Programma
Nieuwsoverzicht

Boy Oh boy: Hackensaw Boys en Po’ Ramblin’ Boys op double bill

24 mei, 2019

The Po Ramblin Boys 2019 2

Dat is nog eens een goede casting: stringband Hackensaw Boys en bluegrass-combo Po’ Ramblin’ Boys (foto) samen op één avond. Gelijkgestemden qua muziekzaak, maar tegelijkertijd ook de ideale counterparts. Hackensaw Boys aangevoerd door David Sickmen staan bekend om hun energieke door punk aangedreven Americana, terwijl The Po’ Ramblin’ Boys, gebouwd rond CJ Lewandowski, strikter in de leer zijn en traditioneler. Tel de energie van beide bands op en je krijgt meer dan de som der delen. Dat kun je zelf gaan ondervinden op 24 juni bij deze double bill in de grote zaal van Paradiso.

Aftrap door Hackensaw Boys

Hackensaw Boys (foto onder) stonden vorig jaar in de zomer nog in de kleine zaal. Dat was direct na John Hiatt beneden. Er is natuurlijk niet zoveel veranderd sinds die vorige keer. Alhoewel, je weet het naar nooit met deze als een duiventil bekend staande band, waar bandleden naar believen in- en uitvliegen. De enige constante is bandleider (maar ook al eens herintreder) David Sickmen. En natuurlijk dat rare, ooit door voormalig bandlid Justin ‘Salvage’ Neuhardt bedachte percussie-instrument de charismo, een wasbord met daaraan bevestigde bier- en conservenblikken. In 2016 noemden ze hun laatste album er zelfs naar.

Dat is nog eens een goede casting: stringband Hackensaw Boys en bluegrass-combo Po’ Ramblin’ Boys (foto) samen op één avond.

Eindelijk weer nieuw werk

Sindsdien is niet zoveel meer uitgekomen, behalve de op deze plek luid bejubelde cover van singer-songwriter legende Blaze Foley’s Oval Room. Een zeer topical keuze overigens ruim een jaar voor de release van de mooie biopic Blaze. Hackensaw Boys vervingen Reagan voor Trump, en het lied kon een nieuw leven gaan leiden. Inmiddels is er eindelijk weer eens nieuw werk in aantocht: op 21 juni komt de met Rob Evans (Dave Matthews Band) co-geproduceerde EP Fireproof House of Sunshine uit op Free Dirt Records. De eerste, tamelijk beschaafde track is op hun website al vrijgegeven: Let's Take Us a Night Ride.

Hackensaw Boys - Oval Room

Goede timing door The Po’ Ramblin’ Boys

Het dubbelconcert wordt geopend door Hackensaw Boys, waarna de uit de Smoky Mountains afkomstige Po’ Ramblin’ Boys het overnemen. Die komen goed getimed Amsterdam binnen. Tim Knol & Blue Grass Boogiemen hebben de geesten net rijp gemaakt voor deze traditionele muziekstijl. The Boys worden zwaar aanbevolen door Jim Lauderdale, altijd een goed teken. Ze zijn afgelopen jaar ook onderscheiden met de Emerging Artist of The Year Award door de International Bluegrass Music Association. Die win je niet zomaar, dan kun je er wel wat van. Het mooie is dat deze band uit z’n comfort zone komt en overal speelt, dus ook daar waar je ze niet direct zou verwachten, namelijk in rockclubs. Daar slaan ze ook aan.

Dat is nog eens een goede casting: stringband Hackensaw Boys en bluegrass-combo Po’ Ramblin’ Boys (foto) samen op één avond.

The Po' Ramblin' Boys - Drive Myself To Drinkin'

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Van huisband tot wereldband

De band heeft een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Oprichter zanger en mandolinespeler CJ Lewandowski werkte in een distilleerderij waar de bezoekers ook muziek werd aangeboden. Hij was de vaste invaller op dagen dat de muzikanten verhinderd waren. Zijn invalbeurten leidden uiteindelijk tot de oprichting van een eigen ‘huisorkest’. Met drie vrienden erbij, banjospeler Jereme Brown, gitarist Josh Rinkel, en bassist Jasper Lorentzen, een collega in hetzelfde bedrijf, waren The Po’ Ramblin’ Boys een feit.

Zo’n goede band – vier bebrilde heren met hoed op - houd je natuurlijk nooit binnen de fabrieksmuren. Nadat ze het veilige nest van de distilleerderij hebben verlaten, zijn ze uitgegroeid tot een van de meest gevraagd bluegrassbands. Als je weet met hoeveel speelplezier ze hun show brengen staande rondom die ene microfoon, dan snap je het wel.

Dat is nog eens een goede casting: stringband Hackensaw Boys en bluegrass-combo Po’ Ramblin’ Boys (foto) samen op één avond.

Po’ Ramblin’ Boys - Next Train South

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Supertransfer

Recentelijk hebben de boys een supertransfer gemaakt voor Americana-begrippen. Na een paar independent releases hebben ze nu getekend bij het onvolprezen Rounder Records, een van de twee ‘majors’ in roots (die andere is New West Records). De single Next Train South is het eerste bewijsje van de nieuwe samenwerking. Het is een cover van wijlen Dub Crouch, een artiest, die het nooit tot grote roem heeft weten te schoppen. Lewandowski, die net zo trefzeker is als zijn naamgenoot bij Bayern München, maakt graag zulke originele keuzes. Daarnaast schrijven hij en zijn bandgenoten ook origineel werk, dat zich met de klassiekers in het genre kan meten. Op 24 juni kun je dat meemaken in Paradiso.

Tekst door: Robbert Tilli

Koop hier je kaarten voor de optredens van Po’ Ramblin’ Boys en Hackensaw Boys in Paradiso op 24 juni.