Vier de ontmoeting tussen oost en west in Paradiso


Met een muzikaal statement van de arabicana-band NO blues op 29 november

De kloof tussen oost en west lijkt op dit moment groter dan ooit. Maar daar weigert NO blues zich bij neer te leggen en de groep komt met een tegengeluid. De band die tien jaar geleden ontstond, is de uitvinder van het muziekgenre arabicana: een broeierige mix van Oriëntaalse roots en americana. Met een Arabier uit Sudan, een Palestijnse christen uit Israël en drie leden van Nederlandse bodem waren ze muzikaal gezien al een politiek statement, maar dat volgen ze op hun nieuwe album Oh Yeah Habibi ook tekstueel op. Op zondag 29 november speelt NO blues in Paradiso en de band nodigt iedereen uit de omhelzing van oost en west mee te vieren.

Ondanks het tienjarig bestaan van de band bezit het nieuwe album Oh Yeah Habibi de directheid van een debuutplaat. Ud-speler Haytham Safia: “Qua vorm gaan we terug naar de pure klank van gitaar, ud, contrabas en percussie.” Anders dan op de vorige vijf albums kiest NO blues er nu ook voor om in te haken op de actualiteit. Zo refereren nummers als Exodus en The World Keeps On Turning aan het vluchtelingenprobleem en Two Trains en Gods Move aan religieuze thema's. "We merkten hoe na de aanslag op Charlie Hebdo onze muziek op het podium een andere energie meekreeg," aldus bassist Anne-Maarten van Heuvelen. "Dat is met de recente gebeurtenissen in de wereld alleen maar versterkt. We zijn nooit een politieke band geweest, maar zijn ook geen wegkijkers. Nu komen we met een tegengeluid.”

"We belichten niet de kloof, maar juist de brug"

NO blues viert zijn tienjarige bestaan en het album Oh Yeah Habibi met een feestelijke tour door binnen- en buitenland, van Franeker tot Jordanië. "We zijn erg blij dat we ons geluid nu kunnen laten horen in Amsterdam. Het geeft ons de kans om na de recente gebeurtenissen niet de kloof, maar juist de brug tussen oost en west te belichten," aldus Van Heuvelen. "We hopen dat heel Amsterdam en omstreken deze muzikale omhelzing mee komt vieren op 29 november!"

10 jaar NO blues @ Paradiso
Zondag 29 november 21:00
Paradiso, Amsterdam

Entree €12,50
Info & tickets: www.paradiso.nl

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Over NO blues

In 2004 nodigt artistiek leider Rob Kramer van productiehuis Oost-Nederland drie snaarvirtuozen uit voor een driedaagse sessie die moet resulteren in een gezamenlijk concert. Uit de spontaan ontwikkelde synergie tussen Anne-Maarten van Heuvelen (bas), Ad van Meurs (gitaar) en Haytham Safia (u’d - Arabische luit) rollen nadien een hoop optredens plus vier NO blues-albums. Weidse Arabische toonladders vermengen zich spontaan met strakke bluesschema’s. Vanaf 2007 wordt NO blues met de komst van percussionist Osama Maleegi en zangeres/producer Ankie Keultjes een kwintet en wint de band snel bekendheid, tot ver buiten Europa. In 2015 viert de band zijn tienjarig bestaan met het zesde album: Oh Yeah Habibi.=

Website

www.NOblues.nl