Programma
Nieuwsoverzicht

Hackensaw Boys blazen Oval Room nieuw leven in

14 mei, 2018

Hackensaw Boys 2018

Is er een grotere muzikale duiventil denkbaar dan punky folk- en bluegrass combo Hackensaw Boys? Dat loopt maar in en uit en soms ook weer terug in de band, alsof het allemaal niets is. In 20 jaar meer dan twintig verschillende leden verslijten is op z’n zachtst gezegd opvallend te noemen. In sport is al dat heen en weer-verkeer van spelers de normaalste gang van zaken. Niemand die zich na verloop van tijd nog afvraagt wie ook alweer de oorspronkelijke namen waren. De naam van de club blijft bestaan. Zo is het ook met Hackensaw Boys met één min of meer ‘vaste constante’, David Sickmen. Als origineel bandlid, ex-lid én herintreder komt hij nu voor de tigste keer naar Nederland, op 12 juli in de bovenzaal.

Meer dan bier en feest alleen

Wie zouden er dit keer meekomen met Sickmen? Dat is altijd maar weer de grote vraag. Het mooie is dat het eigenlijk weinig uitmaakt, want Hackensaw Boys uit Virginia ontgoochelen nooit. Die zijn altijd leuk. Ze jagen de Americana op zoals The Pogues dat ooit exclusief met de folk deden. The Boys delen diezelfde punkaanpak met rootsmuziek als die Ierse/Engelse outlaws. Zulke bands zijn altijd goed voor de baromzet. Toch hebben ze meer te bieden dan louter feestmuziek. Voor Sickmen en consorten bestaat het leven uit meer dan feest en bier alleen. Ze staan stevig met beide benen middenin de maatschappij. Ze kijken goed om zich heen en doen daar hun verhaal over. Recentelijk sloten zich aan bij de steeds groter groeiende groep van Americana artiesten die de woorden en daden van hun president aan de kaak stellen.

Maatschappijkritiek

Met hun goedgekozen cover van Blaze Foley’s Oval Room, dat nog uit het Reagan-tijdperk stamt, richten ze hun pijlen op Trump. De woorden van de legendarische singer-songwriter (mét een schitterende eigen biopic!) uit de jaren tachtig blijken anno 2018 één op één op de huidige politieke situatie toepasbaar te zijn, waarschijnlijk zelfs met de aantekening: ‘misschien wel meer dan ooit.’ In hun ferme herinterpretatie blijft er werkelijk geen spaan heel van hun aanhoudend falende eerste burger.

In his oval room, in his rockin' chair.
He's the president, but I don't care.
He's a business man, he got business ties.
He got dollar signs in both his eyes.
Got a big airplane, take him everywhere.
Got his limousine, when he get there.
Everywhere he goes, make the people mad.
Makes the poor man beg, and the rich man glad.
He's the president, but I don't care.
Ooh, Ooh, Ooh.

Oval Room

‘Muziek met blik’

Het nummer is opgenomen in Amsterdam, in Studio Americain onder het American Hotel op het Leidseplein in Amsterdam. Ach, de band is vaak in ons land. Producer was Thomas Olivier, een bijna naamgenoot van bandlid Thomas Oliver, die bas en mandoline speelt. Als hij erbij is natuurlijk. Datzelfde geldt voor percussionist Brian Gorby, die het door ex-bandlid Justin "Salvage" Neuhardt bedachte instrument de charismo bespeelt. Die merkwaardige uitvinding lijkt nog het meest op een wasbord met daaraan bevestigde bier- en conservenblikken. Het ziet er raar uit en klinkt echt fantastisch.

Een mooi contrast met zo’n handzaam MacBookje op het podium, zoals tegenwoordig wat gangbaarder. In plaats van een oplichtend Apple logootje, zul je eerder het platgeslagen vignet van Heineken of welk biermerk dan ook aantreffen bij deze gasten. Geen ‘muziek uit blik’ dus , maar ‘muziek met blik’. Het is een kleine nuance, maar wel een die telt.

Is er een grotere muzikale duiventil denkbaar dan punky folk- en bluegrass combo Hackensaw Boys? Dat loopt maar in en uit en soms ook weer terug in de band, alsof het allemaal niets is.

Don't Bet Against Me

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Nog meer opnames in Amsterdam?

Charismo is trouwens ook de titel van hun laatste album (2016). Behalve genoemde single Oval Room is het verder rustig gebleven rond Hackensaw Boys. Is het een tussendoortje of de eerste track van hun komende album? Hun website zwijgt wat dat aangaat in alle toonaarden. Maar kijk niet raar op als ze op de dag van het concert in de bovenzaal op 12 juli plots een nieuwe plaat onder hun arm meenemen. Of dat ze hem hier komen opnemen of afronden. Als ze dan toch in de stad zijn, dan kunnen ze maar beter even bij Studio Americain langsgaan. Het ligt per slot van rekening slechts om de hoek van Paradiso.

Voor bezoekers van John Hiatt dezelfde avond is het optreden van Hackensaw Boys een even mooie gelegenheid om eveneens ‘nog even langs te gaan’. Als je ze nog nooit gezien hebt, is dit een prachtkans.

Tekst door: Robbert Tilli

Koop hier je kaarten voor het optreden van Hackensaw Boys op 12 juli.