Programma
346323879 1424011088441574 2386801943504573482 n

Talk: Patricia Kaersenhout, Africadelic Festival 2023

Talk: Patricia Kaersenhout, Africadelic Festival 2023

donderdag 25 mei 2023

donderdag 25 mei 2023

In Tolhuistuin - Zonzij

Zaal open: 17:30, Hoofdprogramma: 18:00

De talk van patricia kaersenhout maakt deel uit van Africadelic Festival 2023. Africadelic is een jaarlijks festival rondom Internationale Afrikadag (25 mei) waar de creativiteit, diversiteit en vrijheid van Afrika wordt gevierd.

Africadelic Festival opent Afrika Dag dit jaar met Africadelic Talks in Tolhuistuin. We vieren het werk van beeldend kunstenares patricia kaersenhout. We gaan van start met een inleiding door Simion Blom, gevolgd door een speciale vertoning van kaersenhouts korte film Le Retour des Femmes Colibris (2022, 18'). De film is een her-denking die een ontmoeting inbeeld tussen 5 vrouwen – Josephine Baker, Suzanne Césaire, Frida Kahlo, Paulette en Jeanne Nardal – om zo de onzichtbaarheid van zwarte vrouwen op het Eerste Internationale Congres van Zwarte Schrijvers en Kunstenaars in Parijs (1956) vrouwen en in de Négritude-beweging, in het bijzonder, te bekritiseren en te corrigeren. Deze film belicht ook de bijdrage van Zwarte vrouwen aan bevrijding en sociaal bewustzijn – wat leidde tot bewegingen als Négritude en Pan-Afrikanisme.

Deze bijzondere vertoning wordt gevolgd door een gesprek met patricia kaersenhout en filosofe Grâce Ndjako, gemodereerd door kunstenares Chimira Natanna. Ze zullen Her-innering en de Négritude-beweging bespreken; de positie van zwarte vrouwen, toen en nu. Tot slot bespreken de sprekers hun ervaringen en dans naar vrijheid als zwarte vrouwen in de Nederlandse samenleving, en hoe dit hun activisme, hun werk en hun creatieve verkenningen beïnvloedt.

Tijdschema
17:30 uur – Deuren open
18:00 uur – Film + talk met patricia kaersenhout
19:30 uur – Roufaida
20:15 uur – Bab L’Bluz
21:45 uur – ONIPA
23:00 uur – Afterparty met dj’s Stereo Bam & BBB

Bezoekers met een ticket voor het concert van ONIPA, Bab L'Bluz en Roufaida mogen ook de talk met patricia kaersenhout bijwonen. Andersom geldt dit ook: bezoekers van de talk van patricia kaersenhout mogen ook blijven voor het concert van ONIPA, Bab L'Bluz en Roufaida.

Bekijk evenement op Facebook

Line-up

Zonzij

  • patricia kaersenhout
The Language of Imagination l Patricia Kaersenhout

The Language of Imagination l Patricia Kaersenhout

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Route naar Tolhuistuin

Tolhuistuin (voorheen Paradiso Noord) is gevestigd aan IJpromenade 2 in Amsterdam Noord. Vanaf Amsterdam Centraal kun je met de gratis veerpont naar de overkant, waar je na links af te hebben geslagen, tegen Tolhuistuin aanloopt. Voor clubnachten wordt de ingang aan de achterkant gebruikt (Buiksloterweg 5C), die te bereiken is via het Overhoeksplein. In het pand bevindt zich restaurant THT, dat een uitgebreide menukaart voor iedere muziekliefhebber serveert - reserveren wordt aangeraden.

Paradiso Programme

Programma