Programma
Nieuwsoverzicht

Cosmic cowboy Garrett T. Capps landt met zijn NASA Country band

25 juli, 2019

Garrett T Capps 2019

Alle twijfel lijkt ingetrokken, Texaan Garrett T. Capps slaat onverbiddelijk toe op zijn nieuwe album All Right, All Night, deel 2 van zijn In The Shadows-trilogie. Het heeft er alle schijn van dat hij zijn belofte gaat inlossen om country een nieuwe spacey injectie toe te dienen. Dat weten we natuurlijk pas zeker als ook het derde deel verschenen is, maar de kop is er voor tweederde af. Zijn nieuwe plaat is productioneel bij vlagen gewaagd, het blijft niettemin country en de songs zijn ijzersterk. Dat belooft wat als deze ‘cosmic cowboy’ op 12 september 50 jaar na de maanlanding met zijn NASA Country band landt in de kleine zaal.

Maf en ambitieus

Wie erbij was vorig najaar in de Q-Factory bij het optreden daar van Capps, is veel te weten gekomen over de man. De vooruitgesnelde veronderstelling en misschien wel hoop het hier te maken te hebben met de ‘nieuwe Daniel Romano’ werd ter plekke totaal ontkracht. Garrett is Garrett, ook maf en ambitieus zoals Daniel, maar toch heel anders. De hoop die leefde was dat hij de country die Daniel Romano zo ‘moedwillig’ links laat liggen na zijn verpletterende Come Cry With Me-album zou oppikken en naar nieuwe hoogten zou opstuwen.

In elk geval gebeurde het niet daar op die avond. Hij trad op met zijn Three Timers Band en het was zondermeer heel genietbaar. Maar hij maakte geen onuitwisbare, onvergetelijke uitdruk. Grensverleggend zoals hij bezig leek op zijn tweede album In The Shadows (Again) was het live geen moment. Het was – excuses – een beetje gewoontjes.

Sugar Mountain, vertegenwoordigd door ondergetekende en ambassadeur Runa Stam, stapte na afloop op de fiets en racete naar Paradiso alwaar de echte Romano ‘als punk vermomd’ stond op London Calling met zijn gelegenheidsband Ancient Shapes. Deed die mafkees weer eens wat anders. Zeer ongewoon, hij wel. Geen peil op te trekken, nooit…

Alle twijfel lijkt ingetrokken, Texaan Garrett T. Capps slaat onverbiddelijk toe op zijn nieuwe album All Right, All Night, deel 2 van zijn In The Shadows-trilogie.

(In The Shadows (Again)

Garrett heeft een groot artistiek ei gelegd

Terug nu naar Garrett T. Capps. De hoop is blijven leven dat hij die belofte van dat vorige album zou gaan inlossen. Want ergens die avond in Q toonde hij af en toe een glimp van verborgen brille. Fast forward nu naar het heden: daar belandt plotsklaps het nieuwe album All Right, All Night, het tweede uit de In The Shadows trilogie op onze digitale deurmat. Meteen luisteren natuurlijk. Zo’n onverwacht cadeau uitpakken verdraagt geen uitstel.

Werden we daar even met een verrassend origineel werk om de oren gelagen en teruggeworpen in onze stoelen. Wat is daar gebeurd in San Antonio? Capps heeft geleverd! Zoveel is duidelijk. Het is nog te vroeg misschien om nu al van een meesterwerk te spreken. Daarvoor is een langere incubatietijd nodig om de werkelijke waarde van een album te kunnen bepalen. Maar het is een door rukwinden voorwaarts gedreven plaat geworden, waar onze Garrett een groot artistiek ei legt.

Alle twijfel lijkt ingetrokken, Texaan Garrett T. Capps slaat onverbiddelijk toe op zijn nieuwe album All Right, All Night, deel 2 van zijn In The Shadows-trilogie.

All Right, All Night

Sporen van ‘sterrenstof’

Onze ambassadeur Robbie Klanderman laat niet na om te zeggen dat Garrett misschien wel de cosmic cowboy is die door Gram Parsons is uitgetekend. En eerlijk is eerlijk, op zijn nieuwe samen met Adam Odor geproduceerde album dat pas op 30 augustus uitkomt via Shotgun House Records, zijn sporen van ‘sterrenstof’ zichtbaar. We horen rare synthesizergeluiden - soms worden zelfs hele tapijten uitgerold -terwijl de twang je om de oren slaat.

Wat dat betreft is het eerder alsof Commander Cody & His Lost Planet Airmen hun ‘Americana spaceship from outer space’ opnieuw hebben laten landen in de studio. De opnames vonden overigens plaats in de DOG Studios in Wimberley, Texas en de Blue Cat Studios in San Antonio. Zijn band heet inmiddels de NASA Country Band, …tja, we leven 50 jaar na de maanlanding.

Over San Antonio gesproken, jawel, de invloed van die stad laat zich gelden in de track Lately dat doordrenkt is van Tex Mex, niet in het minst door de accordeon bespeeld door legende Augie Meyers van het Sir Douglas Quintet van Doug Sahm. En dat doet ons weer voor heel eventjes terugdenken aan die buienachtige avond in Q waar zoon Shandon Sahm ook nog eventjes meedeed op het podium.

Alle twijfel lijkt ingetrokken, Texaan Garrett T. Capps slaat onverbiddelijk toe op zijn nieuwe album All Right, All Night, deel 2 van zijn In The Shadows-trilogie.

w/ Augie Meyers & Friends - Born in San Antone

Glanrsol voor Carson McHone

De gastenlijst op de plaat is indrukwekkend. Uitschietster is misschien wel Carson McHone, die dit jaar volkomen ten onrechte voor nog geen twintig man stond in de Tuinzaal in Paradiso Noord. Met haar zingt hij het onversneden countryduet Lonely Heart. Geen kosmische invloeden daar, maar dat moeten we sowieso niet overdrijven. Valt allemaal best mee. Nog zo’n mooi duet is Alone With You met Jamie Lin Wilson, waar iets meer vaart in zit. Eigenlijk nogal rechttoe rechtaan country, maar niet stuk te draaien. All Right, All Night is een plaat die heel wat draaibeurten kan verdragen. Dat komt zeker ook door het leger ingezette muzikanten, met Lloyd Maines (pedal steel) voorop. Dan kan het al niet meer misgaan.

Geschikt voor ‘Netflix blockbuster’

Het zou mooi zijn als Capps met deze plaat ook buiten het kleine countrywereldje zou aanslaan. De bijzonder poppy en meezingbare titeltrack, klinkt als de onverwachte hit en anders Sunday Sun wel. De iets modernere productie met licht tot zware synth accentjes door Justin Boyd zal zijn dienst bewijzen. Voeg die nummers toe aan de een of andere ‘Netflix blockbuster’ en deze muziek zal zijn weg vinden. Maar daarmee verjaag je niet zijn core fans. Dit blijft country van het zuiverste water, hier en daar aangelengd met een gewaagd moderniteitje, maar nooit te veel – alhoewel daarover valt te twisten wat betreft de zeven minuten lange slottrack Brand New Dance - en altijd met smaak. Verrukkelijke plaat.

Tekst door: Robbert Tilli
Foto door: Josh Huskin

Koop hier je kaarten voor Garrett T. Capps in de kleine zaal op 12 september.