Programma
Paradiso

Workshop Neotango by Enrico Selzer & Lydia Muller

Workshop Neotango by Enrico Selzer & Lydia Muller

woensdag 15 mei 2013

woensdag 15 mei 2013

Paradiso presenteert de Workshop Neotango in People’s Place. Adres: Stadhouderskade 5, Amsterdam.

Zie voor meer informatie: www.tangotalks.com.

NEOTANGO is een verzamelnaam voor allerlei hedendaagse muzikanten die vanuit hun eigen muziekpraktijk en -theorie een nieuw soort tangomuziek ontwikkelen.
Met de herontdekking van de Argentijnse Tango in Europa en de VS in de jaren 80 werd een start gemaakt met het doorvorsen van 100 jaar Argentijnse tangogeschiedenis. Het maatschappelijke klimaat, de muzikale geschiedenis en de ontwikkeling van de dans stonden daarbij centraal. Met nieuwe arrangementen van oude meesters (Osvaldo Pugliese en Astor Piazzolla) hebben hedendaagse musici (Sexteto Mayor, Sexteto Canyengue) zich in die jaren het specifieke tango-idioom eigen gemaakt. Fernandez Fierro is een voorbeeld van een jonge tangoband die met eigentijdse interpretaties schatplichtig is aan Pugliese.
Binnen de wereld van de tango is een nieuw tijdperk aangebroken met nieuwe muziek. Gotan Project heeft de gehele wereld veroverd met de cd ‘La Revancha del Tango’. De Deense DJ Rumpistol heeft een enkel pulserend tangonummer uitgebracht en er verschijnen tal van cd's met titels als 'Lounge Tango' en 'Piazzola Remixed' waarop tal van DJ’s hun interpretaties van Piazzolla hebben gebundeld. Bands als Bajofondo Tango Club, Otros Aires en Tanghetto vormen een aanwinst in de zich voortdurend vernieuwende tangomuziek.

Ook in de dans zijn sinds tien jaar tekenen van vernieuwing zichtbaar. Parallel aan de muzikale ontwikkelingen wordt het strakke stramien van vroeger meer losgelaten. In de salon hoeft niet meer uitsluitend in de close embrace te worden gedanst, maar zijn er meerdere danshoudingen en -bewegingen mogelijk geworden door invloeden van dansers als Fabian Salas, Chicho Frumboli, Pablo Inza en anderen. Elementen uit de Moderne Dans, Salsa, Swing worden in de tango verwerkt, zodat tegenwoordig een rijker tango repertoir is ontstaan. De traditionele abrazo blijft het uitgangspunt, maar variaties van gesloten naar open stijl en andersom zijn mogelijk om tot een eigentijdse, persoonlijke tango te komen.Om het passepartout voor de workshop en het concert te bestellen klik hier

Paradiso Programme

Programma