Programma
Paradiso

Sneak Preview – docu-dansvoorstelling

Sneak Preview – docu-dansvoorstelling

maandag 18 juni 2012

maandag 18 juni 2012

Voorstelling met zitplaatsen.

Op maandag 18 juni gaat de dansvoorstelling Sneak Preview in première in Paradiso.

Af en toe zie ik ze lopen op straat. Anders gekleed, een donker gekleurde stof, alleen de ogen zichtbaar: een vrouw. Waarom durf ik haar niet aan te spreken? Is het haar onzichtbaarheid die mij weerhoudt van een vriendelijke groet?

Vanuit nieuwsgierigheid ben ik contact gaan zoeken met deze vrouwen. Dansen ze net als ik, thuis in de woonkamer? Houden ze van muziek? Zitten ze ook op Facebook? Voelen ze zich net zo vrij in hun kleding als ik in de mijne? Waarom lees ik over hen, maar hoor ik nooit hun stem?

Sneak Preview is een bewegingsonderzoek naar het leven van deze vrouwen en hun verschillende lagen stoffen. Verbergen ze hun schoonheid achter de sluier, of wordt de sluier gebruikt voor praktischere dingen?

De gesluierde vrouw is tot een icoon verworden in de discussie over (etnische) aanpassing en culturele onderdrukking. Ze zijn eerder onderwerp van discussie, dan degenen die de discussie voeren. Als theatermaker voelt Mouna Laroussi een noodzaak om de vrouw achter de sluier te ontmoeten, haar een gezicht te geven. Geïnspireerd door de verhalen en beelden uit interviews die zijn gevoerd met vrouwen in Marokko en Nederland werken choreografe Mouna Laroussi en filmmaker Marieke Helmus aan de docu-dansvoorstelling Sneak Preview, een mix van dans, film en geluidsfragmenten.

Enkele quotes van de geïnterviewde vrouwen uit Marokko:

Miss Sharifa: ‘I’m an ordinary person. There is nothing different about me.’

Miss Khadija: ‘My greatest dream is to memorize the Koran. I am working on it. Insha’Allah.’

Miss Sana: ‘I feel like I am working more for the hereafter, than for life.’

Miss Shaaibya: ‘The Prophet, peace be upon him, said we always have to approach people positively not negatively.’

De makers van Sneak Preview willen het publiek informeren, inspireren en doen verbazen door een inkijk te geven achter de sluier. Belangrijk voor de makers is dat zij de toeschouwers kunnen prikkelen om zich open te stellen voor het onbekende. Dit doen zij op hun eigen manier: brutaal, muzikaal en maatschappelijk betrokken.

Over Mouna Laroussi: De danseres en choreografe Mouna Laroussi belichaamt haar bi-culturele Marokkaanse en Nederlandse wortels in het vernieuwen van cross-over dansstijlen. Als choreograaf beklemtoont Laroussi aspecten uit het Midden-Oosten en het Westen in haar werk. Haar werk staat bekend om haar rauwe, gespierde choreografieën met een vleugje humor.

Over Marieke Helmus: Tijdens haar studie geneeskunde besteedde Marieke Helmus al haar vrije tijd aan het maken van korte films. Vijf jaar geleden koos ze definitief voor film. Ze maakt films vanuit de innerlijke ervaring van buitengewone mensen, bijvoorbeeld een psychiatrische patiënt, een dove of een bewoner in een sloppenwijk. Ze toont hun leefwereld middels fictief spel of interviews, maar gebruikt ook dans en visuele effecten om de kijker een bijzonder perspectief te geven.

Sneak Preview is OOK Paradiso.

Paradiso Programme

Programma