Programma
Nieuwsoverzicht

Charlie Parr en J.D. Wilkes gaan samen op stap

19 juli, 2019

Charlie Parr J D Wilkes 2019

Charlie Parr en J.D. Wilkes, allebei kind aan huis bij Sugar Mountain, gaan samen op een dubbele solotoer. Dat klinkt als the perfect match dit tweetal op een double bill. Ze putten beiden uit hetzelfde rootsvaatje voornamelijk gevuld met folkblues. De een – Charlie - wat rustiger, de ander – J.D. - een ongetemd wild beest. Bitterzoet op 9 september is de Amsterdamse stopplaats op hun Europese tour.

Gemaakt voor elkaar

De combinatie van die twee is een voor de hand liggende, maar hoe vaak krijg je twee artiesten met een drukke agenda daadwerkelijk gezamenlijk op pad? Beiden stonden afgelopen jaar in Paradiso en allebei in de kleine zaal. Eerst Parr in maart 2018, daarna Wilkes met zijn mensonterend wilde blues- en rockabilly band Legendary Shack Shakers op het Sugar Mountain Presents weekend in september dat jaar. Had Parr een boodschap op de muur van de kleedkamer achtergelaten voor zijn buddy J.D. met de suggestie van een co-headlining tour? Het lijkt er verdomd veel op. De twee lijken wel gemaakt voor elkaar.

Allebei met een nieuw album

Beide heren hebben ook een nieuw album onder hun arm als ze naar Nederland komen. Charlie Parr heeft zijn album (op Red House Records) dat op 30 augustus uitkomt, vlak voor het optreden in Bitterzoet dus, naar zichzelf vernoemd. Dat is een van die merkwaardige dingen dat artiesten soms in plaats van hun debuut hun zoveelste album plots geen echte titel meegeven. Denk bijvoorbeeld aan het witte album van The Beatles of The Band van The Band, dat toch hun tweede was. Of het veertiende Ryan Adams-album uit 2014. In het geval van Parr gaat het ook om een album met het Cruijffiaanse nummer 14.

Opnieuw leren gitaar spelen

Het door Liz Draper co-geproduceerde album bevat nieuwe nummers en enkele opnieuw opgenomen oude succesnummers, waardoor het deels een classy carrièreoverzicht is. Een vervelend ongeluk tijdens het skateboarden met zijn dochtertje, waarbij hij zijn schouder verbrijzelde, dwong hem ook min of meer hiertoe. Want met zijn gereconstrueerde schouder moest hij opnieuw leren gitaar spelen.

Hij wilde sowieso eens zijn hele oeuvre overzien om de stand van zaken op te maken, maar nu moest hij wel. Wat kon hij nog? Hoe moest het verder gaan? Hij realiseerde zich plots hoe essentieel gitaar spelen voor hem was. Dat instrument definieerde hem. Als hij op de een of andere manier weer kon spelen, dan zou hij dat doen, desnoods met zijn voeten, hij had geen keuze. Die gedachte had hij nog nooit eerder gehad.

Charlie Parr en J.D. Wilkes, allebei kind aan huis bij Sugar Mountain, gaan samen op een dubbele solotoer.

Charlie Parr - Jubilee

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Cover van Grant Hart

Zijn skills op de gitaar moest hij hervinden door oude songs als bijvoorbeeld Cheap Wine van het gelijknamig album uit 2011 opnieuw te leren spelen. Zo ontstond het idee om het dan ook maar opnieuw te gaan opnemen. Het was een louterende bezigheid voor Parr. Interessant is zijn cover van Twenty-five Forty-one van wijlen Grant Hart, die we allemaal nog kennen als die fantastisch zingende drummer van Hüsker Dü. De eerste track van het album die al is vrijgegeven is Jubilee, een uptempo folkblues stomper.

Charlie Parr en J.D. Wilkes, allebei kind aan huis bij Sugar Mountain, gaan samen op een dubbele solotoer.

J.D. Wilkes - Come On In

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

14 songs in een half uur

Vakbroeder J.D. Wilkes heeft al wat langer zijn laatste soloalbum uit. Will I See You One day in Gods Glory Land? heet het, vanaf januari is het al verkrijgbaar (Arkam Records). Hij raffelt 14 nummers (alweer dat getal!) af in eenendertigeneenhalve minuut. Dan heb je er heel wat nodig om een live set te vullen, tenzij je ze oprekt. Maar daar is onze wildeman niet zo van. Kort maar krachtig, jaaaa? Met de Shack Shakers smijt deze levende legende – een favoriet van horrorschrijver Stephen King – altijd met zijn krachten. Solo mag het dan semi-akoestisch wezen, de voordracht van deze ‘Jo met de banjo’ met zo nu en dan de microfoon strak tegen de adamsappel aangedrukt zal er niet minder om zijn. Beschouw het als een voorrecht om dit illustere tweetal samen op een avond te mogen zien optreden op 9 september in Bitterzoet.

Tekst door: Robbert Tilli

Koop hier je kaarten voor het dubbelprogramma met Charlie Parr en J.D. Wilkes in Bitterzoet op 9 september.