Programma
Nieuwsoverzicht

Baptiste W. Hamon brandt duizend vuren voor hoopvolle toekomst

5 februari, 2019

Baptiste W Hamon fotocredit CAMP

Het belangrijkste nieuws uit Frankrijk de laatste tijd is dat de protesten van de zogenaamde ‘gele hesjes’ gierend uit de hand lopen. ‘En het op een na belangrijkste nieuws is dat mijn tweede plaat Soleil, Soleil Blue uitkomt,’ zegt Baptiste W. Hamon met gevoel voor understatement aan de telefoon. Of hij ooit een ‘folk chanson’ over die manifestaties gaat schrijven? ‘Dat zou heel goed kunnen,’ zegt de Parijzenaar. Hij weet maar al te goed dat folkzangers sociale misstanden aangrijpen. Het album verschijnt pas in april. Op 3 maart is hij al te zien in de kleine zaal in een triobezetting.

Gele hesjes, blauwe zon

Voordat we ingaan op het nieuwe album, wijdt Baptiste nog even uit over de gele hesjes. ‘Het is jammer om te zien dat de protesten, die vreedzaam begonnen, zo geëscaleerd zijn,’ analyseert hij. ‘Radicalen hebben het helaas overgenomen van mensen van het platteland die echt een punt hebben. Net als elders op de wereld voelen ze zich niet gehoord door de regering in de hoofdstad. Er gaapt een groot gat tussen de politiek en het gewone volk. Ze willen eigenlijk alleen maar laten zien dat ze ook bestaan. Ik heb er verder weinig van meegekregen, omdat die protesten altijd in de weekend plaatsvinden.’ Dan is hij voor optredens uiteraard vaak juist de stad uit. Folkzangers, weet u wel, altijd maar onderweg.

Het belangrijkste nieuws uit Frankrijk de laatste tijd is dat de protesten van de zogenaamde ‘gele hesjes’ gierend uit de hand lopen.

Hervé (Austin, Texas, Summer 2013)]

In de eerste plaats een folkzanger

Het tweede grote nieuws dan maar: Soleil, Soleil Blue, zijn tweede album dat op 5 april uitkomt. ‘Ik vind het echt heel spannend, want in Frankrijk is het al drie jaar geleden dat mijn debuutplaat L’insouciance uitkwam,’ bekent Baptiste. ‘Het kostte me nogal wat tijd om me voor te bereiden. Ik wilde het beste album maken dat ik kon. Wat ik echt niet wilde, was een kopie van mijn eerste album te maken. Ik wilde graag andere arrangementen uitproberen, zonder te ver van de kern van de zaak af te drijven. In de eerste plaats ben ik een folkzanger. Die kant van me mocht niet verloren gaan.’

Dat is zeker niet gebeurd, getuige het titelnummer van het album, een heuse folk chanson. Hij heeft het hier op tour al gespeeld. Enkele van zijn nieuwe songs, zoals ook het nummer Hervé, speelt hij al jaren bij optredens. Nu is het pas officieel vastgelegd. In folk krijgen songs meestal een wat langere rijpingstijd. Daar worden ze beter van.

Het belangrijkste nieuws uit Frankrijk de laatste tijd is dat de protesten van de zogenaamde ‘gele hesjes’ gierend uit de hand lopen.

Soleil, Soleil Bleu live at ITGWO, 2017

Afwijkende arrangementen

In de praktijk komt dat erop neer dat in het bijzonder de songs Je Brûle – de eerste single en ook leadtrack van de speciaal voor de Nederlandse markt bestemde 4-track EP De Mille Feux – en Bloody Mary een afwijkend geluid hebben vergeleken met de rest. ‘Ik wilde mijn invloeden van Americana en chansons op bepaalde plekken anders aanwenden. In die songs is het geluid iets moderner, met bijvoorbeeld drummachines, maar ook weer niet te nadrukkelijk. Ik was bereid iets nieuws te riskeren.

‘Maar ik zei tegen de anderen in de studio, dat als het niet zou bevallen, dat we dan zouden terugvallen op andere arrangementen. Het is nog steeds heel folky, want ik zie mezelf nu eenmaal als folkzanger. Maar doordat ik me openstel voor nieuwe geluiden, geeft het me ook iets meer mogelijkheden bij de uitvoering op het podium. Live heb ik Louise Louise Lhermitte erbij, die die moderniteiten beheerst. Ze speelt toetsen en viool speelt en een geweldige stem heeft. Haar eigen project heet Lonny Montem. Mijn gitarist Xavier Thiry, die erbij was bij de vorige optredens in Nederland, is gebleven. We treden op met z’n drietjes.’

Het belangrijkste nieuws uit Frankrijk de laatste tijd is dat de protesten van de zogenaamde ‘gele hesjes’ gierend uit de hand lopen.

Je Brûle

Verrassend hoopvol

aptiste zegt ook dat hij soms anders zingt dan voorheen. Hij doelt op het parlando in Je Brûle. In dat nummer zit ook de titel van de EP De Mille Feux verwerkt. Hij zingt: ‘Je brûle de mille feux.’ Dat blijkt een Franse uitdrukking te zijn. Baptiste: ‘Het betekent: ‘Ik brand duizend vuren’ Het staat voor mijn nostalgie naar het verleden en mijn hoop voor de toekomst,’ verklaart hij. Dat is toch niet zo gek veel anders dan de gele hesjes? Alleen die branden letterlijk alles plat als ze hun toekomstwensen uitspreken. Misschien is hiermee een nummer over de protesten al geschreven door de folk chansonnier? Hij denkt even na, negeert de suggestie, en gaat door op de hoop. ‘Ik zing over een huis waar ik rust vind en praat over hoop. Naast al mijn sad songs waar ik bekend om schijn te staan, is deze song verrassend hoopvol.’

Co-write met Andrew Combs

Het grootste deel van het album is opgenomen in Parijs met producer Alexandre Bourit en met Thiry. ‘Behalve Je Brûle en [het duet met andermaal Will Oldham] Mon Capitaine,’ vertelt de maker. Die zijn opgenomen in  London met Ben Christophers. Bijna alle nummers heb ik geschreven in Amerika.’ Nadat het album al af was, heeft hij nog een nummer geschreven, Maria getiteld, met zijn Amerikaanse collega Andrew Combs, die onlangs nog in Paradiso stond. ‘Dat staat er dus niet op.’ De volgende keer dan maar. Wat in het vat zit, verzuurt niet.

Heeft hij zelf nog enige invloed uitgeoefend op de keuzes voor de schilderachtige locaties, die hij op zijn komende tour door Nederland aandoet? We zien behalve ons eigen Paradiso-parochiehuis andere (voormalige) kerken en theatertjes. ‘Nee, dat komt allemaal uit de koker van mijn Nederlandse boeker.’ Bescheidenheid siert de man, die op 3 maart zijn duizend vuren zal laten branden in de kleine zaal.

Tekst: door Robbert Tilli

Koop hier je kaarten voor Baptiste W. Hamon in de kleine zaal op 3 maart.