Programma
Paradiso

Sonic Acts - Travelling Time - 23 t/m 26 februari

Sonic Acts - Travelling Time - 23 t/m 26 februari

Thursday 23 February 2012

Thursday 23 February 2012

Van 23 t/m 26 februari 2012 vindt het tweejaarlijkse festival Sonic Acts plaats op diverse locaties in Amsterdam. Daarmee is dit toonaangevende festival op het snijvlak van kunst, technologie, muziek en wetenschap toe aan haar viertiende editie. Gedurende vier dagen brengt Sonic Acts een ode aan de ervaring van tijd onder de titel ‘Travelling Time’. De eerste namen van het festival en de conferentie zijn bekend: Pauline Oliveros, Catherine Christer Hennix, Eleh, Roly Porter, Emptyset, Mark Fell, Keith Fullerton Whitman, Wandelweiser, George Dyson, Siegfried Zielinski, Hillel Schwartz, John Geiger en David Edgerton. Het festival vindt plaats op zeven locaties: Paradiso, De Balie, Muziekgebouw aan ’t IJ, NIMk, SMART Project Space, STEIM en Temporary Stedelijk 3.

Live Performances
Een serie optredens in SMART Project Space van Catherine Christer Hennix + The Choras(s)an Time-Court Mirage (met onder andere Amelia Cuni, Robin Hayward, Franz Hautzinger, Hillary Jeffery en Paul Schwingenschlögl) beloven een hoogtepunt van het festival te worden. Hennix’ post-minimale drones borduren voort op concepten van La Monte Young en lijken de ervaring van tijd stil te zetten.

Hoofdlocatie van het performance programma is Paradiso met tal van verrassende concerten, performances, filmvertoningen en installaties. Bijzonder is het optreden van de Amerikaanse componiste Pauline Oliveros, grondlegster van de Deep Listening. Deep Listening bevordert het horen zonder vooroordelen, het luisteren naar elk geluid voor wat het is - niets meer en niets minder.
Ter gelegenheid van haar 80ste verjaardag in 2012 komt zij speciaal naar Amsterdam voor Sonic Acts. Op dezelfde avond zal synthesizer specialist Eleh, die eerder een LP met Oliveros uitbracht, Paradiso in analoge drones hullen.

Verder aandacht voor de cybernetische muziek van de vorig jaar overleden eigenzinnige componist Roland Kayn, post-dubstep optredens van Roly Porter en Emptyset, radicale asynchrone ritmiek van Mark Fell en de proces-gebaseerde muziek van Keith Fullerton Whitman.
Ook biedt Sonic Acts uitgebreid aandacht voor Wandelweiser, met onder meer Michael Pisaro en Taku Sugimoto, die de ervaring van tijd vooral invoelbaar maken met stilte.

Conferentie
Van 23 tot en met 26 februari komen muzikanten, wetenschappers, geluidskunstenaars en nieuwe media-adepten bijeen tijdens de Sonic Acts conferentie in De Balie. Naast een aantal van de genoemde musici en kunstenaars, zoals Catherine Christer Hennix, Michael Pisaro, Mark Fell en Pauline Oliveros, komen ook wetenschappers en denkers aan het woord. George Dyson – wiens nieuwe boek Turing’s Cathedral begin 2012 uitkomt – spreekt over computertijd; Siegfried Zielinski belicht zijn theorie rond Deep Time en Variantology; Hillel Schwartz spreekt over noise en tijd - zijn 1000 pagina’s dikke Making Noise is nagelnieuw; John Geiger over extreme mentale en fysieke ervaringen; en David Edgerton over The Shock Of The Old.

De expositie in het Nederlands Instituut voor Mediakunst (NIMk) toont werken van bv. Joe Gilmore, Tao G. Vrhovec Sambolec en  Philipp Lachenmann en zal plaatsvinden t/m 15 april 2012. Een rijk geïllustreerde publicatie belicht de thematiek uit weer andere perspectieven.

Over het thema
De veertiende editie van Sonic Acts – Travelling Time – gaat over de ervaring van tijd. Tijd dicteert onze dagindeling, tijd geeft houvast. We denken in het heden te leven, het verleden ligt achter ons en we bewegen ons naar de toekomst. De voortgaande ontwikkeling en toepassing van technologie zorgt er echter voor dat ons gevoel voor tijd wordt uitgedaagd, verandert en aan het wankelen wordt gebracht. Niets is zo complex en ambigu als tijd. Al sinds het begin van de vorige eeuw morrelen relativiteitstheorie en kwantummechanica aan het schijnbaar eenduidige concept van tijd.

Kunst, film en muziek, maken abstracte tijdsconcepten invoelbaar en begrijpelijk en ze bespelen het gevoel voor tijd. De relatie tussen tijd en beweging zorgt in kunst voor een gevoel voor ruimte. Montage, ritme en compositie in beeld en geluid worden tijdens het festival ingezet om de ervaring van tijd te intensiveren. Travelling Time gaat ook over de noodzaak van snelheid van handelen in improvisatiemuziek, over de onontkoombare traagheid van het programmeren of construeren van een kunstwerk, over tijdreizen en kunst als voertuig voor het maken van imaginaire reizen en over kunst als artefact uit vervlogen tijden.

Kijk voor meer informatie op www.sonicacts.com

*Naast losse kaartverkoop is er ook een Festival Passepartout, geldig voor alle live performances in Paradiso. Ook geldig voor performances op andere locaties, maar daarvoor is reserveren bij die locatie noodzakelijk i.v.m. beperkte capaciteit. Maximaal 1 keer toegang tot de voorstelling in SMART Project Space. NIET geldig voor de conferentie.

Paradiso Programme

Programma