Programma
Nieuwsoverzicht

Lera Lynn zingt goed met anderen

6 november, 2018

Lera Lynn 2018

Hoe Lera Lynn op 29 november in ’t Zonnehuis haar duettenalbum Plays Well With Others live gaat spelen zonder haar duetpartners, is ons ook een raadsel. Goed, een aantal van de negen songs is solo best uitvoerbaar, maar zeker niet allemaal. Dat wist ze toen ze eraan begon, maar ze moest deze muzikale uitdaging aangaan om duetten te schrijven en zingen. Ze blijkt ook hierin een zeldzaam talent. Ze schittert naast toppers als Rodney Crowell en Dylan LeBlanc in deze wat donkerdere Americana.

Stellar cast

Kijk naar de stellar cast op het album, dat verschenen is op het betrekkelijk nieuwe Single Lock Records, het label dat is opgericht door muzikanten Ben Tanner (Alabama Shakes) en John Paul White (ex-Civil Wars) plus financiële man Will Trapp. We kenden het label al van Dylan LeBlanc en Nicole Atkins. Beiden geven hier acte de présence en doen precies datgene waar ze zo goed in zijn. Eerstgenoemde zingt mee op folk ballad What Is Love. Je herkent zijn omfloerste wat hoge keelstem direct. Jammer dat hij niet meekomt naar het Zonnehuis, waar hij in de laatste week van augustus nog speelde. Die avond stond Nicole Atkins daar ook op het programma. Ook zij is daar niet blijven plakken. Zij doet op de plaat mee op de meeste Orbisoniaanse track Another Life. Dat had je kunnen raden, maar god wat kleuren die stemmen mooi bij elkaar. Alle prachtgasten ten spijt, Lynn is de onbetwiste ster op haar eigen feestje.

De baas zingt ook mee

Erg mooie bijdragen komen er van een van de drie labelbazen, John Paul White. Inderdaad ‘bijdragen’ met een n, in meervoud dus. White is op twee songs van de partij. Op de slottrack Almost Persuaded, een cover van de welbekende klassieker, die zij kenden in de uitvoering van Conway Twitty, en op de eigen compositie Lose Myself. Ze zingen het zo goed, dat ze wel echt verliefd lijken. Dit is een duettenalbum dat de naam echt waardig is, net als bij de erkende specialisten op dit terrein, Sinatra en Tony Bennett.

Hoe Lera Lynn op 29 november in ’t Zonnehuis haar duettenalbum Plays Well With Others live gaat spelen zonder haar duetpartners, is ons ook een raadsel.

Lose Myself

Een continue piek

Uitschieters te noemen is zinloos, want we hebben hier te maken met een continue piek. Maar die track met Rodney Crowell, Crimson Underground, is wel heel erg goed. Is er ook nog iets wat echt verrast? Mwah, je zou kunnen wijzen op Wolf Like Me, dat een opvallende cover is van TV On The Radio. Maar dat is dan gedaan met Shovels & Rope, van wie je zo’n vreemde keuze juist zou verwachten. Bovendien hebben ze in hun eigen Busted Jukebox serie op Volume 2 al eens met Lera Lynn Epic van Faith No More hernomen.

Hoe Lera Lynn op 29 november in ’t Zonnehuis haar duettenalbum Plays Well With Others live gaat spelen zonder haar duetpartners, is ons ook een raadsel.

Wolf Like Me

Prestatiecurve loopt op

Leuk om te zien hoe zowel Lera Lynn als haar label Single Lock Records de prestatiecurve verder blijven opvoeren. Er komt puur goud uit hun eigen Sun Drop Sound studio in Florence, Alabama. Lynns naam, die een verbastering lijkt van die van oorlogszangeres Vera Lynn, hoeft niet meer meteen in een adem te worden genoemd vanwege haar werk met T-Bone Burnett in de HBO-serie True Detective. Met Plays Well With Others is ze boven haarzelf uit gestegen.

Gevarieerde plaat

De variatie is groot, ze kan verschillende tempi en volumes aan. De meeste songs zijn rustig, zelfs wat traag. Dat geldt zeker niet voor Breakdown met Andrew Combs, die in april dit jaar ook al in ’t Zonnehuis was en in januari in Paradiso staat, en ook niet voor Nothing To Do With Your Love met rootsrocker J.D. McPherson. Daarmee is het snellere werk genoemd. Of bandleden de rol van duetpartners gaan spelen live is onbekend. Dat zou niemand ervan mogen weerhouden om te gaan. Er hangt een bescheiden sensatie in de lucht…

Tekst door Robbert Tilli
Foto door: Alysse Gafkjen

Koop hier je kaarten voor Lera Lynn in ’t Zonnehuis op 29 november.