Glas-in-loodramen

De glas in loodramen in de grote zaal van Paradiso zijn ontworpen door kunstenaars Berend Strik en Hans van Houwelingen. Het project draagt de titel ‘De Moderne Moraal’ en bestaat uit – tot op heden – tien glas-in-loodramen met elk een eigen thema, zoals de schepping, liefde, werk, de natuur of de dood.
 
Elk raam reflecteert op een hedendaagse ontwikkeling die nieuwe morele kwesties aan de orde stelt. Morele kwesties waar de kunstenaars zélf getuigen van zijn en die zij hebben verbeeld in de ramen. De positie van de vrouw, homo-emancipatie of de mogelijkheid tot klonen: we zien het terug in een raam dat een zwangere carrière vrouw toont, het eerste homohuwelijk of het schaap Dolly.
 
De oorspronkelijke glas-in-loodramen met afbeeldingen van onder andere Socrates, Dante, Spinoza en Goethe zijn er in de jaren zeventig uitgehaald. Deze ramen stamden uit de tijd dat Paradiso dienst deed als kerk van de Vrije Gemeente. Met de verbouwing van Paradiso in 1993 ontstond het plan om er nieuwe ramen in te plaatsen, en die ramen door kunstenaars Berend Strik en Hans van Houwelingen te laten ontwerpen.
 
Audiotour
 
Hans van Houwelingen en Berend Strik leiden je bij deze audiotour (af te spelen via youtube) langs alle ramen in het gebouw en vertellen over de aanpak en achtergrond van het project. Presentatie: Jair Stein.

Nieuwsgierig naar één van de ramen?
 
In deze youtube playlist kun je per raam beluisteren wat Hans van Houwelingen en Berend Strik vertellen over de achtergrond van het betreffende raam.

 
De glas-in-loodramen zijn ook als set van 9 ansichtkaarten te bestellen, bij paradisowinkel.nl.

Credits
Hans van Houwelingen & Berend Strik
 
Glas Bewerkingsbedrijf Brabant
Producent van de glas-in-loodramen, website  

Peggy Hermans
Brandschilderen, etsen en graveren van de ramen de dood, identiteit, natuur en monarchie.

Anton Kok
Brandschilderen, etsen en graveren van de ramen de moeder, liefde, huwelijk, schepping, arbeid en kerk.
 
Audiotour
Prosper de Roos, Jair Stein, soundlands.nl