Vrijdag 11 september 2009

THE NIGHT OF THE UNEXPECTED

tickets

Voorverkoop vanaf 4 juli


AANVANG 20.30 UUR

ZAAL OPEN 20.00 UUR

ENTREE 15,- INCL. excl. lidmaatschap (3,50 p.m. / 25,- p.j.)


Pan Sonic, Talibam!, Knalpot, Wilbert Bulsink en Thomas Myrmel, Lunapark, Andre Avelas Octet, Yu Tao, Sensational en Spectre, Huba de Graaff, Amsterdams Bach Consort, Los Siquicos Literalenos, Jan-Bas Bollen, Robin Hayward en Martijn Tellinga, Steve Shaw en werken van Luigi Nono, Brian Eno, Aphex Twin en anderen.

Wilbert Bulsink en Thomas Myrmel over Pigeonhouse: http://www.youtube.com/watch?v=jd9XdkgyRq8

Zie ook: www.pigeonhouse.nl

The Night of the Unexpected richt zich als festival van één nacht op nieuwe ontwikkelingen in de hedendaagse muziek. In een strak geregisseerde opeenvolging voert het programma dwars door stijlen en genres; van experimentele beats tot gecomponeerde muziek.

Mika Vainio en Ilpo Väisänen vormen het Finse duo Pan Sonic dat met zijn mechanisch aandoende, doordringende elektronische muziek een grote naam heeft opgebouwd.

Talibam! is een enerverend improvisatieduo uit de VS dat ongeremd zijn orgel- en drumexplosies de lucht in slingert. Een muzikaal antwoord op de War on Terror. Noise-rock, free-jazz en algehele gekte.

Post-prae-ludium No.1 "per Donau" is een verstild werk voor tuba en elektronica van de Italiaanse componist Luigi Nono. Het stuk wordt uitgevoerd door Robin Hayward en Martijn Tellinga.

Sterk in opkomst is het Amsterdamse Knalpot, dat energiek groovende muziek brengt waarin dance, rock en jazz op een gevaarlijke manier samenkomen.

Van Wilbert Bulsink en Thomas Myrmel wordt een deel van hun nieuwe compositie Pigeonhouse gespeeld, dat is gebaseerd op muzikale interpretaties van de spreekstem. Bulsink en Myrmel, beiden aanstormende talenten, maakten samen eerder the Expected, een authentieke muziektheatrale voorstelling i.s.m. de filmmaker Karen Cytter.

Ciel Démandé van de Chinese componist Yu Tao is door de jury van de Internationale Gaudeamus Muziekweek geselecteerd als een van de genomineerden van de Gaudeamus Muziekprijs. Een werk voor pipa, slagwerk en elektronica met een theatrale opstelling.

Uit de badlands van Argentinië komt de hoogst oorspronkelijke groep Los Siquicos Litoralenos, die invloeden van Captain Beefheart, cumbia, lo-fi tape manipulatie, noise en Zuid-Amerikaanse folk in hun Argentijnse plattelandsmuziek opnemen. Hun gestructureerde improvisaties zijn als trash versie van Pink Floyd shows vorm gegeven.

Three Variations On The Canon By Johann Pachelbel van Brian Eno, grondlegger van de Ambient,  wordt tot klinken gebracht door Lunapark. Dit gloednieuwe ensemble onder leiding van componist Anthony Fiumara en slagwerker/componist Arnold Marinissen speelt ook arrangementen van ambient stukken van Aphex Twin.

Acht musici, opgesteld in een cirkel, bespelen elk een door kunstenaar Andre Avelas gebouwd instrument. Met eenduidige, priemende elektronische klanken wordt een conceptueel ruimtelijk werk van Koen Nutters gespeeld waarvan de verschillende klanken elkaar complementeren en vervolgens in het niets verdwijnen.

Het Amsterdams Bach Consort zingt delen uit de Psalmenrequiem van Daan Manneke vanaf het balkon van Paradiso.

De combinatie van de apocalyptische hyperdub van Spectre en de onaffe, rudimentaire maar soulvolle rhyms van Sensational zijn zelden voorspelbaar. Spectre, de man achter het befaamde Wordsound label, was ooit een van de grondleggers van de Illbient, waar ook DJ Spooky toe gerekend werd.

Jurylid van de Muziekweek, Huba de Graaff schreef de muziek voor de "afluisteropera" Diepvlees, waarvan een fragment dat niet werd gebruikt in de voorstelling, nu voor het eerst te horen is.

PulseFF is een ruimtelijke installatie van Jan-Bas Bollen. Meer dan dertig luidsprekers met daarop gemonteerde led-verlichting, staan verspreid opgesteld. De bezoeker begeeft  zich in een ruimte van bewegend geluid en licht.

In de kleine zaal van Paradiso is een afterparty met muziek van DJ’s Steve Shaw, Andre Avelas en Koen Nutters.

Programma: Roland Spekle i.s.m. Koen Nutters / DNK Amsterdam

The Night Of The Unexpected wordt geproduceerd in samenwerking met Muziek Centrum Nederland, Paradiso en Steim en wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, het  Prins Bernhard Cultuurfonds en het SNS Reaal Fonds. Met dank aan Worm en Incubate.