Vrijdag 12 mei 2017

Amina Wadud. Lezing door emeritus hoogleraar en auteur ‘Qur’an and Woman: Rereading the Sacred Text from a Woman’s Perspective’

tickets

Voorverkoop vanaf 13 april


Aanvang 20.30 uur

Zaal open 20.00 uur

Entree 12,- incl. daglidmaatschap


Amina Wadud niet geweigerd door moskeeën
De Amerikaanse emeritus hoogleraar Islamstudies Amina Wadud hield vanmiddag een preek en heeft het gebed geleid voor een klein gezelschap, vanavond geeft ze een lezing in Paradiso. In een aantal krantenartikelen en online stukken is de indruk ontstaan dat Amina Wadud geweigerd is door moskeeën en uiteindelijk voor het gebed is uitgeweken naar Paradiso. Dit is onjuist. Amina is in Nederland om een lezing te geven, op uitnodiging van Paradiso en opiniemaakster Hasna El Maroudi. Daar is de preek en het gebed in de middag als logisch gevolg bij gekomen, het is nooit aan de orde geweest dat de preek en het gebed in een moskee zouden plaatsvinden.


Met interview door journalist Hasna El Maroudi.
Programma in het Engels.
Programma met zitplaatsen.

Wat is de rol van de vrouw in de islam? Al jaren wordt er van alles en nog wat beweerd over de moslima. Ze zou onderdrukt zijn en bevrijd moeten worden. Maar wat is nu precies haar relatie tot Allah? En wat staat er over de moslima in de Koran? Dr. Amina Wadud (1952) is emeritus hoogleraar Islamstudies aan de Virginia Commonwealth University en auteur van het boek ‘Qur’an and Woman: Rereading the Sacred Text from a Woman’s Perspective’. Jarenlang deed ze tekstueel onderzoek naar de rol van de vrouw in de Koran. Haar conclusie: mannen en vrouwen zijn volgens de Koran elkaars gelijken. Er is slechts één moment waarop mannen ‘onderhouders’ van de vrouw zijn, namelijk de periode dat de vrouw borstvoeding geeft.

De Amerikaanse Amina Wadud werd geboren in Maryland, als dochter van een Methodist Church predikant. In 1972 bekeerde ze zich tot de islam, tijdens haar bachelor studie aan de universiteit van Pennsylvania. Ze deed een master in Nabije Oosten Studies en een promotieonderzoek in Arabische en Islamitische Studies. Een deel van haar opleiding volgde ze in Egypte, waar ze onder meer Koran studies en tafsir (religieuze interpretatie) studeerde. Wadud heeft over de hele wereld lezingen gegeven voor universiteiten, overheden en verschillende organisaties. In 2008 werd ze bijzonder hoogleraar bij het Center for Religious and Cross Cultural Studies aan de universiteit van Yogyakarta in Indonesië.

Op vrijdag 12 mei is Dr. Amina Wadud op uitnodiging van journalist Hasna El Maroudi en Paradiso in Amsterdam om een lezing te geven. Daarnaast interviewt Hasna El Maroudi haar tijdens dit publieksprogramma over de combinatie vrouw en islam en de emancipatie van de moslima.

In de middag zal Dr. Amina Wadud een vrijdagmiddagpreek geven in Paradiso voor genodigden.