekers als Jessica en Whipping Post van The Allman Brothers voorbij plus solowerk van Allman en Betts junior. Qua concert zal het daarom weinig verschillen met dat van The Weight Band, onlangs nog op het Sugar Mountain-programma, die de erfenis van The Band even vakkundig als liefdevol beheerden.

Tekst door: Robbert Tilli

Koop hier je kaarten voor The Allman Betts Band op 24 juli in Paradiso.