Programma
Nieuwsoverzicht

Het heilige vuur van Darlyn blijft branden

28 maart, 2019

Darlyn 2019 2

Een ‘vreugdebiertje’ is net geopend als Sugar Mountain Diwa Meijman van Darlyn belt. De nieuwe single Fuel The Fire, de tweede al van de aankomende 6-track EP, is al twee keer gedraaid op NPO Radio 2. Dat is een eerste goede reden voor een korte viering. De andere reden is dat de schrijfsessie met gitarist Wessel Herbschleb op onze beldag alweer een volgende voltreffer lijkt te hebben opgeleverd. Dik verdiend dus dat pintje voor de Amsterdamse band die wat meer richting rootspop lijkt te zijn opgeschoven. Op 4 mei staan ze na twee jaar eindelijk weer eens in Paradiso, in de kleine zaal.

‘Een blije meid’

Op Diwa’s Insta account lezen we een verheugd berichtje bij een mooie portretfoto: ‘Man oh man, dit is een blije meid, want ze hoorde vandaag de allernieuwste single op de radio.’ Ze doelt op NPO Radio 2, waar doorbraaksingle Stepping Stone uit 2016 het tot de ‘Topsong’-status en ‘Nieuwe Naam’ schopte. Ze waren dus ook wel weer eens toe aan een nieuw succesje. Ze verkeert in deze hogere sferen als we Diwa aan de telefoon aantreffen. Het heilige vuur brandt heftig. ‘We zitten weer middenin een schrijfsessie. Het is een goeie dag geweest,’ zegt ze. ‘We hebben de hele tijd zitten creëren. Nu even een biertje erbij.’

Een ‘vreugdebiertje’ is net geopend als Sugar Mountain Diwa Meijman van Darlyn belt.

Stepping Stone | Live bij Muziekcafé

Naast de radio zitten afwachten

Al die tijd is de radio scherp in de gaten gehouden. Fuel The Fire, dat net als Show You The Right Way, die andere single uit 2019, een vleugje Fleetwood Mac in zich draagt, is al twee keer voorbijgekomen op Radio 2. Vergis je niet: airplay is nog steeds van vitaal belang. De eerste stap is weer gezet. Daar is ze terecht blij mee. ‘De eerste week van een release is altijd spannend. Als je je plaat niet voorbij hoort komen, zou je kunnen gaan twijfelen of je onzeker kunnen gaan voelen. Maar als het dan lukt, moet je het vieren.’ Succesbeleving is minstens zo belangrijk. Zelfvertrouwen maakt elke band beter.

6-track EP of minialbum

‘We gaan nu meteen door met schrijven en creëren. We zijn het nu vóór,’ analyseert Diwa de huidige situatie, waarbij de band doorwerkt aan het maken van een buffer van songs om verder te kunnen. ‘Bij Stepping Stone twee jaar geleden, had ik het idee dat we onszelf als het ware aan het inhalen waren. In de zomer willen we onze volgende 6-track EP uitbrengen. Daar zitten die twee recente singles ook bij.’

Een EP met zes nummers, dat zou je ook als een ‘minialbum’ kunnen bestempelen. In de jaren tachtig brachten heel veel bands in het Americana-genre, wat toen nog gewoon gitaar- of countryrock werd genoemd, zulke halve albums uit. Eerst even de markt testen met niet al te dure releases. Die konden ze dan altijd nog uitbreiden tot een volwaardig album. Wat dat betreft lijkt er weinig veranderd. In het huidige muziekklimaat staat het zomaar uitbrengen van een album zelfs vaak gelijk aan economische zelfmoord. ‘Waarom zou je alles meteen in één keer weggeven,’ stelt Diwa een retorische vraag? ‘Dan hebben de mensen alles al. Je kunt beter eerst een paar singles droppen. Dat zijn dan kleine cadeautjes. Zo kun je steeds je momentjes pakken. Op die EP komt het uiteindelijk weer allemaal samen.’ In de toekomst zou een album, liefst een conceptalbum, wel tot de mogelijkheden moeten gaan behoren.

