Programma
Paradiso

Sprookjes in de Tolhuistuin met Nasrdin Dchar, Karsu, Babs Gons, Justus van Oel, Wieteke van Dort - Voorstelling 11u

Sprookjes in de Tolhuistuin met Nasrdin Dchar, Karsu, Babs Gons, Justus van Oel, Wieteke van Dort - Voorstelling 11u

zondag 3 juli 2016

zondag 3 juli 2016

Locatie: Paradiso Noord (De Tuin), Buiksloterweg 5C, Amsterdam Noord. Bij slecht weer wordt het programma naar binnen in de Tuinzaal verplaatst, de ingang blijft hetzelfde. Hier kun je alleen pinnen. Je kunt ook eten in Paradiso Noord: bij restaurant THT.


Als je wilt dat kinderen intelligent worden, lees ze sprookjes voor. Als je wilt dat ze zeer intelligent worden, lees ze nog meer sprookjes voor.’ – Albert Einstein.

Op meerdere momenten in zijn leven heeft Albert Einstein gezegd dat wie slim wil worden, sprookjes moet lezen, omdat creatieve verbeelding essentieel is in de intellectuele uitrusting van de ware wetenschapper. Sprookjes zijn leuk, gruwelijk, vreemd, intiem, spannend, verrassend, wijs  – elke cultuur kent zijn bedtijdverhalen, aan kinderen voorgelezen om ze op speelse wijze richting te geven in het leven, door volwassenen gelezen om het hoofd weer even open te zetten. Sprookjes blijken bovendien vaak relevant in de actualiteit omdat ze archetypisch zijn geworden en hun morele slagkracht zo levens lang behouden.

Sprookjes in de Tolhuistuin is een samenwerking van De Volkskrant en Paradiso. De Volkskrant viert vanaf 17 juni het 5-jarig jubileum van de bijlage V met de mooiste sprookjes uit zes verschillende landen en culturen, voorzien van paginagrote illustraties van Raoul Deleo. Paradiso nodigde vier theatermakers uit om deze sprookjes live in de zomerse tuin van de Tolhuistuin te komen vertellen aan iedereen van 8 tot 88.

Met: acteur Nasrdin Dchar, muzikante en multitalent Karsu en schrijver, performer Babs Gons, cabaretier en columnist Justus van Oel en actrice Wieteke van Dort.

Acteur Nasrdin Dchar is bekend van onder meer de televisieseries Shouf Shouf!, Deadline, De Troon en De vloer op en films als Rabat, Lotus en Tirza. In 2011 won hij een Gouden Kalf. Naast zijn televisie- en filmwerk staat Dchar veel op het toneel, oa bij Het Toneel Speelt en het Ro Theater.
http://www.nasrdindchar.nl">www.nasrdindchar.nl

De Nederlandse muzikante met Turkse roots Karsu is niet alleen zangeres en pianiste, maar ook componiste, arrangeur en tekstschrijver. Voor zowel haar debuutalbum Confession (2012) als voor haar nieuwe album Colors (2015) schreef Karsu bijna alle nummers zelf. Sinds haar jeugd speelt Karsu op lokale en internationale podia. Van het restaurant van haar vader, Kilim, tot in het Concertgebouw in Amsterdam, het North Sea Jazz Festival, het Istanbul Jazz Festival en – enkele malen al – in de legendarische Carnegie Hall in New York.
http://www.karsu.nl">www.karsu.nl

Babs Gons, is schrijver, performer, theatermaker en docent creatief schrijven. Tot voor kort was ze de artistiek leider van de Poetry Circle Nowhere, een gezelschap van jonge schrijf- en performance talenten. Eind jaren negentig richtte ze Palabras op, een maandelijks podium in Paradiso voor schrijvers, dichters en andere woordkunstenaars uit binnen- en buitenland. Babs is bij vele andere literaire programma’s en festival betrokken en staat regelmatig zelf op het podium, zoals bij Bijlmer Boekt, Spoken en Read My World. Daarnaast schrijft ze theaterstukken, die ze soms ook nog zelf regisseert.
babsgons.com

Justus van Oel is cabaretier en columnist. In  1985 won hij samen met schoolvriend Erik van Muiswinkel het Leids Cabaretfestival. Hij schrijft voor toneelproducties en televisie, waaronder het scenario voor Najib en Julia en Ook dat nog! conferences. Ook maakte hij deel uit van de eerste serie Mannen voor Vrouwen bij de RVU en was hij jury van het BNN-programma Lama Gezocht. Daarnaast schreef en vertaalde Justus diverse boeken, en was hij columnist bij het radioprogramma Vrijdagmiddag Live.  www.justusvanoel.nl

 

 

Paradiso Programme

Programma