Programma
Paradiso

Turtle 1 – De auto uit Afrika

Turtle 1 – De auto uit Afrika

donderdag 26 september 2013

donderdag 26 september 2013

Talkshow over kunst, onderzoek, auto’s en de toekomst van Afrika.

Hoe een kunstproject bijna leidde tot een Ghanese auto-industrie: avond olv Marcia Luyten met demonstratie van de Afrikaanse auto 'Turtle 1' en presentatie van de gelijknamige longread, een nieuw journalistiek genre.

Onze afgedankte koelkasten, televisies en auto’s gaan naar Afrika, omdat ze daar vele malen meer waard zijn dan hier. Afrika is booming en ze willen spullen, onze spullen. Maar waarom maken ze die niet zelf?


Kunstenaar Melle Smets en onderzoeker Joost van Onna ontdekten in de Ghanese stad Kumasi de grootste autowijk van West Afrika: Suame Magazine. Verspreid over 12.000 werkplaatsen, winkels en fabrieken zijn 200.000 ambachtslieden daar dagelijks bezig met afgedankte auto’s uit Europa: ze repareren ze, passen ze aan en maken er zelfs geheel nieuwe gebruiksvoorwerpen van.

Om antwoord te vinden op de vraag waarom Ghana een grote informele auto-industrie kent maar zelf geen auto’s produceert, was rondkijken onvoldoende: Smets en Van Onna besloten zelf een auto te ontwikkelen. Ze werkten nauw samen met lokale monteurs, met studenten van de Rietveld academie en de technische universiteit van Kumasi. In slechts drie maanden tijd presteerde deze Ghanees-Nederlandse groep het om een geheel nieuwe auto te bouwen en ontwerpen: De Turtle 1.

De Turtle 1

Publicist en journalist Tijs van den Boomen, fotograaf Teun Vonk en beroepsavonturier Bram Esser reisden mee en keken hun ogen uit. Want wie goed oplet, ziet tussen de roetwolken en olieplassen onversneden vakmanschap, een chaotische maar soms uiterst effectieve informele economie en een vernietigende machtsstrijd tussen lokale bobo’s.

Op deze avond wordt niet alleen de Turtle 1 gepresenteerd, maar ook de longread Turtle 1: De auto uit Afrika van Tijs van den Boomen uitgegeven door Fosfor. Longreads zijn journalistieke novellen die speciaal voor tablets en smartphones worden verrijkt met fotografie, video, geluid, kaarten en andere multimediale elementen. Uitgeverij Fosfor is de eerste Nederlandse uitgever van dit nieuwe genre.

Marcia Luyten (VPRO-presentatrice en auteur van Dag Afrika) leidt deze avond over het ontstaan van de Turtle 1, de kracht van informele netwerken en de toekomst van het continent met de snelst groeiende economie, Afrika.

De muziek wordt verzorgd door dj Afrobot.

Inzegening door Otumfuo Osei Tutu, Ashante Koning

Deze avond over de Turtle 1 is een initiatief van Uitgeverij Fosfor ism Stichting Aardschap, VPRO, OneWorld en Paradiso. Met dank aan het Stimuleringsfonds voor de Pers, Stichting Democratie & Media, Stimuleringsfonds Creatieve industrie, CBK Rotterdam, Stichting Doen, Royal Burger Group en de Postcode Loterij.

Paradiso Programme

Programma