Programma
Paradiso

T.C. Boyle

T.C. Boyle

zaterdag 5 september 2015

zaterdag 5 september 2015

Het John Adams Institute en Paradiso presenteren een avond met Amerikaans auteur T.C. Boyle over zijn meest recente roman The Harder They Come (2015). Een drama dat zich afspeelt in de kern van de Amerikaanse ziel, door recensenten geroemd als een Great American Novel. T. Coraghessan Boyle (1948, Santa Barbara, Californië) heeft 24 romans geschreven en minstens evenzoveel prijzen gewonnen, waaronder de Robert Kirsch Award van de LA Times in 2014. Boyle wordt beschouwd als een van de belangrijkste Amerikaanse schrijvers.

The Harder They Come is een bespiegeling op het wapengeweld in de Verenigde Staten en vertelt over de ellende van een getormenteerde vader en zoon. Sten Stensen, de vader, is een Vietnam veteraan die een aanvaller vermoord op vakantie in Costa Rica en als held onthaald wordt. Zijn zoon, Adam, is een tikkende tijdbom die zich terugtrekt uit de realiteit en steeds meer toegeeft aan zijn haat voor autoriteit.

De roman is een verkenning van de donkere kant van de Amerikaanse droom, waar de drang naar volledige onafhankelijkheid en de hang naar geweld hand in hand gaan. Thema's die Boyle al zijn hele carrière bezig houden komen aan bod: personages die de strijd aangaan met hun buren, het systeem en de natuur; vrijheid zowel als grondbeginsel van de VS als uitnodiging tot rebellie en genotzucht; en de duistere bijwerkingen van ideologische zekerheid en obsessie.

Moderator Toef Jaeger. John Adams Institute en Meridiaan Uitgevers ism Paradiso.

The Harder They Come komt in vertaling uit bij Meridiaan Uitgevers: ‘Wie storm zaait’ (aug 2015).

New York Times: "T.C. Boyle flikt het hem weer, en hij schrijft complexer en rijker dan ooit. Van het ijzingwekkende begin tot het bedachtzame einde is het duidelijk dat hier een meesterlijk en stoutmoedig verhaal wordt verteld. Wie storm zaait is Boyle’s krachtigste en vitaalste roman tot nu toe."

Paradiso Programme

Programma