Programma
Nieuwsoverzicht

Sam Outlaw scoort een vette hattrick

17 juli, 2019

Sam Outlaw 2019 1

Volgens de een was Tenderheart Sam Outlaws tweede album uit 2017 ‘te gelikt’, volgens de ander was het juist een superieur staaltje van ‘sophisticated’ zijn. Met zijn nieuwe EP Hat Acts – 3 songs en 3 sketches – hoeft de discussie niet opnieuw op te laaien. Dit is honky tonk-muziek die niet zou hebben misstaan in de hoogtijdagen van Country Mekka The Grand Ole Opry, waar hij dit jaar zijn speeldebuut maakte. Op 8 september staat de zanger met de mooiste stem in country in onze eigen Opry aan de Weteringschans.

Smoothie of hellraiser?

Was ie nou een smoothie of een hellraiser? Niemand die het nog begreep bij het uitkomen van Tenderheart in 2017, dat wel errug veel verschilde van zijn door vader Ry en zoon Joachim Cooder geproduceerde voorganger Angeleno van twee jaar daarvoor. Onze ambassadeur Annika IJdo van de Amsterdamse band Rivers viel als een blok voor zijn prachtige stem. Andere ambassadeurs waren iets terughoudender, vanwege de wat glad gestreken productie van Outlaw zelf, maar ontkwamen niet aan de kwaliteit van de liedjes.

En die stem…, ja die deed de rest. Kort na de release stond hij in Paradiso voor zijn eerste bandshow op Nederlandse bodem. Dat bleek het begin van een ware triomftocht, die hij voortzette verleden jaar met een onvergetelijk optreden op de eerste editie van Once In A Blue Moon. Daar zagen en hoorden we zelfs ‘s werelds beste pedal steelgitarist Greg Leisz meespelen in zijn liveband.

Volgens de een was Tenderheart Sam Outlaws tweede album uit 2017 ‘te gelikt’, volgens de ander was het juist een superieur staaltje van ‘sophisticated’ zijn.

Cigarette

De weg terug naar de honky tonks

Dat was toen. En dit is nu. De boel is met de niet te versmaden Hat Acts EP compleet op zijn kop gezet. Uncle Sam heeft de weg terug naar de honky tonks weer ingeslagen. De ‘tegenstanders’ van Tenderheart krijgen weer hoop. Zo anders is dit plaatje geworden. Ineens past die bizarre achternaam (z’n moeders meisjesnaam) bij hem. Hij klinkt nu als een outlaw en dat, ja dát is echt nieuw. Zet aub geen streep door die vorige plaat, want hij is inderdaad wat vlak maar wél schitterend. Maar dit epeetje leeft veel meer.

Om tot die plotse inkeer of ommekeer moest Outlaw eerst omwille van het wel en wee van zijn gezin van L.A. naar ‘Music City’ Nashville verhuizen. Hij kreeg een uitnodiging voor zijn eerste show in de legendarische Grand Ole Opry, waarvandaan in het stenen tijdperk van country wekelijks een beroemde tv-show werd uitgezonden met de toenmalige sterren. Outlaw wenste zijn speeldebuut aldaar op te luisteren met een passend muziekje. Welnu, dat is die op 3 mei verschenen EP Hat Acts geworden, een juweeltje van country die echt ter zake doet en ook getuigt van mensenkennis, afgetopt met keiharde zelfspot.

Volgens de een was Tenderheart Sam Outlaws tweede album uit 2017 ‘te gelikt’, volgens de ander was het juist een superieur staaltje van ‘sophisticated’ zijn.

Shake a Heartache

Drie songs, drie skits

Hat Acts is een beetje een rare. De plaat kent slechts drie liedjes, die alle drie voorafgegaan worden door een geestig overkomende ‘skit’ (sketch). Voor ‘muziekofielen’ die verder kijken dan country alleen zou het een bekend fenomeen kunnen zijn. Het herinnert aan al die ‘interludes’ op het legendarische hiphopalbum The Miseducation of Lauryn Hill album uit 1998 en voor een beetje punker met ballen aan Sham 69’s tweede album That’s Life van twintig jaar daar weer voor. Dat album leek tussen de knijters van punkmeezingers door wel cabaret of stand up comedy. Onze Sam krijgt iets dergelijks voor elkaar.

De eerste skit is Act I: ‘I Like Your Hat. Do You Wanna Smoke?’. Als hij uitging in L.A. rond 2010 dan was dat het standaard commentaar van de jongedames op zijn cowboyhoed, een niet erg gebruikelijk attribuut daarin die metropool. Dan komt het eerste liedje, Cigarette, waarin hij zegt graag een sigaret te willen zijn, want dan ben je tenminste iemands verslaving. Geestig gevonden. Vervolgens Act II: ‘Nice Song. See You Later.’ Tja, de gebruikelijke afloop voor een cowboy in een stad als L.A. Shake a Heartache is het tweede nummer. Dit is echt die vintage old school country waar Dale Watson het altijd over heeft.

Volgens de een was Tenderheart Sam Outlaws tweede album uit 2017 ‘te gelikt’, volgens de ander was het juist een superieur staaltje van ‘sophisticated’ zijn.

Humility

‘Mooie hoed, ouwe!’

Daarna volgt Act III: ‘Nice Hat. F*****g Idiot.’ Dat is een regelrechte confrontatie met van die gasten in bars op Sunset Strip die het liefst een vent met een Stetson op z’n bakkes zouden willen rammen. De zombie-achtige vertraging op de laatste woorden in deze skit doet een zorgvuldige studie in de werken van Hank III vermoeden. Humility is de afsluiter van de plaat, een rustig lied, niet zo heel ver af van het materiaal van Tenderheart. Verdomd leuk plaatje zeg, deze Hat Acts! De topscorer van de Californische country blijkt na een transfer naar Nashville een heuse hattrick in huis te hebben. 3-0 voor Sam!

Terugkeer der epeetjes

Toch leuk hoe de epeetjes weer een beetje aan het terugkomen zijn, ook in country. Laatst hadden we nog zomaar out of the blue Love Starvation/Trombone EP van good old Nick Lowe. Sam Outlaw komt de eer toe er echt iets heel bijzonders van te hebben gemaakt met die skits. Hopelijk gaat hij dat verder uitbouwen tot een volwaardig album. Dat mag hij dan komen uitvoeren op 8 september in Paradiso.

Tekst door: Robbert Tilli

Koop hier je kaarten voor Sam Outlaw op 8 september in Paradiso.