Paradiso

Wie Gaat Er Winnen? – Amerikaanse verkiezingsuitslagen kijken met Hans Aarsman, Eelco Bosch van Rosenthal, Dan Hassler-Forest, Claudia Sola, Tracy Metz e.a.

Wie Gaat Er Winnen? – Amerikaanse verkiezingsuitslagen kijken met Hans Aarsman, Eelco Bosch van Rosenthal, Dan Hassler-Forest, Claudia Sola, Tracy Metz e.a.

dinsdag 8 november 2016

dinsdag 8 november 2016

Paradiso ism John Adams Institute.

Op 8 november kijken we de uitslagen van de Amerikaanse verkiezingen in de intieme setting van de bovenzaal van Paradiso. Met een afwisselend programma schakelen we tussen CNN en live presentaties in de zaal, en tussen de actualiteit en de Amerikaanse geschiedenis.

Programma met zitplaatsen. Voertaal is Nederlands.

Met:
Kees van Minnen (directeur Roosevelt Study Center en hoogleraar Amerikaanse Geschiedenis aan Universiteit Gent ) over de speech die Theodore Roosevelt in 1910 in Paradiso (!) heeft gegeven, toen Paradiso nog de Vrije Gemeente was. Niet alleen horen we over het hoe en waarom van deze speech, maar ook over de Nederlandse historie van de familie Roosevelt.

Hans Aarsman (foto detective) over presidentskandidaten die etend op de foto gaan – want wie president wil worden van de Verenigde Staten, kan niet zomaar zijn pizza eten.

Claudia Sola (beeldend kunstenaar) over haar verzameling presidentiële borden: 'Dining with Presidents’. Na de oprichting van de Verenigde Staten in 1776 was een van de taken die de nieuwe First Lady kreeg toebedeeld - even was nog aan de orde haar de titel ‘Presidentress’ te geven - het ontwerpen van het presidentiële servies. In het ontwerp van dat servies moest de First Lady de aspiraties van het nieuwe land en de ideeën over het leiderschap van haar man tot uiting laten komen. Dit gebruik bestaat nog steeds. Claudia Sola heeft borden van dertig verschillende presidentschappen, waaronder het bord dat Hillary liet ontwerpen toen zij First Lady was. Sola toont niet alleen een selectie van haar borden, maar doet ook een suggestie aan Melania voor het ontwerp van een Trump-servies, en aan Bill Clinton, mocht hij het servies van zijn vrouw gaan ontwerpen.

Dan Hassler-Forest (Universitair docent Media en Cultuur aan Universiteit Utrecht) over hoe globaal kapitalisme leidt tot een post-democratie waarbij het geloof in ideologie verdwijnt en spektakel belangrijker is dan inhoud. Op deze avond zal hij een link leggen tussen huidige democratische ontwikkelingen en de verzonnen (fantasy) werelden in televisie en film, zoals Game of Thrones.

Eelco Bosch van Rosenthal (verslaggever voor oa Nieuwsuur, VPRO) reisde door de VS voor de documentaire reisserie Droomland Amerika die dit jaar najaar uitgezonden wordt. Ruth Oldenziel is hoogleraar Geschiedenis der Techniek in het bijzonder de relatie tussen Europa en de Verenigde Staten aan de Technische Universiteit Eindhoven. Russell Shorto is schrijver van o.a. Island at the Center of the World en Amsterdam en schrijft voor The New York Times Magazine en The New Yorker. Op deze avond becommentariëren zij de stand van zaken bij deze verkiezingen, en blikken vooruit op wat ons wellicht te wachten staat.

Moderator: Tracy Metz (directeur John Adams Institute).

Paradiso Programme

Programma