Zondag 12 december 2010

NIL KARAIBRAHIMGIL (TURKIJE)

tickets

Voorverkoop vanaf 17 juli


AANVANG 21.00 UUR

ZAAL OPEN 20.00 UUR

ENTREE 20,- excl. lidmaatschap (3,50 p.m. / 25,- p.j.)


Nil Karaibrahimgil – beter bekend als Nil (Turks voor Nijl) – is gezegend met talenten en behoort volgens de Turkish Times dan ook tot de ‘50 meest creatieve Turken’. Dat ze al op zeer jonge leeftijd (12) haar eerste liedje schreef, op haar negentiende voor een van Turkije’s grootste reclamebureaus werkte en cum laude afstudeerde in de ‘politicologie en internationale betrekkingen’, bleken ideale ingrediënten voor een internationale muziekcarrière.

Haar nationale doorbraak beleefde ze met ‘I am free’, een liedje dat werd gebruikt in een commercial van Turkcell, de mobiele telefonie aanbieder van Turkije. Nil zong het liedje door het hele land en werd als ‘Free Girl’ een icoon voor vrijheid en vrouwenemancipatie. Een Turkse universiteitskrant sprak zelfs van de ‘Nil-generatie’.

Internationaal brak ze door na een optreden in London in 2007. De BBC typeerde haar na afloop van het concert als de ‘Turkse Björk’ vanwege haar opvallende kostuums, ironische teksten en catchy popliedjes. Ze tourde over de hele wereld met het New Yorkse triphop-collectief Wax Poetic en bracht vorig jaar haar meest recente album uit, ‘Nil Kıyısında’ (Aan de kust van de rivier de Nijl).