Programma
Paradiso

Sonic Acts at Stedelijk

Sonic Acts at Stedelijk

vrijdag 24 februari 2017

vrijdag 24 februari 2017

> Koop hier kaarten voor het Sonic Acts Festival

Dit programma vindt plaats in het Stedelijk Museum Amsterdam. Adres: Museumplein 10, Amsterdam.

Sonic Acts en het Stedelijk Museum gaven SUPREME CONNECTIONS de opdracht om een nieuwe episodische interpretatie van Maryanne Amacher’s Mini Sound Series te ontwikkelen en uit te voeren. Het werk van de Amerikaanse componiste Maryanne Amacher (1938–2009) werd al een aantal keren door Sonic Acts geprogrammeerd. Zij stond bekend om haar architecturale geluidsinstallaties en op rigoureus onderzoek gebaseerde muziek die mikt op het oproepen van een psycho-akoestische respons bij de luisteraar. Amacher was haar tijd ver vooruit, haar ideeën zijn een grote inspiratie voor de huidige generatie componisten en geluidskunstenaars. Amacher beschouwde de Mini Sound Series als een zich ontwikkelend geluidswerk dat zich afspeelt in een serie van afleveringen ‘to be continued’. Qua vorm een alternatief voor zowel installatie als concert. Naast de herinterpretatie van de Mini Sound Series< presenteren de Nederlandse kunstenaars Gijs Gieskes, Geert-Jan Hobijn en Radboud Mens hun nieuwe formatie Ohm, waarin ze gloednieuwe zelfgebouwde elektronische en elektro-mechanische instrumenten bespelen. Componiste en vocaliste Jennifer Walshe treedt solo op, en voert met het Arditti Quartet haar compositie Everything is Important uit. Microtub, het microtonale tubatrio van Robin Hayward, Peder Simonsen en Martin Taxt, duikt dieper in de wereld van de reine stemming: ‘just intonation’, en Cilantro, het duo van Angélica Castelló en Billy Roisz, dompelt de bezoeker onder in een raadselachtige post-noise-wereld.

SUPREME CONNECTIONS presenteert Maryanne Amacher's Mini Sound Series
In 2012 besloot een groep musici en componisten die met Maryanne Amacher samenwerkten de krachten te bundelen om te onderzoeken hoe ze het posthume voortbestaan van Amacher’s werk konden waarborgen. Onder de naam SUPREME CONNECTIONS (de naam van het geheime lab dat voorkomt in Amacher’s nooit gerealiseerde werk Intelligent Life) ontwikkelde de groep een benadering van de radicale werkwijze van Amacher die overeenkomt met haar complexe idee van een ‘werk’. Door Amacher’s werkmethode te volgen, in plaats van te streven naar een getrouwe re-enactments,  creëerde SUPREME CONNECTIONS een serie grootschalige ‘hearing as if’-installaties op plekken als het Funkhaus (Berlijn), Tate Modern (Londen), en de biennale van São Paulo. Voor Sonic Acts bestaat  SUPREME CONNECTIONS uit Amy Cimini, Bill Dietz, Kabir Carter, Keiko Prince, Sergei Tcherepnin, Stefan Tcherepnin en Woody Sullender.

OHM
Ohm is de nieuwe formatie van de Nederlandse kunstenaars Gijs Gieskes, Geert-Jan Hobijn en Radboud Mens. Gijs Gieskes is industrieel ontwerper en gespecialiseerd in het ontwerpen van audiovisuele elektronische instrumenten. Hobijn is initiator van Staalplaat Soundsystem, zijn muziek valt niet te scheiden van zijn geluidsinstallaties. Hij componeert met humor en wijsheid. Mens, actief sinds 1982, is componist en sound designer.

MICROTUB
Microtub is het allereerste microtonale tubatrio ter wereld. In 2009 ontwikkelde Robin Hayward in samenwerking met de Duitse instrumentenbouwer B&S de eerste volledig microtonale tuba. Een jaar later richtte hij Microtub op. Sindsdien heeft Microtub twee albums uitgebracht op het Noorse label SOFA, eind februari 2017 komt daar hun derde album Bite of the Orange uit. Ze onderzoeken momenteel de mogelijkheden van de reine stemming – oftewel ‘just intonation’. Ze gebruiken daarbij de Hayward Tuning Vine – een driedimensionale representatie van intervallen – als interface voor het componeren van de muziek.

