Programma
Nieuwsoverzicht

Dawn Brothers halen hun vrienden erbij voor Record Store Day

14 maart, 2019

Dawn Brothers Next of Kin 2019

LONGREAD // BLOG - Er komt alwéér een Dawn Brothers album aan. Een halfje ditmaal: Next Of Kin. Tweeëneenhalf album in twee jaar tijd! Er zijn er die daar veel langer over zouden doen. Kwantiteit en kwaliteit houden ook nog eens gelijke tred. Voor dit minialbum werd de hulp ingeschakeld van vrienden als o.a. Tim Knol en DeWolff. Er waren ook ‘spelregels’ bij het artistieke proces, vertelt zanger/gitarist Bas van Holt aan de telefoon met Sugar Mountain. ‘De songs werden thuis door Levi, Pablo, Tim en mijzelf geschreven of geschetst en in de studio door de muzikanten gearrangeerd en ingevuld.’ Het 6-track minialbum, een gezamenlijke uitgave van Paradiso Vinyl Club (PVC) en V2 en is een officiële Record Store Day release op 13 april. Het releasefeest zal ‘s avonds plaatsvinden in ‘t Zonnehuis in Tuindorp-Oostzaan.

‘With a little help from my fiends’

Het plan voor een plaat ‘with a little help from my fiends’ kwam vorige zomer van bassist Levi Vis. Dawn Brothers en producer Sam Jones snuffelden toen al een tijdje aan elkaar. Het leek Vis wel een aardig idee om met hem in zee te gaan en dan een paar bevriende muzikanten uit te nodigen. ‘Levi en Sam hadden al eens samengewerkt en hadden al een klik,’ zegt Bas. ‘Onze band met DeWolff met wie we veel getoerd hebben, was al langer bekend. En met Tim Knol hadden we vorige jaar een podcast gedaan voor het Once in A Blue Moon-festival. Tim en wij zijn allemaal fans van Neil [Young], dus dat voelde ook goed.’

Het gaat goed gaat in de Americana scene in Nederland, en de vier Dawn Brothers hebben een even leuk als interessant vriendenclubje van muzikale bloedverwanten opgebouwd om Next of Kin te maken. Behalve Tim Knol en DeWolff werden uit hun muzikale bloedgroep nog meer vrienden gepolst. David Gram (dobro), Stefan Wolfs (pedal steel) en zangeres Merel Sophie bleken ook in te zijn voor een ‘one-off together’. En dan waren er nog de strijkers en blazers van het Rotterdamse collectief Coal Harbour van bandleider, pianist en arrangeur Robert Koemans.

De volgende stap was om studiodagen in Wisseloord te boeken. Classic, het tweede album van Dawn Brothers was amper uit, toen dit allemaal speelde. ‘Dat was kort nadat we terugkwamen van een tour in Duitsland met DeWolff. Ik geloof dat het in oktober was,’ verduidelijkt Bas. De meeste bands zouden even rust nemen, terwijl zij net zo hard weer doorgingen met nieuwe uitdagingen. Ze kunnen eenvoudigweg niet stilzitten. Stilstand is achteruitgang, weet u wel. Forza! Het vizier is altijd op de toekomst gericht bij deze ambitieuze rootsband.

LONGREAD // BLOG - Er komt alwéér een Dawn Brothers album aan. Een halfje ditmaal: Next Of Kin.

She Turns My Radio On

Zes liedjes in drie dagen

Er werden drie dagen in totaal uitgetrokken voor de opnamen. Elke opnamedag, die van 3 tot 3 liep, twee nummers. Op de eerste dag werden de eerste twee singles opgenomen, de Jim Ford cover She Turns My Radio On, die al een tijdje uit is, en de Levi Vis/Bas van Holt-song Let’s Be There Together, die op 15 maart uitkomt. ‘Tim Knol en DeWolff waren er toen nog niet. Die kwamen pas op een van de volgende dagen.’ Ze hadden wel huiswerk meegekregen van Dawn Brothers. Er zat een bepaalde challenge aan vast. De liedjes moesten pas in de studio worden geschreven en samen worden afgemaakt en opgenomen. Een eerste ideetje voor een song van huis meenemen was natuurlijk wel toegestaan.

LONGREAD // BLOG - Er komt alwéér een Dawn Brothers album aan. Een halfje ditmaal: Next Of Kin.

Jim Ford - She Turns My Radio On

Bijdragen van Tim Knol en Pablo van de Poel

‘Tim had al een iPhone opname gestuurd van wat hij wilde gaan doen,’ herinnert Bas zich. ‘Hij zei dat ie daar ’s ochtends al een beetje aan had zitten werken We riepen op dat moment allemaal al “wooow”. Zo goed was het.’ Dat is uiteindelijk de track All In Time geworden, die Tim ook zelf zingt.

