Programma
Nieuwsoverzicht

Country is helemaal in, aldus de Sugar Mountain Ambassadeurs

13 februari, 2024

Trapper Schoepp

Onze ambassadeurs hebben in januari de countrymuziek opnieuw gevonden. Maar liefst negen van de dertig aanraders vallen onder het genre. Daarnaast delen ze, zoals we gewend zijn, een gigantische verscheidenheid aan nummers met slechts twee overlappende platen. De afspeellijst staat deze keer vol met onder andere onbekende briljanten, fraaie verhalen, lente folk en Nederlands talent. Deze maand vergeten we de guurheid van afgelopen tijd en omarmen het leven, iets waar veel van de artiesten in deze afspeellijst bijna om smeken. Scroll naar beneden om de tips te lezen en vergeet vooral niet de afspeellijst te luisteren.

Robbie Klanderman

1. Corb Lund – El Viejo
Corb Lund is wereldberoemd in zijn thuisland Canada, maar in Europa wil de grote doorbraak maar niet komen. En dat is onbegrijpelijk, want zijn twaalf soloplaten variëren van goed tot briljant. Hij gebruikt zijn folk, country en western-roots om een compleet nieuw genre te creëren en is eigenlijk alleen te vergelijken met Steve Earle. Zijn nieuwe, inmiddels dertiende, soloplaat heet ‘El Viejo’, de bijnaam van zijn idool Ian Tyson, wat zoiets betekent als ‘de oude’. Het is een fenomenaal album, geheel akoestisch en gewoon thuis opgenomen. Elf liedjes over gokkers en andere outlaws waarin de geest van zijn rebelse overgrootvader rondwaart. Meeslepende verhalen, gespeeld en gezongen zoals alleen Lund dat kan.

2. Richard Lindgren – Grand Jubilee
Zweden is op muzikaal gebied inmiddels een van de toonaangevende Europese landen geworden. Er komt de ene na de andere prachtplaat vandaan. Mochten we eerder al ondersteboven zijn van de nieuwe Christian Kjellvander, een muzikale broer van Nick Cave, nu is er het vijftiende album van Richard Lindgren, het muzikale neefje van Neil Young. ‘Grand Jubilee’ is een formidabele plaat met negen meeslepende nummers, die soms richting de tien minuten gaan. Niet altijd muziek om vrolijk van te worden, maar Lindgren kan tussen alle treurnis ook verrassend grappig en positief zijn.

3. Jolie Holland – Haunted Mountain
‘Haunted Mountain’ is het achtste soloalbum van Jolie Holland en er is geen ontkomen meer aan: ze is definitief toegetreden tot de heilige vrouwentop drie van de Americana. Met Lucinda Williams en Gillian Welch bivakkeert ze op eenzame hoogte. Niemand kan zo prachtig fluisterend zingen als de inmiddels bijna vijftigjarige Texaanse. Haar composities zijn adembenemend, zowel in tekst, melodie en uitvoering. Ze neemt net als Williams ongekende risico’s, durft voor haar mening over de staat van de wereld uit te komen en laat country, blues en folk samensmelten tot iets volstrekt unieks met zo nu en dan een kleine portie Radiohead. Het maakt van ‘Haunted Mountain’ een album waarvoor woorden tekort schieten.

4. Jesper Lindell – Before The Sun
Voordat hij onder zijn eigen naam furore maakte, speelde de Zweed Jesper Lindell in de groep King Harvest, een naam die de diepe liefde voor The Band verraadde. Inmiddels is hij nu toe aan zijn derde volwaardige soloalbum. En ook op ‘Before The Sun’ is de invloed van The Band nog steeds hoorbaar, net zoals het duidelijk is dat Van Morrison een held van hem is en dat hij ook wel eens naar Little Feat geluisterd heeft. Maar wat Before The Sun vooral bewijst, is dat Lindell zijn eigen man is. Tien zeer geslaagde nummers, waarin hij zijn hart en ziel legt en waarop de muziek moeiteloos concurreert met het beste wat de Amerikaanse rootsmuziek te bieden heeft. Hartverwarmend!

5. Taj Mahal – Swingin’Live At The Church In Tulsa
Voor zijn nieuwe plaat toog de 81-jarige blueslegende Taj Mahal naar een kerk in Tulsa, Oklahoma, die is omgebouwd tot studio door een vriend, Leon Russell. Hij vulde zijn eigen band aan met Rob Ickes op dobro en Trey Hensley op gitaar en nam als The Taj Mahal Sextet zijn nieuwe album op met de fraaie titel ‘Swingin’ Live At The Church In Tulsa’. En swingen doet het! De tien nummers bestrijken zijn hele carrière en maken vooral duidelijk dat de blues weliswaar zijn basis was en bleef, maar dat hij even zo makkelijk uitstapjes durft te maken richting jazz, calypso, gospel en zelfs country en Hawaii. ‘Queen Bee’, ‘Betty And Dupree’ en ‘Corrina’ zijn klassiekers die hier sublieme uitvoeringen krijgen, maar dat geldt ook voor de covers’ Mean Old World’ en’ Sittin’ On Top Of The World’. Taj Mahal heeft de grenzen van de blues verlegd en daardoor dat genre levend gehouden.