Een ‘vreugdebiertje’ is net geopend als Sugar Mountain Diwa Meijman van Darlyn belt.

Show You The Right Way | Live @ 3FM

De perfecte productie

De twee singles klinken heel mooi, en niet alleen op de radio. Maar dat ze daar zo goed uit de verf komen, moet haast wel liggen aan de perfecte productie van Ferdy van der Singel, ook de verantwoordelijke man achter Bløfs Zoutelande, de meest gedraaide single op de Nederlandse radio afgelopen jaar. ‘We zijn echt heel blij met de opnames,’ bevestigt Diwa. Sugar Mountain vindt hun rootsmuziek wat poppier geworden. Dat vindt ze zelf ook. ‘Het is meer rootspop nu. Maar op onze EP komt ook een harde bluestrack, maar dan met synthesizer erbij. Het moet wel een moderne sound zijn.’

Negen songs om uit te kiezen

Diwa zegt veel plezier te beleven aan het schrijven van de nieuwe nummers. ‘Het voelt alsof je kleine boekjes aan het schrijven bent. We hebben er nu negen af, waar we er zes uit gaan kiezen voor onze EP.’ Sugar Mountain hoort ook een toefje Fleetwood Mac in de nieuwe songs, en niet alleen vanwege de aanwezigheid van een zangeres. ‘Fleetwood Mac? Daar hou ik van. Daar ga ik goed op,’ zegt ze. Vooral Fuel The Fire heeft van die typische Mick Fleetwood drums. En het refreintje zou zo uit een onuitgebracht nummer van die Amerikaanse millonsellers kunnen komen.

Mogen we verder nog even stilstaan bij de meeslepende slidepartij en de huppelende banjo, die het buitengewoon geraffineerd in elkaar gestoken nummer helemaal afmaken? Zo’n topsingle moet er haast ook wel uitspringen tussen de gebruikelijke niemendalletjes op de radio. Hier is echt over nagedacht.

Een ‘vreugdebiertje’ is net geopend als Sugar Mountain Diwa Meijman van Darlyn belt.

Fuel The Fire

Alles zelf doen voor ‘DIY’ Diwa c.s.

Wie weet wordt een van die tracks wel weer zo’n streaming hit op Spotify als Stepping Stone die 800.000 plays wist te scoren. Fuel the Fire staat in de week van release reeds in de Fresh Finds playlist op Spotify, die 600.000 volgers heeft. ‘We hebben toen rond Stepping Stone met heel wat labels gesproken, ook in Amerika, waar we nog geschreven hebben.’ Ze spraken ook met de aller-hotste producer van het moment in Americana - Dave Cobb. Daar is niets uitgekomen. Zelfkennis bracht hun terug naar Nederland om het daar zelf te gaan doen, met het genoemde resultaat. De EP zal uitkomen in eigen beheer. De aankondiging van de titel volgt binnenkort. ‘We droppen onze EP zelf wel op Spotify. Darlyn hoeft ook niet zo nodig in een platencontract vast te zitten,’ merkt ‘DIY’ Diwa op.

‘We zitten met z’n zessen in die band. daar hebben we rekening mee te houden. De songs zijn voor 60% geschreven door Wessel en mij, maar als de anderen er niet ook nog eens “aan gaan zitten”, dan wordt het geen Darlyn. Dan klinkt het heel anders. We doen het echt samen.’ Die hechtheid door oprechte gezamenlijkheid kun je zelf voelen op 4 mei in de kleine zaal. Het belooft een gloedvolle rentree te worden.

Tekst door: Robbert Tilli

Koop hier je kaarten voor Darlyn op 4 mei in de kleine zaal.
NB: Tijdens deze avond zal Paradiso rekening houden met de Nationale Dodenherdenking. Dit betekent dat er om 20:00 uur twee minuten stilte in acht genomen zal worden.