Programma
Paradiso

Sonic Acts Keynote - George Dyson

Sonic Acts Keynote - George Dyson

donderdag 23 februari 2012

donderdag 23 februari 2012

De veertiende editie van Sonic Acts opent met een lezing door George Dyson (VS) in Paradiso in samenwerking met het Stedelijk Museum, in het kader van het Temporary Stedelijk 3 - Stedelijk @ programma. George Dyson is een wetenschapshistoricus en -filosoof van wereldfaam, met een grote belangstelling voor de toekomst.

George Dyson is de zoon van de natuurkundige Freeman Dyson en groeide op in een omgeving die één van de levendigste broedplaatsen voor wetenschappelijk onderzoek uit het Atoomtijdperk was. In zijn bekendste boek Darwin Among the Machines (1997) pleitte Dyson ervoor het internet als een groeiend organisme te zien, als een evoluerende levenskracht. In 2002 publiceerde hij een verhaal over zijn bijzondere  jeugd: Project Orion: The Atomic Spaceship 1957-1965 waarover hij ook een aansprekende speech gaf op TED New York (http://www.ted.com/talks/george_dyson_on_project_orion.html). Daarin verhaalt hij over zijn ambitie om een raket met atoomexplosiemotor te bouwen voor een reis naar Saturnus.

Onder de titel ‘No Time is There’ zal Dyson ingaan op zijn meest recente boek Turing’s Cathedral: The Origins of the Digital Universe (te koop vanaf 6 maart 2012), het resultaat van jarenlang onderzoek naar de geschiedenis en toekomst van de computer. Dat tijd voor een computer hetzelfde zou zijn als voor mensen is een wijd verbreid misverstand. De werking van een computer – die nog steeds gebaseerd is op een geheugenmatrix ontwikkeld door Julian Bigelow in 1946 – gaat niet uit van een continuüm zoals tijd zich lijkt te gedragen  in het ons omringende universum. Maar van tijd als een telbare hoeveelheid opeenvolgende stappen. En dit is een cruciaal verschil, met grote gevolgen zo zal Dyson betogen.

Van 23 t/m 26 februari 2012 vindt het tweejaarlijkse festival Sonic Acts plaats op diverse locaties in Amsterdam. Daarmee is dit toonaangevende festival op het snijvlak van muziek, kunst, wetenschap en technologie toe aan haar veertiende editie. Onder de titel ‘Travelling Time’ brengt Sonic Acts gedurende vier dagen een ode aan de ervaring van tijd middels concerten, optredens, lezingen, presentaties en tentoonstellingen. Het festival vindt plaats op zeven locaties: Paradiso, De Balie, Muziekgebouw aan ’t IJ, NIMk, SMART Project Space, STEIM en Temporary Stedelijk 3. Het complete programma is nu online op de festival website www.sonicacts.com

Travelling Time, het thema van deze editie, biedt een intense ervaring van de tijd en neemt radicale ideeën over de tijd onder de loep. Tijd is een ingewikkeld en dubbelzinnig begrip. Onze ideeën over tijd worden steeds weer overhoop gehaald door de techniek, die nu eenmaal niet stilstaat. Communicatienetwerken werken met de snelheid van het licht, computers verwerken data in real time zonder dat er een mens aan te pas komt, en dat leidt tot een kloof tussen de tijd van de machine en de manier waarop wij zelf de tijd ervaren. Muziek en andere vormen van kunst geven ons nieuwe inzichten in de aard van de tijd: door het begrip tastbaar te maken en onze ervaring van de tijd te veranderen en te intensiveren. Kunst is een tijdmachine. Sonic Acts XIV is een reis door de tijd.


* Naast losse kaartverkoop is er ook een Festival Passepartout, geldig voor alle live performances in Paradiso. Ook geldig voor performances op andere locaties, maar daarvoor is reserveren bij die locatie noodzakelijk i.v.m. beperkte capaciteit. Maximaal 1 keer toegang tot de voorstelling in SMART Project Space. NIET geldig voor de conferentie.

Paradiso Programme

Programma