Bonus: 
Trapper Schoepp - Siren Songs
Trapper Schoepp uit Milwaukee ging voor het opnemen van zijn nieuwe plaat ‘Siren Songs’ naar de Cash Cabin in Hendersonville, Tennessee. Inderdaad, de thuishaven van Johnny Cash, een van Schoepp’s helden. Als producers strikte hij John Jackson (Jayhawks) en Wilco’s Patrick Sansone. En om nog maar een grote naam te noemen: eerder verscheen er al het nummer ‘Oh Wisconsin’, waar hij de credit deelt met Bob Dylan, dat hem veel aandacht opleverde. Maar nu gaat het om ‘Siren Songs’, muziek die zijn wortels heeft in de Americana en in Britse folk. Zijn teksten vertellen wonderbaarlijk fraaie verhalen en de muziek is tijdloos en inventief. Tel daar Schoepp’s sterke stem bij op en je hebt een topplaat. Hij is binnenkort te zien in Paradiso!

Trapper Schoepp

Trapper Schoepp

Devil's Kettle

Joost Abbel

1. Katja Kruit – Live A Little More
Ze speelt Dobro, zingt en schrijft aanstekelijke country, bluegrass en honky tonk nummers: Katja Kruit uit Delft (met Amerikaanse roots). Ik leerde Katja 10 jaar geleden kennen bij het Rotterdam Bluegrass Festival en sindsdien kwamen we elkaar vaak tegen op het podium of een jamsessie. In november bracht ze haar debuutalbum Live A Little More uit (ook op vinyl!) – van up-tempo western swing tot tranentrekkende country ballades – alles ademt een liefde voor Amerikaanse rootsmuziek en de boodschap is duidelijk: omarm het leven!

2. Dusty Stray – Fire Place
Voor liefhebbers van Bill Callahan en Bonny Prince Billy: dit nieuwe album van Dusty Stray – artiestennaam van Jonathan Brown, die oorspronkelijk uit Texas komt, maar al jaren in Amsterdam woont. Op Fire Place staan pareltjes van minimalistisch uitgewerkte folksongs, poëtische teksten met een akoestische gitaar en elektronische sounds. Het prachtige album artwork maakte Jonathan zelf en komt het best tot z'n recht op de vinylversie.

3. Zeno Jones – Disillusion Blues
Zeno Jones is een bluesmuzikant uit Kentucky die de aandacht verdient van liefhebbers van rauwe deltablues in de traditie van artiesten als Bukka White en Seasick Steve. Hij speelt als one-man-band met een zelfgebouwde drumkit en zingt de blues vanuit z'n tenen.

4. Andrew Judah – Day 2
Coole mix tussen indie en folky elementen met een charmante lo-fi productie

5. Esther Rose – Safe To Run (versions)
Safe to Run kwam als vorig jaar als album uit. Op deze EP staan alternatieve versies van een aantal nummers in samenwerking met andere artiesten. Dat zijn niet de minste: Bella White, The Deslondes en The Lostines.

Bonus:
Desi Ducrot + Aidan & The Wild – Northern Sky

Patrick van Sante

1. Willi Carlisle – Critterland
Willi Carlisle declameert zijn persoonlijke liederen als een middeleeuwse troubadour, met het politieke hart op de juiste plaats (links van het midden). In Amerika ben je dan al gauw een communist (‘they think I’m a queer and a communist’, zoals hij zelf zingt in de titeltrack). Een van de meest aangrijpende songwriters van de laatste tijd en een muzikant om te koesteren.

2. Stephanie Struijk – Dezelfde Zon
Ook dit album van de Limburgse Stephanie Struijk is weer geproduceerd en deels mede-geschreven door geweldenaar Daniël Lohues en dat is duidelijk hoorbaar. Grotendeels live opgenomen met haar goed ingespeelde begeleiders strooit deze vakvrouw weer met pareltjes als ‘Zelfs In De Regen’, ‘Ik Geloof In Sprookjes’, ‘Bijna September’ en ‘Straks’.

3. John Craigie – Pagan Church
Met de super ingespeelde begeleidingsband TK & the Holy Know-Nothings, een van m’n favoriete bandjes, stijgt deze singer-songwriter, die onlangs nog solo te bewonderen was in Paradiso, boven zichzelf uit.

4. The Felice Brothers – Asylum On The Hill
Heel fijn en vertouwd nieuw album met weer een heerlijke mix van folk, country en lekker rommelig gespeelde rock. Alleen via Bandcamp verkrijgbaar, ander nieuw plaatwerk verschijnt in de loop van 2024.

