Nieuwsoverzicht

Ambassadeurs zetten een boom op over jaarlijstjes

Fontaines Dc DIY Ed Miles bewerkt 1

Wat is er in december leuker dan een beetje te kletsen over leuke plaatjes die het afgelopen jaar zijn uitgekomen? We vroegen onze ambassadeurs naar hun jaarlijstjes met indietracks uit 2019. Daar wordt zo hier en daar een flinke boom met uitgebreide toelichtingen over opgezet, een kerstboom waardig. FONTAINES D.C. is duidelijk ‘band of the year’, Billie Eilish vervult met een beetje goede wil die rol onder de soloartiesten, terwijl Bon Iver zijn ‘beschermde positie’ behouden heeft.

Maikel Boot

 1. Apparat – DAWAN
  Heerlijke track van Apparat.
 2. L'imperatrice - Erreur 404
  Voor alle Francophiles.
 3. Bon Iver – Salem
  Voor mij het album van het jaar.
 4. Saint Jhn – Borders
  Vette collab van SAINt JHN met Lenny Kravitz!
 5. Jai Paul – He
  2019: Het jaar waarin Jai Paul weer terug kwam!


Marieke Hulzinga

 1. Foals - In Degrees
  Als je twee fantastische albums in één jaar kan droppen, dan mag je bij op nummer 1.
 2. Sports Team - M5
  Ik ben helemaal (snel-)weg van deze band (slechte grap, excuses). Ze zijn live altijd geweldig en dit nummer is en blijft een favoriet.
 3. Pip Blom - Daddy Issues
  We all got daddy issues and we all love Pip Blom <3.
 4. FONTAINES D.C. - Sha Sha Sha
  SHA SHA SHA!!!
 5. Personal Trainer - The Lazer
  De soundtrack van mijn festivalzomer!


Casper van der Lans

 1. Torii - Heat Lightning
  Het puntje van de ijsberg! Al vrij lang werkt de band aan hun debuutplaat wat een erg gave en smaakvolle plaat gaat zijn, zowel song-technisch als productioneel. Een mooie brug naar 2020.
 2. Canshaker Pi – Nest
  Erg mooi en open liedje, tevens erg mooi opgenomen en gemixt door Jan Schenk. Ook deze eerste single van de aankomende plaat belooft een album om naar uit te kijken.
 3. Petersburg – Good
  Fragiel, broeierig en bot. Ik ben fan!
 4. The Homesick - I Celebrate My Fantasy
  Bizarre (en gave) compositie en instrumentbeheersing: tegelijkertijd klinkt de muziek mij niet als moeilijkdoenerij, wat erg knap is.
 5. Real Farmer – Nostalgia
  Banger!

Sofie Winterson

 1. Nearly Oratiorio - A Comforting Fact
 2. Big Thief – Cattails
 3. Men I Trust – Tailwhip
 4. Zeeland - Show Me
 5. Billie Eilish - i love you

Gijs Vervliet
 1. Sharon Van Etten – Seventeen
 2. Bombay Bicycle Club - Eat, Sleep, Wake (Nothing But You)
 3. Africa Express – Johannesburg
 4. Tyler, The Creator – EARFQUAKE
 5. Lizzo – Juice

Niels Mooij

 1. Pom Poko - My Blood
  Pom Poko is zonder twijfel mijn meest gedraaide artiest van 2019. Na hun optreden op Motel Mozaïque ben ik ze steeds meer gaan draaien. Gaat dat zien!
 2. Priests - Good Time Charlie
  Nog zo'n band die op het podium én op plaat geniaal zijn. Meerdere keren gezien in 2019, waarvan de shows op Best Kept Secret eruit sprongen.
 3. Crows – Empyrean
  Zo'n fijn nummer! Zonder twijfel mijn favoriet van het album. De show van Crows was voor mij het toppunt van Kliko Fest 2019 (en natuurlijk de show van King Khan).
 4. FEELS – Car
  Bij het uitkomen van de plaat had ik al een voorgevoel, die komt op het jaarlijstje! Heel fijn.
 5. Orville Peck - Turn to Hate
  Ik wist in het begin niet zo goed wat ik hiermee moest. Het leek wel country?? Inmiddels een grijsgedraaide plaat verder, weet ik het nog steeds niet. Ik weet wel dat het heel fijn is. Hij hoort ook zeker thuis in dit lijstje.

