Programma
Paradiso

Spreekwedstrijd voor vrouwen

Spreekwedstrijd voor vrouwen

zondag 15 juni 2014

zondag 15 juni 2014

‘Alle kunst is heilig’: in de voetsporen van Anne Zernike.

De Vereniging Vrijzinnigen Nederland organiseert een wedstrijd voor vrouwen die het een uitdaging vinden om in het openbaar te spreken. Inspiratiebron is een uitspraak van Anne Zernike, de eerste vrouwelijke predikante in Nederland en de vrouw van kunstenaar Jan Mankes: ‘Ja, heilig is alle kunst. Alle wegen die zich verheffen boven de allerdaagschheid voeren tot God. Zoo’ n weg wijst de wetenschap en stellig ook de kunst.’ 

De vijf finalisten zijn bekend: Lisette Thooft, publiciste; Folly Hemrica, theologe en beeldend kunstenaar; Marianne Zandbergen geestelijk verzorger en pastoraal werker, Mary Bregman, voorgangster van de afdeling van Vrijzinnigen Nederland in Soest en Christine Schlette, doopsgezind predikante in Bovenknijpe, dezelfde gemeente waar Anne Zernike ooit als eerste vrouwelijke predikant beroepen werd. Een deskundige jury, onder voorzitterschap van kunstenaar Tinkebell met verder o.a. Cisca Stark docent preekkunde en acteur Titus Muizelaar, beoordeelt hen op inhoud, spreekvaardigheid en originaliteit.

Met een muzikaal optreden van One Trick Pony (Anne Fleur Kan).


Aanleiding voor de Vereniging Vrijzinnigen Nederland om de wedstrijd ‘Alle kunst is heilig’ te organiseren is de hernieuwde belangstelling voor Anne Zernike (1887 -1972). In haar preken verbond zij cultuur, religie en maatschappelijk engagement en was daarin baanbrekend. Op 6 juni opent in het Bijbels Museum in Amsterdam een tentoonstelling over haar leven en werk.

Paradiso Programme

Programma