5. Madisons – I Ain’t Trying To Die Today
Dit bonte gezelschap uit Austin, Texas komt met een plaat vol mooie en melancholische ‘garage folk’. Luister maar eens naar pakkende songs als ‘Who’s The Villain Now’ en ‘Stolen’.

Bonus:
Verder heb ik nog tee te gekke tips voor de countryliefhebber:

Shawn Hess – Wild Onion
Luba Dvorak – Dumpster Fire

En voor de indie/college rock/Devo/Pylon liefhebber:

Pylon Reenactment Society - Magnet Factory
Check hun geweldige single Fix It, m.m.v. Kate Pierson (B52's)

Willi Carlisle

Willi Carlisle

Critterland

Ide Cornelissen

1. Tim and James – Lemon Tree
Lente folk van een viool en gitaar duo uit Californië met korte composities vol lichtheid en virtuositeit.

2. Adam Holmes – The Voice of Scotland
Adam Holmes steekt oude Schotse folk in een Americana-jasje. In de fijne versies van eeuwen oude liedjes blijft bovenal de karaktervolle stem van Adam bij je.

3. Brittany Howard – Red Flags
Brittany Howard blijft een idool. De zangeres van de Alabama Shakes gooit de genres en invloeden door elkaar heen (ook modernere) en dat is iets wat ik ook altijd fantastisch heb gevonden aan Americana uit de jaren zeventig. Daar doorheen hoor je een basis van de roots-rock waarmee ze is begonnen. Dit is een van de eerste singles, het album komt over een paar dagen!

4. Boygenius en Ye Vagabonds – Parting Glass
En prachtige versie van het welbekende nummer. Ingetogen, steengoeie samenzang en een arrangement vol pijn. Een ode aan Sinead O'Conner die vorig jaar overleden is.

5. Ryan Adams – Star Sign
Ryan Adams bracht tot nu toe vijf(!) albums uit dit jaar en op dit moment kom ik terug bij 'Star Sign'. Een meer akoestische sound met hier en daar een harmonica, accordeon en fijne strijk arrangementen.

Bonus:
Ryan Adams - 1985 Rootpunk
Het langste nummer is slechts 2 minuten en 45 seconden, maar je krijgt er wel 29!

Ryan Adams

Ryan Adams

Star Sign

Bas Flesseman

1. Porcelain Id – ‘Bibi:1’
Niet te omschrijven. Grootste talent van de Benelux. Vlaams/Rwandese indie/pop/electro folk. Mix met de extreme verkennende en uitdagende kantjes.

2. GHOSTWOMAN – Hindsight is 50/50
De best denkbare mix van rauwe urgente psych rock. Mokerhard en ongrijpbaar.

3. Het Zesde Metaal – Het Langste Jaar
Emotioneel geladen meesterwerk, schoner wordt het verdriet niet.

4. Buck Meek – Album Outtakes
Deze stille meester van Big Thief vindt zijn eigen stem meer en meer en gaat nooit meer uit je hart.

5. Bill Withers – A Crowded Street
Dat dit nog op de plank lag is een raadsel en een feestje.

Bonus:
Donna Blue’s nieuwe album komt eraan.

Runa Stam

1. Shawn Hess – Wild Onion
Wat een prachtig album, heerlijke vette country.

2. John Craigie – Pagan Church
Klinkt door de fantastische TK and the Holy Know-Nothings als begeleidingsband lekker groovy. Teksten altijd al top, nu ook weer.

3. Colby T. Helms – Tales of Misfortune
Waanzinnig mooi debuutalbum van deze piepjonge artiest uit dezelfde contreien als Tyler Childers. Wellicht is Tyler ook een groot voorbeeld voor hem. Hij klinkt namelijk soms ook een beetje als hem. Maar Colby is nog jong en zal zeker nog meer zijn eigen geluid vinden.

4. Spencer Burton – North Wind
Hele mooie liedjes over wind, buitenleven, bergen, vissen, bloemen, etc. Kortom, country life.

5. Willie Carlisle – Critterland
Prachtig album weer van deze bijzondere artiest. Helaas door andere onverwachte prachtige releases nog niet zo veel geluisterd, maar staat weer als een huis.


Bonus:
Brennan Edwards - YESHUA
(prachtige stem, helaas heel religieus)

Pawn Shop Saints - 45 American Lies 3

Austin Leonard Jones - At the Polo Club

Doug Paisley - Sad Old World
(helaas alleen covers, wel prachtig)

The Red Clay Strays - Sunshine
(Westers AF opname) hopelijk snel meer hiervan

Zie de afspeellijst met maandelijkse aanraders hieronder. Klik op deze link, of de Spotify pop-up hieronder om meer te zien.

Topnummers van de Sugar Mountain ambassadeurs