Vrijdag 06 september 2013

The Night of the Unexpected: o.a. Julianna Barwick

tickets

Voorverkoop vanaf 22 juni


AANVANG 20.30 UUR

ZAAL OPEN 20.00 UUR

ENTREE 18,- INCL. DAGLIDMAATSCHAP

ENTREE STUDENTEN & CJP 15,- INCL, DAGLIDMAATSCHAP

ENTREE EARLY BIRD (voor 19 augustus) 14,- incl. daglidmaatschap


Line-up: Julianna Barwick, Bram Stadhouders Trio en het Nederlands Kamerkoor, Andy Moor (The Ex) & Yannis Kyriakides, LeineRoebana, Moscow Contemporary Music Ensemble en Elena Rykova.

The Night Of The Unexpected bestaat uit optredens uit de wereld van de experimentele elektronica en improvisatie, gecomponeerd repertoire en conceptuele popmuziek. Een avond als een rollercoaster van muziekstijlen. Op deze manier laat The Night Of The Unexpected op een dynamische wijze een dwarsdoorsnede zien van de actuele stand van zaken binnen, aan de randen en op de snijpunten van deze avontuurlijke muziekstromingen. Begonnen als nacht van verrassing en experiment binnen de Gaudeamus Muziekweek is The Night of the Unexpected inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks ijkpunt voor liefhebbers van nieuwe muziek in Nederland, maar ook in het buitenland. 

Julianna Barwick
De Amerikaanse vocaliste/componiste Julianna Barwick heeft een ijzingwekkend mooie en unieke sound. De meeste van haar nummers beginnen met een zin of refrein die ze laag op laag ‘loopt’ en soms combineert met piano of percussie. Zo ontstaat een wervelende massa van weelderige ambient folk. Haar vierde album Nepenthe, dat op 20 augustus verschijnt, heeft ze opgenomen in Reykjavik met producer Alex Somers van het aan Sigur Rós ontsproten Riceboy Sleeps en Jónsi & Alex. Aan de plaat werkten lokale IJslandse muzikanten mee, zoals het strijkensemble Amiina, de gitarist van Mum en een koor van tienermeisjes. Haar vorige plaat werd door Pitchfork bestempeld tot ‘Best New Music’ en eindigde in menig top 10 lijstje van muziekjournalisten voor 2011.

 

Bram Stadhouders Trio en Nederlands Kamerkoor - Henosis
"Vergeet je kapsel maar, want je haren staan stijf naar achteren, als de symbiosekrachten die vanaf het podium waaien de toegestane limiet ver overschrijden", schreef De Volkskrant in een 4-sterren recensie na het try-out concert van Henosis in juli 2012. Bram Stadhouders kreeg in 2012 een compositieopdracht van het North Sea Jazz Festival. Het resulterende, indrukwekkende werk Henosis schreef hij voor gitaar, slagwerk en elektronica voor zijn eigen improvisatie-trio en acht zangers van het Nederlands Kamerkoor. Bram Stadhouders bewijst dat klassiek en jazz/improvisatie als twee totaal verschillende disciplines te verenigen zijn in één werk. ‘Henosis’ betekent eenheid in het Oud-Grieks. Een grote intense en organische ervaring van bombastische maar ook zeer intieme sferen. Met een perfecte synergie tussen dirigent, koor en improvisatoren.

Bezetting Henosis:
Bram Stadhouders - gitaar / laptop / compositie
Onno Govaert - slagwerk
David Hoogerheide - elektronica
Nederlands Kamerkoor - vocalen en directie

 Foto Emile Holba

Henosis - Bram Stadhouders Trio & Nederlands Kamerkoor - Promo from Bram Stadhouders on Vimeo.

Andy Moor (The Ex) & Yannis Kyriakides – Rebetika
De samenwerking tussen gitarist Andy Moor (The Ex) en componist Yannis Kyriakides geldt stilaan als een gevestigde waarde op het gebied van improvisatiemuziek in Nederland. Met Moor op gitaar en Kyriakides die een verscheidenheid aan muzikale achtergronden uit de computer tovert, deconstrueert het duo hun favoriete rebetika muziek om het daarna weer liefdevol op te bouwen. Het resultaat is een ongebruikelijke en originele interpretatie van de zogenaamde “blues” muziek van de Griekse diaspora uit de vroege 20ste eeuw. Abstracte gitaren doorkruisen klassieke stemmen en melodieën; muzikale structuren worden ontmanteld zonder de band met het origineel te verliezen. Moor en Kyriakides weten een goede balans te houden tussen chaos en melodie.

LeineRoebana – Sybille
Dansgezelschap LeineRoebana heeft speciale belangstelling voor muziek die de oren doet spitsen; telkens wordt een brug geslagen tussen muziek en dans die in hun fysieke concreetheid en hun abstracte relatie tot de wereld verwant zijn. Twintig jaar geleden maakte John Zorn opgang met hardcore muziek: afwisselende blokken energie die in hun rauwheid deden denken aan de muziek van een andere twintigste eeuwse pionier: Edgar Varèse. LeineRoebana maakte met een aantal jonge dansers een korte, door deze muziek geïnspireerde choreografie.

Muziek:
John Zorn: Grand Guignol, Prophetiae Sybillarum
David Byrne/Brian Eno/Alison Isadora: America is waiting

Dansers:
Camille Bundel, Nathalie van den Hombergh, Charlotte Petersen, Lena Schattenberg, Shane Wezenberg.

Moscow Contemporary Music Ensemble  - werken van Vladimir Rannev, Yannis Kyriakides en Alexander Manotskov
Het Moscow Contemporary Music Ensemble (MCME) is Ruslands meest vooraanstaande kamermuziek ensemble dat zich focust op hedendaagse muziek. Tijdens The Night of the Unexpected voeren ze werken uit van Russische componisten Vladimir Rannev, Yannis Kyriakides en Alexander Manotskov. Het nieuwe werk Touchpad van Vladimir Rannev voor ensemble, elektronica en video beleeft haar première in Nederland. Ook Music for Anemic Cinema van Yannis Kyriakides is een Nederlandse première, geïnspireerd op een film van Marcel Duchamps en met elektronica en akoestische klanken. Het stuk Der Prozess N1 van Alexander Manotskov is een bijzonder en visueel prikkelend stuk voor twee musici op megafoons.

Elena Rykova – The Mirror of Galadriel
The Mirror of Galadriel van Elena Rykova is een werk voor twee performers, dennenappels en een tafeltennistafel.  Ontdekkingsreizigster Elena Rykova bekijkt en toetst ieder voorwerp om haar heen op zijn muzikale essentie. The Mirror of Galadriel is een spiegelspel waarin de twee performers geconcentreerd de acties van hun tegenspeler 'terugkaatsen' en waarbij ze telkens een nieuw algoritme kiezen, gebaseerd op de score van het vorige spel.

 

Vanwege het Nederland-Ruslandjaar 2013 gaat The Night of the Unexpected dit jaar op de Russische toer. Naast haar Nederlandse edities komen er ook twee Russische Nights in Moskou in oktober.  In het programma van de Nederlandse en Russische editie worden artiesten, ensembles en componisten uitgewisseld. Meer informatie over het Nederland-Ruslandjaar: www.nlrf2013.nl


Hou de website in de gaten voor aanvullingen op het programma: www.thenightoftheunexpected.nl