Programma
Nieuwsoverzicht

Her Majesty maakt diepe buiging voor Crosby, Stills, Nash and Young

29 augustus, 2018

Her Majesty 2017

De ene coverband is de andere niet. Her Majesty dat al zo’n vier jaar toert met hun versies van de werken van Crosby, Stills, Nash & Young, afsplitsingen daarvan of solowerk van de diverse leden, is van de absolute buitencategorie. Daar halen wij absoluut onze neus niet voor op. Net zoals The Analogues de afstand van je wenkbrauw tot je onderlip danig weten te verhogen met hun Beatles-covers geldt dat ook voor die andere grote Nederlandse coverband. Op 7 oktober brengen ze in Paradiso het slotakkoord van hun The Very Best of CSN&Y tour van vijf weken door het land. Kom ook naar ‘Our House’ voor die show.

Kort na David Crosby @ OIABM

Toch leuk dat ze zo kort na het onvergetelijke optreden van ‘walrus’ David Crosby op het Once In A Blue Moon-festival in het Amsterdamse Bos weer op pad gaan. Ten eerste weten we met grote zekerheid te melden, dat deze muziek enorm leeft onder de mensen. ‘5.000 Fans @ OIABM Can’t Be Wrong!’ parafraseren wij hier luchtig op de bekende Elvis-slogan. Ten tweede zien we dat als je alle setlists van de recentste shows in Amsterdam van Crosby, Stills & Nash plus individuele shows van Crosby, Stephen Stills en Neil Young naast die van Her Majesty legt een meer dan bevredigende overlap. Met andere woorden: Hare Majesteit heeft goed gekozen. Daar had HM-toetsenman Diederik Nomden nog niet eens bij stil gestaan: ‘De songs die wij brengen, vormen natuurlijk de grootste gemene deler van onze voorkeuren.’ Dat kun je inderdaad dit resultaat krijgen.

De ene coverband is de andere niet. Her Majesty dat al zo’n vier jaar toert met hun versies van de werken van Crosby, Stills, Nash & Young, afsplitsingen daarvan of solowerk van de diverse leden, is van de absolute buitencategorie.

Setlists vergelijken op Setlist FM

Na de eerdere tours Déjà Vu en Marrakesh Express ligt een The Very Best of CSN&Y met juist deze nummers natuurlijk ook heel erg voor de hand. Maar nu hebben we de ‘wetenschappelijke bewijzen’ in de hand. We zochten op Setlist.fm de setlists op van de volgende shows op vaderlandse bodem: CS&N, 6 juli 2009 en 24 september 2015 (allebei in de Heineken Music Hall), Neil Young & Crazy Horse, 13 juni 2013, Neil Young & Promise of the Real, 9 juni 2016 (beide shows in de Ziggodome), Stephen Stills, 8 oktober 2008 (Paradiso) en uiteraard die van David Crosby, 25 augustus 2018 (OIABM).

De ene coverband is de andere niet. Her Majesty dat al zo’n vier jaar toert met hun versies van de werken van Crosby, Stills, Nash & Young, afsplitsingen daarvan of solowerk van de diverse leden, is van de absolute buitencategorie.

Marrakesh Express

Sugar Mountains ‘wetenschappelijk onderzoek’

Die setlists legden we naast de average setlist van HM in 2018. Dat waren de gegevens van vóórdat de huidige tour aanvangt (31 augustus). De overlap is leuk om te zien: drie van de in totaal elf songs die David Crosby op OIABM speelde, staan ook bij HM op het programma: Long Time Gone, Wooden Ships en Guinnevere. In totaal 11 van de 22 songs bij HM zijn terug te zien op de gecombineerde setlists van bovengenoemde shows. Als soloartiest is Neil Young de populairste van de vier Americana-mastodonten, maar daar vertellen we waarschijnlijk niets nieuws mee. Cinnamon Girl, After the Gold Rush, Alabama en Like a Hurricane hebben in 2018 de cut gehaald bij HM. Is dat ook wat we kunnen gaan verwachten bij de show in Paradiso? We legden de vraag voor aan Nomden. Er kan altijd nog wat geschoven of toegevoegd worden. ‘We gaan denk ik wel 24 à 25 songs doen; zeg 10 uit ons Marrakesh-programma en 10 van de Déjà Vu­-shows plus toegiften.’

De ene coverband is de andere niet. Her Majesty dat al zo’n vier jaar toert met hun versies van de werken van Crosby, Stills, Nash & Young, afsplitsingen daarvan of solowerk van de diverse leden, is van de absolute buitencategorie.

Carry On

Ontstaansgeschiedenis en toekomst

Hoe komt zo’n bandje met zo’n rijk programma nou tot stand? Nomden wijst drummer Bauke Bakker als aanstichter van alles aan. ‘Hij zat in zo’n circuitje, met elke week een andere coverband. Toen opperden we het idee om eens CSN&Y te gaan doen. Dat hebben we gedaan met [bassist] Dirk Schreuders en [gitarist] Bertolf Lentink. We vroegen Jelle Paulusma [zanger/gitarist Daryll-Ann] erbij en gingen ermee toeren. We hadden zo’n 20 shows staan. Een optreden in De Wereld Draait Door zorgde ervoor dat alle shows uitverkocht raakten.’ Nomden, die ook in The Analogues speelt, verheugt zich enorm op de komende tour die met een show op 7 oktober in Paradiso zal eindigen. En daarna? Een zwart gat? ‘Nee, volgend jaar komen we met een nieuw programma, waarschijnlijk ook heel Californisch getint. Want dat is waar we allemaal “vandaan komen”. Daarnaast ga ik verder werken aan mijn tweede soloalbum.’

Tekst: door Robbert Tilli

Koop hier je kaarten voor het optreden van Her Majesty in Paradiso op 7 oktober.