Programma
Simone de beauvoir web

Simone de Beauvoir - leven als filosofisch project

Simone de Beauvoir - leven als filosofisch project

donderdag 19 maart 2020

donderdag 19 maart 2020

Zaal open: 19:30, Hoofdprogramma: 20:00

Studenten €9,-
incl. servicekosten
  • Programma met zitplaatsen

Dit programma is verplaatst naar 25 juni 2021. Kaartkopers ontvangen meer informatie per e-mail. 

Filosoof, bekroond auteur, existentialist, feministisch icoon – Simone de Beauvoir doordacht het leven en doorleefde haar denken. De nieuwe, monumentale biografie van Kate Kirkpatrick werpt een geheel nieuw licht op het leven van de Franse intellectueel. Met Kirkpatrick en andere schrijvers, filosofen en kunstenaars onderzoeken wij deze avond het filosofisch project dat De Beauvoir was.

Simone de Beauvoirs romans wonnen prestigieuze literaire prijzen en haar boek 'De tweede sekse' transformeerde het denken over seks en gender. Bekend was zij ook door haar relatie met filosoof Jean-Paul Sartre. Uit de nieuwe biografie van Kate Kirkpatrick blijkt echter dat het filmmaker Claude Lanzmann was aan wie zij schreef: ‘Jij bent mijn lot, mijn eeuwigheid, mijn leven…’. Ook wordt duidelijk dat De Beauvoir moeite had zichzelf filosoof te noemen. In 'Simone de Beauvoir. Een leven' ontsluiert Kirkpatrick het persoonlijke mysterie rondom De Beauvoir en toont dat zij bepaalde filosofische ideeën die aan Sartre worden toegeschreven, al had ontwikkeld lang voordat ze Sartre kende. Kirkpatrick maakte gebruik van recent opgedoken materiaal, zoals dagboekaantekeningen van De Beauvoir en brieven aan haar geliefde Claude Lanzmann.

De biografie 'Simone de Beauvoir. Een leven' verschijnt op 17 maart 2020 bij Uitgeverij Ten Have. Bij dezelfde uitgeverij verschijnt op 25 februari 2020 de brievenbundel 'Waarom ik zo van Simone de Beauvoir houd', waarin vijftien bekende schrijvers en journalisten vertellen waarom ze schatplichtig zijn aan De Beauvoir.

Dit programma is een samenwerking tussen Paradiso Amsterdam, SPUI25 en Uitgeverij Ten Have.
Programma in Engels en Nederlands.

Bekijk evenement op Facebook

Line-up

Externe locatie

    Paradiso Programme

    Programma