JENNIFER WALSHE
De componiste en vocaliste Jennifer Walshe werd in 1974 in Dubline geboren. Ze studeerde compositie bij John Maxwell Geddes aan de Royal Scottish Academy of Music and Drama en bij Kevin Volans in Dublin. Zij behaalde in 2002 haar doctoraat in compositie aan de Northwestern University in Chicago. Naast haar activiteiten als componiste treedt ze regelmatig op als vocaliste, ze is gespecialiseerd in ‘extended techniques’.

ARDITTI QUARTET
Het Arditti Quartet geniet een wereldwijde reputatie dankzij hun geïnspireerde en technisch verfijnde interpretaties van hedendaagse en 20e eeuwse muziek. Sinds de oprichting in 1974 door eerste violist Irvine Arditti werden er al honderden strijkkwartetten en andere kamermuziekwerken voor het Arditti Quartet geschreven.

CILANTRO
Cilantro is het duo van componiste Angélica Castelló (Paetzold grootbasblokfluit, tapes, electronica, ukulele), en video- en geluidskunstenaar  Billy Roisz (basgitaar, electronica). Hun geïmproviseerde post-noise hangt tussen structuur en chaos, schoonheid en lelijkheid, en etaleert een zinderend samenspel tussen mens en technologie.

The Noise of Being
Hackers, kunstenaars, ziektes, natuurrampen, beurscrashes en corrupte politici trakteren ons dagelijks op een flinke dosis ruis. En terwijl verwarring, irrationaliteit en onzekerheid onze communicatiekanalen domineren, wordt het leven zelf steeds meer aan banden gelegd: wereldwijde netwerken van computers en anonieme algoritmes observeren, analyseren en reguleren een steeds groter deel van ons leven en proberen vat te krijgen op de natuurlijke vloeibaarheid en irrationele essentie van het bestaan.

Tijdens The Noise of Being nodigt Sonic Acts kunstenaars, wetenschappers en bezoekers uit de balans op te maken. Hoe staat het ervoor met de mens, hoeveel ruimte is er voor de ruis van het bestaan en wat betekent het om mens te zijn in de huidige tijd?
 
Festival, 23 – 26 februari 2017
Het festival bestaat uit een driedaagse conferentie en tal van optredens van lokale en internationale kunstenaars, plus een uitgebreid filmprogramma, workshops en masterclasses in Paradiso, Stedelijk Museum, Muziekgebouw aan 't IJ, Bimhuis, de Brakke Grond en OT301.

Tentoonstelling, 1 – 26 februari 2017
Voorafgaand aan het festival organiseert Sonic Acts een tentoonstelling in Arti et Amicitiae van 1 t/m 26 februari. Met kunstwerken en installaties van internationale kunstenaars, waaronder Joey Holder, Justin Bennett, Pinar Yoldas en Zach Blas. In het Muziekgebouw presenteert Jana Winderen haar nieuwe geluidsinstallatie Spring Bloom in the Marginal Ice Zone, met unieke opnames van de Noordpool.

Sonic Acts
Sonic Acts reflecteert op ontwikkelingen in de samenleving en de wetenschappen, heeft een innoverende positie in het (inter)nationale culturele veld en richt zich op de technologische en digitale cultuur. Het tweejaarlijkse festival vindt plaats op een groot aantal locaties in Amsterdam en omvat talrijke optredens en performances, een meerdaagse internationale conferentie, een uitgebreid filmprogramma, masterclasses, workshops en een expositie.

Ga voor meer informatie naar www.sonicacts.com
Foto: Makino Takashi, [2012]3D, Sonic Acts The Dark Universe, 22 February 2013, Paradiso, Amsterdam. Photo by Pieter Kers
Paradiso Programme

Programma