Sonic Acts – Travelling Time (23 t/m 26 februari) voorverkoop vanaf 14 januari


Vier thema-avonden in Paradiso met o.m. Emptyset, Pauline Oliveros, Model 500
Het langste snaarinstrument ter wereld in het Muziekgebouw aan ’t IJ
Nederlandse primeur: Catherine Christer Hennix in SMART Project Space

Van 23 t/m 26 februari 2012 vindt het tweejaarlijkse festival Sonic Acts plaats op diverse locaties in Amsterdam. Daarmee is dit toonaangevende festival op het snijvlak van muziek, kunst, wetenschap en technologie toe aan haar veertiende editie. Gedurende vier dagen brengt Sonic Acts een ode aan de ervaring van tijd onder de titel ‘Travelling Time’. Het festival vindt plaats op zeven locaties: Paradiso, De Balie, Muziekgebouw aan ’t IJ, NIMk, SMART Project Space, STEIM en Temporary Stedelijk 3. De voorverkoop start aanstaande zaterdag 14 januari 2012.

Vier thema-avonden in Paradiso – van donderdag tot en met zondag – focussen elk op een ander aspect van tijdsbeleving met een reeks bijzondere concerten. Blikvangers zijn onder meer de beatloze dubstep van Roly Porter en Emptyset, de 80-jarige grondlegster van Deep Listening, Pauline Oliveros (die voor het eerst sinds ’99 weer eens in Nederland te zien is) en natuurlijk een live set van Juan Atkins’ Model 500, the godfathers of techno.

Beyond Time - donderdag 23 februari, 21:00 uur Paradiso
Mark Fell, Roly Porter en Emptyset.
Sonic Acts opent het festival met een audiovisueel spektakel. Roly Porter (voorheen actief in de dubstep formatie Vex’d) brengt werk van het onlangs verschenen, en uitermate spannende album Aftertime (Subtext), met live beeld van Rod MacLachlan. Emptyset is momenteel onderwerp van gesprek onder liefhebbers van subsonische post-techno. Emptyset is een project van labelbaas James Ginzburg (Mutiverse) en Paul Purgas. Zij worden visueel bijgestaan door Joanie Lemercier, bekend van het collectief AntiVJ. Mark Fell bracht zijn radicale sonische experimenten recent uit bij hippe labels als Editions Mego en Raster-noton.

Deep Time - vrijdag 24 februari, 20:00 uur Paradiso
Pauline Oliveros, Eleh & Carl Michael von Hausswolff.
Met Deep Time brengt Sonic Acts een hommage aan de oneindige klank. Ter gelegenheid van haar 80ste verjaardag in 2012 komt de Amerikaanse componiste Pauline Oliveros, grondlegster van de Deep Listening, speciaal voor Sonic Acts naar Amsterdam. Voor het eerst live in Nederland te horen: synthesizer specialist Eleh, die eerder een LP met Oliveros uitbracht. Plus drone specialist Carl Michael von Hausswolff. De avond begint met een tribute aan de vorig jaar overleden componist Roland Kayn.
Disco3000: Lightspeed - vrijdag 24 februari, 00:00 uur Paradiso
Model 500 live, DJ-set Juan Atkins.
Mooie bonus voor wie de roots van de hedendaagse techno wil (her)verkennen: een live set van the godfathers of techno, Model 500. Halverwege de jaren ’80 vond oprichter Juan Atkins eigenhandig de techno uit met Deep Space (met ook Derrick May en Kevin Saunderson). Daarna legde hij met Model 500 de lat voor het genre heel hoog. Atkins sluit de avond af met een DJ set.

Natural Time – zaterdag 25 februari, 21:00 uur Paradiso
Keith Fullerton Whitman, Joel Ryan en Icarus.
Een avond gewijd aan geïmproviseerde tijd met componist, wetenschapper en tijdtovenaar Joel Ryan, spiksplinter nieuw generatief werk van het post-breakbeat duo Icarus, en een sonische roadmovie door de geschiedenis van de elektronische muziek van de hand van multitalent Keith Fullerton Whitman. In opdracht van Sonic Acts en het Kontraste festival heeft Whitman zich hiervoor een week opgesloten in het GRM in Parijs.

Post Time – zondag 26 februari, 19:00 uur Paradiso
O.m. Konzert Minimal, Michael Pisaro, Taku Sugimoto, The Pitch en Robin Hayward.
Sonic Acts sluit af met een vijf uur durend programma waarin de randen van het gehoor worden verkent. Extreem subtiel en vreselijk mooi! Een hele avond gewijd aan Wandelweiser, Michael Pisaro, Taku Sugimoto, Robin Hayward en met de ensembles Konzert Minimal en The Pitch.

Daarnaast zijn er nog twee zeer bijzondere projecten op bijzondere locaties.

De eerste betreft een primeur voor Nederland: een serie optredens in SMART Project Space van Catherine Christer Hennix + The Choras(s)an Time-Court Mirage (met onder andere Amelia Cuni, Robin Hayward, Franz Hautzinger, Hilary Jeffery en Paul Schwingenschlögl). Hennix’ post-minimale drones borduren voort op concepten van La Monte Young en lijken de ervaring van tijd stil te zetten.

En Ellen Fullman zal met haar Long String Instrument - een speciaal gebouwd 30 meter lang snaarinstrument - op zaterdag 25 februari het atrium van het Muziekgebouw aan ‘t IJ tot klinken brengen.

Kijk voor meer informatie op www.sonicacts.com

**************

Neem voor meer informatie en beeldmateriaal contact op met:
Annette Wolfsberger - annette[at]sonicacts.com / 020-6264521
Floor Spapens - publiciteit[at]paradiso.nl / 020-6264521