Programma
Michel Waisvisz 2

Sonic Acts Biennial 2024: Michel Waisvisz – Touched by Sound

Sonic Acts Biennial 2024: Michel Waisvisz – Touched by Sound

zondag 3 maart 2024

zondag 3 maart 2024

In BIMHUIS

Zaal open: 19:00, Zaal sluit: 01:00

Kaartverkoop via Sonic Acts

Sonic Acts kondigt met trots de start aan van een langlopend erfgoedproject rond een van de pioniers van de Amsterdamse experimentele muziekscene – Michel Waiswisz (1949-2008), de gevierde Nederlandse componist en uitvinder van elektronische instrumenten.

Als pionier in de internationale wereld van technologische geluidskunst en performance vanaf het moment dat relevante digitale technologie beschikbaar kwam, creëerde Waisvisz instrumenten en software die lichaamsbewegingen omzetten in geluid. Hij werd internationaal erkend voor werken zoals The Hands (1984), twee MIDI-controllers die aan de handpalmen kunnen worden bevestigd, of de Crackle Box (1974) en Crackle Synth (1974) – beide drukgevoelige, aanraakbare apparaten. Zijn invloed nam alleen maar toe nadat hij in de jaren tachtig artistiek directeur werd van de Studio for Electro-Instrumental Music, of STEIM (Amsterdam). Veel van de instrumenten waar artiesten, muzikanten en DJ's vandaag de dag mee werken zijn gemodelleerd naar zijn uitvindingen.

Gebaseerd op hun persoonlijke relaties met Waisvisz, werkt hedendaagse kunstenaar Tarek Atoui samen met Kristina Andersen om de archieven opnieuw vorm te geven en de erfenis van Waisvisz te vertalen en te introduceren bij een nieuwe generatie kunstenaars. Zijn doel is om nieuwe vormen van experimenteren te stimuleren in de vorm van gesprekken, lezingen, workshops en performances.

Instrumentpresentaties en lezingen 15:30-18:30

Boris Shershenkov, Görkem Arikan, Kristina Andersen en Tarek Atoui

Concert 20:30-22:30

Durationele collectieve improvisatie door Takuro Mizuta Lippit, Ji Youn Kang, Julia Giertz en Tarek Atoui

Voor meer informatie over de instrumentpresentaties, lezingen, en concert, bezoek deze link.

Een project van Sonic Acts in samenwerking met SoundLAB Muziekgebouw, De Appel, Bimhuis, Kentalis, Hogeschool voor Kunsten Utrecht, Rijksacademie en Het Nieuwe Instituut.

Route naar BIMHUIS

Paradiso Programme

Programma