Nieuwsoverzicht

SiR: de gevierde r&b-revelatie uit Los Angeles

E Bd g Oc Xk AIFMKC

door Lianne Kersten

Er gaat een theorie dat je voornaam op vrijwel ieder aspect van je leven invloed heeft. Waar of niet, de oma van Sir Darryl Farris (artiestennaam SiR) moet erin geloofd hebben. Zij gaf de singer-songwriter en producer die bijzondere voornaam met een reden: namelijk zodat hij bij iedere eerste handdruk respect zou afdwingen. Inmiddels wordt hij naast het podium liever Darryl genoemd, maar respect dwingt hij nog steeds af – nu met zijn muziek. 

De 32-jarige Sir werd geboren in Inglewood, Los Angeles. Dat hij aan de Amerikaanse westkust opgroeide merk je: SiR zingt graag over zonnig weer, wijdde meerdere nummers aan zijn innige band met wiet en z’n instagramhandle is een directe s/o naar de buitenwijk waarin hij jarenlang woonde. SiR werd daar grootgebracht op gospel, r&b en funk. Zijn moeder regelde de muziek in de lokale kerk en was achtergrondzangeres voor Tina Turner en Michael Jackson. Zijn oom, Andrew Gouche, was bassist voor Prince, en zijn broers vormden een bekend songwritersduo. Een jeugd vol koorrepetities en studiosessies legde de basis voor zijn talent, maar was ook wat hem eerst wegdreef van een muzikale carrière. Als tiener droomde hij ervan om profbasketballer te worden, wat uiteindelijk op niets uitliep. 

SiR - John Redcorn | A COLORS SHOW

SiR - John Redcorn | A COLORS SHOW

Begin twintig vond hij z’n weg terug naar muziek. SiR is dan ook alles behalve een nieuwkomer in wereld van r&b. Achter de schermen werkte hij al dik zeven jaar voor andere artiesten. Hij studeerde sound engineering aan de The Los Angeles Film School en midden twintig had hij al writing credits voor artiesten Ginuwine, Jill Scott en Anita Baker op z’n naam staan. Zijn eerste voorzichtige stappen naar een solocarrière zette hij wel pas in 2014, met ‘Long Live Dilla’ – een mixtape waarop hij nieuwe lyrics over de beats van de befaamde hiphop-producer legde. 

Dingen begonnen pas echt te rollen in 2015, toen zijn tweede project ‘Seven Sundays’ clout pakte. De ep werd opgemerkt door Dave Free, toen co-president van Top Dawg Entertainment. In 2018 tekende SiR officieel bij TDE. Zijn eerste releases ‘HER’ en ‘HER2’ bracht hij uit onder een pseudoniem: John Doe 2. ‘November’ werd het eerste project met z’n eigen naam – een album waarop hij experimenteerde met stijl en vorm, en naar eigen zeggen nog zoekende was naar zijn variant op West Coast-muziek.

SiR - D'Evils

SiR - D'Evils

Wat hij zocht vond hij in 2019 met ‘Chasing Summer’. Een plaat waarop hij laat zien wat voor r&b hij wil en (als een van de beste) kan maken. Het album loopt over van het zelfvertrouwen (lyrics als “now I’m in the league, now I’m in the lead” in de openingstrack ‘Hair Down’ liegen er niet om). Toch voelt het nergens arrogant. Dat komt mede door de onderwerpen: SiR bespreekt onmogelijke liefdes, stroeve relaties, het najagen van de zomer en een verlangen naar vrijheid. Hij wil verhalen vertellen (regisseur Quentin Tarantino is een van zijn grootste inspiratiebronnen) en met dit album doet hij precies dat. Tussen de veertien tracks staan daarbij bylines van flinke namen: onder andere K-Dot himself, Zacari, Jill Scott en Lil Wayne (en die bells die je hoort op ‘New Sky’, dat is J. Cole). 

Hoeveel emotie SiR in zijn muziek weet te leggen bleek nog maar tijdens zijn laatste Tiny Desk bij NPR. Hij droeg het intieme concert op aan zijn pas overleden peetzoon van veertien maanden. Zijn moeder en oudere broer zongen op de achtergrond mee. Naast zijn muzikale skills maakte SiR ook daar indruk met zijn kalmte. Twee jaar geleden werkte hij nog fulltime in een Guitar Center-winkel, dit jaar gaat hij op tour door Europa. Maar hij houdt het altijd rustig, en dat voel je.