Paradiso

SONG AND CIRCUMSTANCE - boek over David Byrne

SONG AND CIRCUMSTANCE - boek over David Byrne

Friday 25 June 2010

Friday 25 June 2010

David Byrne over “Song and Circumstance”: “scrupulously researched and uncannily on-the-money […] Would that we all had references like this!”

David  Byrne was de zanger en songwriter van Talking Heads, een band die zich van tegendraadse new-wave ontwikkelde tot funkorkest. Op het hoogtepunt van hun roem maakte Talking Heads “Stop Making Sense” (1984), een concertfilm die het publiek in de bioscoop aan het dansen bracht—waarna de band nooit meer live optrad.  Byrne ging na Talking Heads verder als zanger en conceptueel kunstenaar. Alleen al in 2010 presenteerde Byrne de disco-opera “Here Lies Love” (met Fatboy Slim) over Imelda Marcos; “Op de fiets”, de Nederlandse vertaling van zijn boek over fietsen, kunst en politiek in diverse wereldsteden; een serie multiple-choice vragen als bijdrage aan een fototentoonstelling in Reykjavik, hoofdstad van de bankencrisis; en “Ride, Rise, Roar”, een concertfilm die laat zien hoe Byrne 25 jaar na “Stop Making Sense” zijn songs combineert met hedendaags ballet. De verbindende factor in al dit werk is Byrne’s talent voor ironie en reflectie. Hij vraagt waarom popmuziek werkt zoals het werkt, en vindt inspiratie op uiteenlopende plaatsen, van cybernetica tot Tropicalismo en van performance studies tot culturele antropologie.

                In “Song and Circumstance” laat Sytze Steenstra zien hoe Byrne zijn conceptuele benadering heeft ontwikkeld en toegepast in samenwerking met een groot aantal kunstenaars en theoretici, in muziek, theater, film en beeldende kunst. Steenstra kreeg daarvoor de medewerking van Byrne, en kon gebruik maken van materiaal uit diens archieven. “Song and Circumstance” is het eerste boek dat een compleet overzicht geeft van Byrne’s loopbaan en invloeden, en biedt daarnaast een originele filosofische visie op de hedendaagse vermenging van kunst, entertainment, politiek en media.

                Sytze Steenstra is schrijver en filosoof. Hij publiceert over hedendaagse kunst, televisie, muziek, literatuur en filosofie.

Met Sytze Steenstra, Jaap Boots (presentator, VPRO), Gijsbert Kamer (poprecensent De Volkskrant) K. Michel (dichter en essayist) en muziek door The band Hotel.


Paradiso Programme

Programma