Programma
Paradiso

Women in Paradise

Women in Paradise

maandag 17 oktober 2011

maandag 17 oktober 2011

Maandelijkse talkshow over talent en inspiratie (V)

Bekende en niet per se bekende vrouwen staan in de spotlight tijdens Women in Paradise, een maandelijkse talkshow van Paradiso over en met getalenteerde vrouwen. Women in Paradise gaat over vrouwen die opvallen, die uit de pas lopen; kortom, eigenwijze vrouwen met overtuiging. Gastvrouwen Tyche van Bommel (Amsterdam FM) en Marynka Nicolai-Krylova praten met ze over talent en ambitie en de inspiratiebronnen in hun werk en leven. De interviews worden afgewisseld met muzikale intermezzi.

Gasten zijn Miranda Lakerveld (regisseur van opera en muziektheater) en Prof. dr. David Pinto; muziek van Saskia Laroo met Zanillya Farrel en Dené Theron.

Miranda Lakerveld is regisseur van opera en muziektheater. Ze specialiseerde zich in 20ste-eeuws en hedendaags repertoire en haar werk kenmerkt zich door de multidisciplinaire en fysieke aanpak. Vaak werkt ze met verschillende groepen uit de samenleving om zo publiek en de spelers bewust te maken van verschillende sociale problemen. Met haar stichting Les Autres Muziektheater creëert ze voorstellingen waarin klassieke opera een dialoog aangaat met niet-westerse podiumkunsten. Recentelijk regisseerde zij ‘Orfeo in India’ in samenwerking met de Darpana Performance Group in Ahmedabad en momenteel creëert zij een opera-installatie met kunstenaar Rakhi Peswani. ‘Orfeo in India’ zal volgend najaar in Nederland te zien zijn. Onlangs ontving Miranda een beurs van het Fonds Podiumkunsten om onderzoek te doen naar traditioneel muziektheater in onder andere Iran, Mexico en Noord-India.

Prof. dr. David Pinto is expert op het gebied van migratie, diversiteit & inburgering. Pinto is hoogleraar en directeur van het Intercultureel Instituut (ICI) in Amsterdam, sinds 1982 een expertisecentrum voor diversiteit. Pinto publiceerde tal van artikelen en columns en is onder andere bedenker van het concept ‘doodknuffelen van migranten’, de ‘structurentheorie’ (over de verschillen in perceptie en gedrag tussen groepen, organisaties en individuen) en de DrieStappenMethode (DSM), over hoe (groepen, organisaties en individuen) effectief kunnen omgaan met verschillen met behoud van ieders eigenheid.

De in de Jordaan geboren 'Lady Miles Davis of Europe' Saskia Laroo werkt momenteel hard aan haar nieuwe project met Monk-master pianist en vocalist Warren Byrd: een eerbetoon aan Miles Davis en Thelonious Monk. De Amsterdamse duizendpoot Zanillya Farrel staat in de finale van de Grote Prijs van Nederland. Als één van de weinige vrouwelijke deelnemers in de categorie hiphop is zij er extra op gebrand om de jury te overtuigen van haar talent. Dit voorjaar speelden de twee al samen tijdens een concerttour met de Saskia Laroo Band (met concerten in onder andere Finland en Canada) en voor volgend jaar staat er een Amerikaanse tournee gepland.

Zanillya Farrel

De Zuid-Afrikaanse Dené Theron genoot een klassieke opvoeding; ze studeerde piano, klarinet en muziektheorie en was ze lid van het prestigieuze Kimberly Choir. Ze verhuisde naar Amsterdam en schrijft nu liedjes die je als laid-back, cozy of quirky zou kunnen omschrijven. Met haar charmante uitstraling, gitaar en haar jazzy stem wint ze elk publiek voor zich.


Paradiso Programme

Programma