Programma
Paradiso

Vuur en beschaving

Vuur en beschaving

zondag 15 november 2015

zondag 15 november 2015

Een symposium over het beroemde boek van Joop Goudsblom
Met medewerking van: Joop Goudsblom, Arnon Grunberg, Pavol Bauer, Rob van Hattum, Salomon Kroonenberg en Louise Vet.

In zijn veelgeprezen boek 'Vuur en beschaving' (1992) beschrijft socioloog Joop Goudsblom de omgang van mensen met vuur vanaf het ontstaan van de mensheid tot nu. De beheersing van vuur was de eerste grote ingreep van de mensheid in de natuur en een voorwaarde voor de ontwikkeling van landbouw en industrie: een menselijke samenleving zonder vuur is ondenkbaar en de omgang van mensen met vuur werkt diepgaand door in alle geopolitieke, economische, ecologische en sociale ontwikkelingen. Omgang met vuur is niet aangeboren, maar wordt aangeleerd in processen van cultuuroverdracht die vele duizenden generaties omspannen.
In april van dit jaar heeft Uitgeverij Van Oorschot een nieuwe, herziene en aangevulde editie van 'Vuur en beschaving' uitgebracht. Ter gelegenheid hiervan organiseert Verstegen & Stigter op 15 november een mini-symposium waar gerenommeerde sprekers vanuit hun specifieke vakgebieden hun licht laten schijnen over 'vuur'.

Over de sprekers

Joop Goudsblom is socioloog en verwierf nationaal en internationaal bekendheid met zijn artikelen over lange-termijnontwikkelingen. Zijn bekendste boeken zijn ‘Nihilisme en cultuur’, ‘Het regime van de tijd’ en ‘Vuur en beschaving’.

Rob van Hattum is inhoudelijk directeur van Science Center NEMO en maakt radio- en televisieprogramma’s over wetenschap en technologie.

Salomon Kroonenberg is geoloog, en schrijver van onder andere ‘De menselijke maat’, ‘Waarom de hel naar zwavel stinkt’ en ‘De binnenplaats van Babel – het raadsel van de spraakverwarring’.

Louise Vet is biologe en zet zich in voor een duurzame circulaire economie die gebaseerd is op ecologische principes.

Pavol Bauer is hoofd van de DC Power & Storage sectie aan de TU Delft en houdt zich bezig met de toekomst van duurzame energie.

Arnon Grunberg is schrijver.

Het mini-symposium ‘Vuur en beschaving’ wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Melanie, de Van den Berch van Heemstede Stichting en de Kleyn Foundation.

www.verstegenstigter.nl.

Paradiso Programme

Programma