Sugar Mountain zou Sugar Mountain niet zijn als vriend van het huis Tim Knol niet ook even om een reactie zou worden gevraagd.
Tim weet nog precies hoe het ging: ‘Ha ja ja, was heel gek. Ik was in de veronderstelling dat we in de studio iets gingen componeren. En toen hoorde ik last minute dat Pablo [van de Poel van DeWolff] een liedje had gemaakt en Bas ook. Toen ben ik snel wat in elkaar gaan knallen. Het was echt kicken om met deze gasten in de studio te zitten. Zo fucking muzikaal. En ze houden ook precies van dezelfde artiesten. Was echt een warm bad. Kan niet wachten om een paar shows met ze te doen!’

Sugar Mountain: En dat hebben jullie samen afgemaakt?
Tim: ‘Yes! Liedje zelf gemaakt maar wel met die gasten opgenomen, nog geen 24 uur nadat het was geschreven. Nog nooit zo snel gedaan ha ha.’

Pablo van de Poel van DeWolff kwam met de countryparel Kill Me Tomorrow op de proppen. Iets heel anders dan we van hem gewend zijn. ‘Pablo poepte zijn nummer er ook zo uit trouwens,’ merkt Bas snedig op. Bas en Levi zingen ook nog ieder een eigen liedje, respectievelijk Devil Woman en Silent Whisperer.

LONGREAD // BLOG - Er komt alwéér een Dawn Brothers album aan. Een halfje ditmaal: Next Of Kin.

Dawn Brothers feat. Tim Knol - All In Time

Alles live in één keer ingespeeld

De uiteindelijke plaat Next Of Kin klinkt als een klok. Wonderlijk dat je zoiets goeds in zo’n korte tijd kan maken. Bas, toevallig ook nog een gewaardeerd ambassadeur van Sugar Mountain, is er zelf even verbaasd over. ‘Normaal doen we er ook iets langer over. Dan nemen we eerst de basis op: gitaar, bas drums en toetsen. Daarna volgen meestal de vocals pas. Maar nu hebben we alles live in één keer ingespeeld. Dat is onze nieuwe manier van werken,’ analyseert hij het opnameproces. ‘Het was een beetje terug naar de jaren vijftig en zestig. Je merkt ook dat je speelplezier behouden blijft als je zo werkt.’

Waar ze op hun vorige platen met Pablo van de Poel als producer op twee sporen opnamen, daar ging het nu digitaal, omdat dat gewoon een stuk praktischer was, ook gezien de tijdsdruk. Hoe een samenwerking tussen Dawn Brothers en DeWolff klinkt op het podium, hebben we vaak genoeg mogen meemaken bij gezamenlijke tours (zie de video op deze pagina). Nu dus voor het eerst ook op plaat.

LONGREAD // BLOG - Er komt alwéér een Dawn Brothers album aan. Een halfje ditmaal: Next Of Kin.

DeWolff & Dawn Brothers jam (16-06-2017, openluchttheater De Goffert)

Werken als Lennon & McCartney

Inmiddels heeft de band ook zijn eigen studio in Rotterdam-West. De afgelopen twee weken zijn daar alweer zes nieuwe liedjes geschreven door Bas en Levi, die graag werken als Lennon & McCartney. ‘Je komt met een ideetje en legt dat voor aan de ander, die jou weer een spiegel voorhoudt en er feedback op geeft. Zo komt er altijd iets bruikbaars uit.’ Maar dat is weer voor later. Nu eerst maar eens het releasefeest van Next Of Kin met hun vrienden op 13 april op Record Store Day in ’t Zonnehuis.

Dawn Brothers als de ‘huisband’

Overdag doen ze nog een show in Concerto in Amsterdam waar de gezamenlijke Paradiso Vinyl Club/V2 release ten doop zal worden gehouden. Het zal al met al een live evenement worden dat nog het meest lijkt op hun show met nóg meer vrienden (waaronder Tangarine, Douwe Bob en Blackbird) tijdens de voorbije Noorderslag in Groningen. Van je vrienden moet je het hebben. Dawn Brothers zijn daarvan doordrongen. ‘Het zal een revue zijn net als De Vrienden van Amstel Live. Met Dawn Brothers als de “huisband” met steeds wisselende zangers, maar dan Americana,’ besluit Bas. ‘We zullen ook nummers van onze eigen platen gaan spelen, en er zullen ook wel songs van Tim Knol en DeWolff aan bod komen.’

Tekst door: Robbert Tilli
Foto door: Ruth Nije Bijvank

Koop hier je kaarten voor Next Of Kin: Dawn Brothers & Friends in ’t Zonnehuis op 13 april.