Silvia Rodriguez

 1. Pony Bravo - Loca Mente
 2. Cage The Elephant - Ready To Let Go
 3. The Darkness - Heart Explodes
 4. Just Mustard - October
 5. The Muff - Now Is The Time


Wilbert Stuifbergen

 1. Billie Eilish - bad guy
 2. Sampa The Great - Final Form
 3. Fontaines D.C. - Boys In The Better Land
 4. Black Pumas - Black Moon Rising
 5. Little Simz - Flowers ft. Michael Kiwanuka

NB: Wilbert stuurt z’n bubbling under tracks ook nog mee: Silversun Pickups - It Doesn't Matter Why; Lizzo – Juice; Lana Del Rey - Doin’ Time; Sharon Van Etten – Seventeen en tot slot Noel Gallagher’s High Flying Birds - Black Star Dancing


Floor Boogaart

 1. Tiijuana Panthers - Little Pamplemousse
 2. Allah-Lahs - Raspberry Jam
 3. The Mystery Lights - I'm So Tired (of Living in the City)
 4. Iggy Pop - James Bond
 5. Warmduscher - Midnight Dipper


Mirjam von Bannisseht

 1. Dumbo Gets Mad - Makes You Fly
  Als de 'Kleine Zeemeermin' een independent funky lady was had ze dit nummer gezongen diep in de zee.
 2. Dj. Flugvél Og Geimskip - Elsta Lag í heimi
  Sinds het eerste optreden dat ik van haar zag op Eurosonic 2015 ben ik verliefd op deze IJslandse vrouw. Ze staat alleen op het podium waar ze de drumcomputer en toetsen bediend, zingt en ondertussen ook zorgt voor de lichtshow. Deze lichtshow is heel belangrijk voor het avontuur waar ze je in meeneemt. Van een reis door de ruimte naar een professor die je maar blijft klonen tot een tocht als zandkorrel op een boot die wordt begeleid door dolfijnen.
 3. Aldous Harding - The Barrel
  Tsja, ... Een prachtig liedje. Zelfs in zo'n grote zaal als TivoliVredenburg word je er totaal ingezogen. En peaches... ‘Look at all the peaches.’
 4. FONTAINES D.C. - Boys in the Better Land
  Tijdens de voorbereidingen voor het Amsterdamse festival 'Soccercocker' stond dit album op repeat. Ik heb de hots voor 'The boys in the Better Land'.
 5. Caribou - Home
  Caribou! Altijd catchy en warm al draait hij techno of maakt hij een soulplaat zoals deze.


Dirk Derks

 1. A.A. Bondy - Fentanyl Freddy
 2. Black Country, New Road – Sunglasses
 3. De Ambassade – Malefica
 4. BEAK> - Life Goes On
 5. Froth - Department Head
Lotte Sterk

 1. Half Moon Run - Favourite Boy
  Alles aan dit nummer is perfect. Ik ben hier zó enthousiast over! De
  ontzettend catchy gitaar riff van het refrein wordt meteen in het begin geïntroduceerd, waarna het volledige refrein pas bij het 2de rondje volledig ten gehore wordt gebracht. Én wat voor een refrein: eentje met onder andere prachtige vocal harmonies die doen denken aan Fleetwood Mac. Waarna overigens een ge-ni-ale break volgt. De hele song is tragisch en melancholisch, maar je kan niet anders dan je blij voelen als je hem hoort. Oh en dan heb ik het nog niet eens gehad over de minstens net-zo-fantastische videoclip die hierbij hoort. Met stip mijn nummer 1 van het jaar!
 2. Balthazar – Fever
  De bass groove die in het begin wordt geïntroduceerd neemt je meteen mee. De manier waarop verschillende elementen (zoals de strijkers) worden geïntroduceerd en weer weg gehaald is súper goed gedaan. Zanger Maarten Devoldere zet met zijn stemgeluid ook weer een heerlijk mysterieuze en sexy sfeer neer. Heerlijke track.
 3. Eefje de Visser – Bitterzoet
  Ik weet nog de eerste keer dat ik naar Eefje de Visser luisterde, toen
  een klasgenoot (SO naar Maurice) het aan me liet horen in de wandelgangen van de HKU (SO naar HKU). Er klonk een Nederlandstalig zingend, onwijs lieve stem die op een hele gekke manier synth sounds leek te combineren met singer-songwriter elementen. Ik was meteen fan. Met 'Bitterzoet' doet Eefje dit weer en tóch blijft ze verassen. Tip: ook hier is overigens een fantastische muziekvideo aan gekoppeld.
 4. Bon Iver - Hey, Ma
  De pulse van de synth die door het hele nummer (behalve in de break) op de derde tel te horen is maar toch niet irritant is werkt aanstekelijk en vind ik zo knap gedaan. Los van natuurlijk al het andere wat altijd zo aanstekelijk en prachtig is aan Bon Iver: zijn teksten, harmonieën, melodieën, de productie. Eigenlijk dus gewoon alles.
 5. SYML – Symmetry
  Dit nummer heb ik me toch een potje op repeat gehad. Wat een prachtige track. In het begin voelt het alsof iemand je op een ontzettend muzikale manier een gedicht voorleest. Een gedicht dat duidelijk aanvoelt alsof het gaat over het leven. Wat het ook een beetje doet. Maar eigenlijk gaat het over een zwart gat. Wie schrijft er nou een lied over een zwart gat? SYML doet dat. Daarna ontwikkelt het nummer zich in een crescendo waarmee je daadwerkelijk het gat wordt ingesleurd. Dat doet hij op zo een filmische manier dat de sleur bijna romantisch aanvoelt. Ik zou er wel naartoe willen.